Τι προκάλεσε τον θάνατο της 46χρονης; Τι περιλάμβανε το μοιραίο γεύμα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι προκάλεσε τον θάνατο της 46χρονης; Τι περιλάμβανε το μοιραίο γεύμα;

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Μία απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε μετά το μεσημεριανό τραπέζι μίας οικογένειας στο Κιάτο καθώς εκείνο πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο μίας γυναίκας και την διασωλήνωση της μητέρας της στο νοσοκομείο της Κορίνθου.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου επιφυλακτικός ξεκαθαρίζει ότι ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση των δύο γυναικών προήλθε από τα φασόλια», ενώ ένας κάτοικος της περιοχής μας εξηγεί τις συνθήκες ζωής της άτυχης οικογένειας στο Κιάτο.

«Ήταν μία φτωχή οικογένεια. Ζούσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και όλοι τους έχουν νοητική υστέρηση» λέει κάτοικος της Κορίνθου, αναφερόμενος στις δύο γυναίκες από το Κιάτο που έμελλαν να γίνουν πρωταγωνίστριες μίας απίστευτης τραγωδίας.

Το περιστατικό συνέβη την παραμονή της 25ης Μαρτίου. Η κόρη ήταν ήδη νεκρή όταν διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Κιάτου και η μητέρα της βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου, έγινε γνωστή η είδηση ότι η 46χρονη γυναίκα μαζί με την μητέρα της κατανάλωσαν πράσινα φασολάκια που είχαν καλλιεργήσει στον κήπο τους και είχαν επιχειρήσει μόνες τους να κονσερβοποιήσουν.

«Για να μην δημιουργηθεί θέμα, δεν είναι τρόφιμα που αγόρασαν στο σούπερ μάρκετ. Είναι τρόφιμα που παρασκευάζονται και συντηρούνται κατ’ οίκον. Εκεί γίνονται λάθη όπως παλιότερα γινόταν με τα αλλαντικά και γι’ αυτό λέγεται αλλαντίαση», δήλωσε ο Νικόλαος Χρυσικός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κιάτου.

Πάρα τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή, η κόρη κατέληξε στο Kέντρο Yγείας, με την μητέρα της να παραμένει διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Κορίνθου.

Ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό αμέσως την διασωλήνωσαν και τώρα βρίσκεται στην ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Κορίνθου. 

Δηλητήριο της φύσης και το λάθος που στοίχισε την ζωή στην 46χρονη

Ο καθηγητής Ιωάννης Γιαβάσης αποκάλυψε μιλώντας στο mega το λάθος που έκαναν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της σπιτικής κονσερβοποίησης.

«Το λάθος είναι πως όταν κάνουμε κονσερβοποίηση μπορούμε να την κάνουμε εύκολα με έναν απλό βρασμό εάν είναι αρκετά όξινο. Το pH του προϊόντος είναι αρκετά χαμηλά και η οξύτητά του υψηλά ώστε να μην μπορεί αν δημιουργηθεί το βακτήριο», δήλωσε.

«Επομένως, απαγορεύεται σε τροφές που δεν είναι όξινες, όπως τα φασολάκια, το κρέας, το ψάρι, η κονσερβοποίηση στο σπίτι. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν μαγείρευαν τα φασολάκια πριν τα καταναλώσουν, καθώς η τοξίνη είναι θερμοευαίσθητη και θα καταστρεφόταν στους 85 βαθμούς.», κατέληξε ο καθηγητής κ. Γιαβάσης.

Η αλλαντίαση που εξετάζεται ως πιθανό αίτιο θανάτου είναι, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την περίοδο 2004-2020 δηλώθηκαν μόλις τέσσερα περιστατικά: το 2009 ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλαντίασης σε βρέφος ηλικίας 3,5 μηνών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, το 2017 δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε βρέφη 3 και 2 μηνών στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, αντίστοιχα και την ίδια χρονιά καταγράφηκε ένα ενδεχόμενο κρούσμα σε γυναίκα 59 ετών στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πώς δημιουργείται η τροφιμογενής αλλαντίαση

Η τροφογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ. καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων