Τι συμβαίνει στην Κίνα; Εκκενώνουν περιοχές. Φεύγουν οι αρνητικοί και μένουν οι μολυσμένοι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι συμβαίνει στην Κίνα; Εκκενώνουν περιοχές. Φεύγουν οι αρνητικοί και μένουν οι μολυσμένοι

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές πιέζονται να μηδενίσουν με κάθε τρόπο τον αριθμό των κρουσμάτων.

medlabnews.gr iatrikanea

Στις οργουελικές σκηνές που παραπέμπουν σε δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά αποτελούν πέρα για πέρα πραγματικότητα και έχει δει όλος ο κόσμος από τη Σαγκάη και το σκληρό lockdown αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαρκερτάκης, ένας Έλληνας που ζει στην μεγαλούπολη της Κίνας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μαρκετάκης περιέγραψε την καθημερινότητα στην κινεζική πόλη και όπως είπε «από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν».

Ο Έλληνας, ο οποίος ζει στη Σανγκάη τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ως προς την πολιτική που ακολουθείται από την κινεζική επαρχία ότι, «όταν εδώ και δύο χρόνια δεν έχεις κρούσματα και από τα 0 όταν πας στο 25.000 είναι πολλά κρούσματα».

«Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι είναι ανεμβολίαστοι», εξήγησε και σημείωσε ότι, «σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy». Ερωτηθείς για τις εικόνες που κυκλοφορούν από την Σανγκάη, εξήγησε πως, «κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά», προσθέτοντας πως,«είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ».

Μόλις τα βασικά μπορούν να πάρουν μαζί τους όσοι ζουν σε περιοχές όπου εντοπίστηκαν κρούσματα - Σε καραντίνα όσοι είναι αρνητικοί στον ιό

Μια νέα μέθοδο φαίνεται να εφαρμόζουν οι αρχές στην Κίνα στο πλαίσιο της «μηδενικής ανοχής» στον κορωνοϊό.

Οι κάτοικοι από ολόκληρες συνοικίες στη Σαγκάη αναγκάζονται να μετακινηθούν σε κέντρα καραντίνας που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα.

Το BBC ανέφερε ότι κάτοικοι περιοχής στα βόρεια της πόλης έλαβαν επίσημη ειδοποίηση από κομματικά στελέχη για την μετακίνηση σε καραντίνα. Εκεί θα μείνουν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Από τη μετακίνηση μπορούν να εξαιρεθούν τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή τη καραντίνα θα σταλούν όσοι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Δεν είναι σαφές γιατί θα σταλούν μόνο αυτοί – θα περίμενε κανένας να μπουν σε καραντίνα οι φορείς.

Ενα παρόμοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα προ ημερών σε άλλο χωριό, το Μπεϊκάι, από το οποίο απομακρύνθηκαν μέσα στη νύχτα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σε προσωρινό κατάλυμα για να απολυμάνουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους, αλλά να αφήσουν ανοιχτές τις ντουλάπες(!), όπως και την εξώπορτα της κατοικίας τους. Τα κατοικίδια έμειναν πίσω, με τις αρχές να λένε ότι θα τα φροντίσουν.




Σε κάθε περίπτωση οι αρχές πιέζονται να μηδενίσουν με κάθε τρόπο τον αριθμό των κρουσμάτων. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον ιό ίσως φτάνει στα όριά της στην Κίνα, έχοντας κουράσει τον πληθυσμό με την αυστηρότητά της.

Η Σαγκάη είναι εδώ και τέσσερις μήνες σε λοκντάουν, γεγονός το οποίο έχει παραλύσει μια μεγαλούπολη δεκάδων εκατομμυριών και έχει πλήξει την οικονομική ζωή.

Παυλάκης: Φοβάμαι ότι ο ιός ίσως βρει μόνιμο ξενιστή στα ζώα συντροφιάς

Τον φόβο του ότι ο κοροναιός θα μπορούσε να βρει ένα μόνιμο ζώο-ξενιστή στο περιβάλλον του ανθρώπου, δίνοντας μια νέα διάσταση στην εξάπλωση της πανδημίας, μεταφέρει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Σαγκάη και την απόφαση των κινεζικών αρχών να θανατώσουν κατοικίδια. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία να αποκτήσει ο ιός μόνιμους ξενιστές σε άλλα ζώα», όπως λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ.

Εκφράζει την ανησυχία ότι αν τυχόν ξεφύγει ο ιός στην Κίνα, τότε αυτό μπορεί να κοστίσει 1-2 εκατομμύρια νεκρούς μόνο στο πρώτο κύμα, χωρίς πλέον να μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η κατάσταση, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει το καθεστώς των σκληρών lockdown μέχρι τέλους, όσο και αν αυτό κοστίσει.

Μιλά για τους περιορισμούς που βιώνουν οι πολίτες στην οικονομική καρδιά της Κίνας, για την σύγκρουση της παλιάς με τη Νέα Κίνα, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Σαγκάη, και εξηγεί γιατί οι πολίτες της δεν είναι διατεθειμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους για εβδομάδες στον ίδιο βαθμό, με όσα βιώνουν οι κάτοικοι άλλων πόλεων της αχανούς χώρας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Γουργουλιάνης, εξηγεί τι συμβαίνει με τη Σαγκάη

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης, διατηρεί αποστάσεις από όλους όσοι φοβούνται ότι πίσω από την πραγματικότητα που βιώνει η Σαγκάη βρίσκεται μια νέα μετάλλαξη λέγοντας «δεν είμαι συνωμότης» αν και, όπως προσθέτει «μετά από τόσο καιρό μου φαίνεται περίεργο να λειτουργήσουν έτσι».

Η ερώτηση προς τον καθηγητή Πνευνομολογίας του πανεπιστημίου της Λάρισας είχε να κάνει με το αν μπορεί να έχει αποτέλεσμα η επιβολή ενός τόσο αυστηρού lockdown. «Δεν έχει κανένα νόημα η καραντίνα αυτή. Η καραντίνα εφαρμόζεται στην αρχή των πανδημιών και είναι για 40 ημέρες. Ξέρουμε από μελέτες ότι είναι μια λύση ανάγκης και από μελέτες γνωρίζουμε ότι δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο».

«Οι άνθρωποι στη Σανγκάη ανακοινώνουν δεδομένα που θυμίζουν μετάλλαξη Όμικρον. Λένε ότι βρήκαν 28.000 ασυμπτωματικούς και μόνο τρεις θανάτους. Κι εμείς εδώ αν κάναμε τόσο μαζικά τεστ το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε ως προς την αναλογία ασυμπτωματικών και συμπτωματικών. Εκεί φαίνεται ότι τους βρήκε με άλλη στρατηγική, αυτή της εκρίζωσης, εξ ου και οι εικόνες αυτές» κατέληξε ο καθηγητής Γουργουλιάνης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων