medlabnews.gr iatrikanea
Αρκετοί ομογενείς στην Αυστραλία βλέπουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους για COVID-19 να είναι θετικά μετά ο Πάσχα.
Οι περισσότεροι περνούν την ασθένεια με ήπια συμπτώματα σε απομόνωση στο σπίτι τους, αλλά δε λείπουν και περιπτώσεις πιο βαριάς νόσησης.
Πρόκειται για άτομα που είχαν καταφέρει να αποφύγουν τον κορονοϊό όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και κάποιους που αρρωσταίνουν για δεύτερη φορά, καθώς έχουν προκύψει νέα στελέχη του ιού, ενώ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ομογενής που έχει κάνει -για ιατρικούς λόγους- μόνο τη μία δόση του εμβολίου περνά COVID-19 για τρίτη φορά.
Τα εμβόλια -ειδικά η 3η δόση -αλλά και η 4η για τους πιο ευάλωτους- όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι επιστήμονες, προστατεύουν από το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία, αλλά και να προκύψει θάνατος από τον ιό. Αλλά παρότι μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης, δε τη σταματούν τελείως.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο, επανανόσησης και νοσηλείας, διατρέχουν οι μη εμβολιασμένοι.
Σε αυτή τη συγκυρία, ειδικά στη Βικτώρια, το ποσοστό των εμβολιασμένων με τις δύο δόσεις «αγγίζει» πλέον το 95%, αλλά εδώ και καιρό, αυτό όσων έχουν κάνει και το booster, 18 ετών και άνω, είναι κάτω από το 70%.
Με τους περιορισμούς να έχουν χαλαρώσει επιτέλους, η κοινωνική δραστηριότητα και στην παροικία ήταν αυξημένη κατά το Πάσχα. Οι εκδηλώσεις επανήλθαν δυναμικά, οι πιστοί γέμισαν τις εκκλησίες και συγγενείς/φίλοι αντάμωσαν για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και όχι μόνο.
Αλλά δε θυμήθηκαν όλοι πως η πανδημία παραμένει, δυστυχώς, στη ζωή μας και πλέον, όπως πρόσφατα επεσήμανε ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Βικτώριας, Brett Sutton είναι στη «διακριτική ευχέρεια του κάθε ενός από εμάς στην κοινωνία να κάνουμε τις σωστές επιλογές για εμάς, να προστατέψουμε εαυτούς και αυτούς γύρω μας».
Σίγουρα, επικρατεί μία «κόπωση» με την COVID-19, έως αγανάκτηση, για όλα αυτά που μας στέρησε τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και μία «αντίδραση». Κανείς δε θέλει περιορισμούς εκ νέου, αλλά καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό, είναι το επικίνδυνος.
Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία μάλιστα που δεν έφτανε ο χειμώνας -με επιστροφή, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς και των κρουσμάτων γρίπης- έχουμε και νέες υπό-παραλλαγές της «Όμικρον» να… χτυπούν την πόρτα μας.
Ασθενής θετικός στο στέλεχος «BA.4» αναγνωρίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Νότια Ουαλία, το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία, και οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανή την άφιξη και του «BA.5 τις» επόμενες εβδομάδες.
Η άφιξη νέων στελεχών καθιστά τα άτομα που είχαν νοσήσει από άλλες παραλλαγές ευάλωτα σε επαναλοιμώξεις, δήλωσε στη Sydney Morning Herald ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Τζέιμς ΜακΚο.
«Θα μολυνθούμε εκ νέου και το πιθανότερο είναι να μολυνθούμε από νέες παραλλαγές του ιού που είναι ανοσιακά διαφορετικές» είπε. «Θα συμβεί ξανά και ξανά επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να εδραιωθεί ο ιός. Θα μείνει για πάντα μαζί μας λόγω των επαναλοιμώξεων».
Η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί το επόμενο δίμηνο, εκτίμησε ο Τζέιμς Γουντ της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
«Είναι σαφές ότι οι ‘ΒΑ.4’ και ‘ΒΑ.5’ προκαλούν αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική και μπορούμε να υποθέσουμε ότι βρίσκονται ήδη εδώ σε χαμηλούς αριθμούς» είπε και επισήμανε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι.
Οι δύο νέες υπο-παραλλαγές της «Όμικρον» δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως στελέχη «ανησυχίας», φαίνεται όμως ότι εξαπλώνονται ταχύτερα από την «BA.2» που επικρατούσε ως τώρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο λοιμωξιολόγος, Ρίτσαρντ Λέσελς.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι «BA.4» και «BA.5» προκαλούν σοβαρότερη νόσο, διευκρίνισε η Ουασίλα Τζάσατ του νοτιοαφρικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νόσων.
Οι νοσηλείες στη χώρα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή των θανάτων από κορονοϊό, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Τζο Φάλα σύμφωνα με το Reuters.
Όσον αφορά στην Αυστραλία, το Σάββατο καταγράφηκαν 53 θάνατοι COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός από το Μάρτιο και έπειτα, ενώ ακόμη 15 απώλειες ανθρώπινης ζωής ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα, αλλά και των νοσηλευόμενων.
Στο μεταξύ, στη Βικτώρια, το υγειονομικό σύστημα δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Martin Foley, «ενώ η ζωή έχει επανέλθει στο κανονικό για τους περισσότερους από εμάς, γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις κάθε μέρα».
Παράλληλα, χιλιάδες ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για να εγχειριστούν (elective surgery) με τον αριθμό τους να έχει «εκτοξευτεί» από τους 9.000 το Δεκέμβριο σε 89.611.
Ο κ. Foley ζήτησε συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους και αναφέρθηκε στις συνέπειες της έξαρσης της «Όμικρον» ειδικά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, το διάστημα αυτό, το Ambulance Victoria κατέγραψε το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στην ιστορία του με 93.234 επείγουσες κλήσεις για βοήθεια (Code 1).
Συνολικά 462.934 άνθρωποι χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες ή νοσηλεία το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ κανείς δεν ξεχνά πως κηρύχθηκε για πρώτη φορά «Code Brown» σε πολλά νοσοκομεία ταυτόχρονα, καθώς χιλιάδες υγειονομικού προσωπικού χρειάστηκε να απομονωθεί λόγω COVID-19.
O κ. Foley τόνισε πάντως ότι τέθηκε σε ισχύ το «COVID Catch Up Plan», ύψους 1,5 δισ. δολ. ώστε το σύστημα υγείας να «αναρρώσει» επίσης και να είναι σε θέση να εκτελέσει 240.000 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο έως το 2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου