medlabnews.gr iatrikanea
Μέχρι το τέλος Μαΐου, και με ακόμη επαχθέστερους όρους, επεκτείνεται το αυστηρό λόκνταουν που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη, ενώ συνεχίζονται να σκληρά μέτρα μηδενικού κορωνοϊού και στο Πεκίνο.
Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ενίσχυσαν τους περιορισμούς στους κατοίκους τους τη Δευτέρα, εγείροντας νέα απογοήτευση, ακόμη και ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της αδιάλλακτης μάχης με τον ιό.
Παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν 4.333 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα 415 με συμπτώματα και 3.918 ασυμπτωματικά, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 11 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, όλοι στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη. Πάντως τη Δευτέρα, η Σαγκάη ανέφερε πτώση στα νέα κρούσματα για 10η συνεχόμενη ημέρα.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος όπου ταυτοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια και πλέον ο νέος κορωνοϊός έχει φθάσει τους 5.185 νεκρούς επί συνόλου 220.040 μολύνσεων με συμπτώματα της λοίμωξης.
Καθώς οι αρχές παλεύουν με τα περισσότερα κρούσματα COVID στην Κίνα από την έναρξη της επιδημίας, οι αρχές στη Σαγκάη έχουν ξεκινήσει μια νέα ώθηση για τον τερματισμό των λοιμώξεων εκτός των ζωνών καραντίνας μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, το Σαββατοκύριακο ορισμένοι κάτοικοι σε τουλάχιστον τέσσερις από τις 16 συνοικίες έλαβαν ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να λάβουν κατ’ οίκον παραδόσεις ως μέρος της προσπάθειας να μηδενιστούν οι λοιμώξεις της κοινότητας.
«Πήγαιντε σπίτι σας, άντε σπίτι σας!» φώναζε μια γυναίκα μέσω τηλεβόα στους κατοίκους που συναθροίζονταν κάτω από πολυκατοικίες σε ένα από αυτά τα συγκροτήματα την Κυριακή.
Δύο κάτοικοι σε μια πέμπτη συνοικία, το Γιανγκπού, είπαν ότι ενημερώθηκαν για παρόμοια μέτρα και ότι τα παντοπωλεία στις γειτονιές τους θα κλείσουν ως μέρος των απαγορεύσεων.
Λαϊκή οργή
Η οργή του κόσμου πυροδοτήθηκε από διαδικτυακούς λογαριασμούς των αρχών που εξανάγκασαν γείτονες κρουσμάτων σε κεντρική καραντίνα και απαιτούσαν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να απολυμανθούν, κάτι που νομικοί εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ως παράνομο.
Ένα βίντεο δείχνει την αστυνομία να ανοίγει λουκέτο αφού ένας κάτοικος αρνήθηκε να ανοίξει μια πόρτα. Σε άλλη περίπτωση, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μια ηχογράφηση κλήσης γυναίκας που μάλωνε με αξιωματούχους που απαιτούσαν να ψεκάσουν απολυμαντικό στο σπίτι της, παρόλο που το τεστ της ήταν αρνητικό.
Ο καθηγητής Τονγκ Ζιγουέι, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας, έγραψε σε κείμενο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι τέτοιες πράξεις ήταν παράνομες και πρέπει να σταματήσουν.
«Η Σαγκάη θα πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου πρόληψης του COVID με επιστημονικό και νόμιμο τρόπο», έγραψε ο κ. Τονγκ. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε στο δοκίμιο, στο οποίο είπε ότι περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί είχαν συμβάλει.
Ο Λιου Νταλί, δικηγόρος από ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Κίνας, έγραψε παρόμοια επιστολή στις αρχές.
Αντίγραφα και των δύο επιστολών έχουν λογοκριθεί από το κινεζικό διαδίκτυο, αν και οι χρήστες έχουν αναδημοσιεύσει στιγμιότυπα οθόνης. Οι αναρτήσεις από τον λογαριασμό του κ. Τονγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον ιστότοπο Weibo αποκλείστηκαν αργά την Κυριακή. Η Κίνα είναι ανένδοτη ότι θα εμμείνει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19 για την καταπολέμηση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan στα τέλη του 2019, παρά τον αυξανόμενο φόρο στην οικονομία της.
Οι κινεζικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην κριτική για μια πολιτική που λένε ότι σώζει ζωές. Επισημαίνουν πολύ υψηλότερους αριθμούς θανάτων σε άλλες χώρες που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς ή τους έχουν απορρίψει εντελώς, σε μια προσπάθεια να «ζήσουν με τον COVID» παρόλο που οι λοιμώξεις εξαπλώνονται.
«Πρέπει να επιμείνουμε στη ρύθμιση της ροής και του ελέγχου της μετακίνησης των ανθρώπων», δήλωσε η δημοτική διοίκηση της Σαγκάης απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Θα πρέπει να αποφευχθεί μια προσέγγιση «ενιαίου μεγέθους» και σε κάθε περιφέρεια επιτράπηκε να αυστηροποιήσει τα μέτρα ανάλογα με τη δική της κατάσταση, ανέφερε.
Πεκίνο: Ξαφνικό λόκνταουν
Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο κλήθηκαν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ περισσότεροι δρόμοι, συγκροτήματα και πάρκα αποκλείστηκαν τη Δευτέρα, καθώς η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπιζε το χειρότερο ξέσπασμά της από το 2020.
Περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων ανεστάλησαν καθώς διεξήχθησαν περισσότεροι γύροι δοκιμών σε λίγες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Τσάογιανγκ και Φανγκσάν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν και οι δύο από τις δημοτικές αρχές ως «προτεραιότητα των προτεραιοτήτων» στο έργο της πόλης για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Το Πεκίνο ανέφερε τη Δευτέρα 49 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα για τις 8 Μαΐου, ανεβάζοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων από τις 22 Απριλίου σε περισσότερα από 760.
Το Πεκίνο ελπίζει να αποφύγει τις εβδομάδες καραντίνας που έχει υποστεί η Σαγκάη, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός κτιρίων κατοικιών που υπόκεινται σε εντολές κλειδώματος ενοχλεί τους κατοίκους.
«Μόλις νοίκιασα ένα διαμέρισμα σε αυτό το συγκρότημα και δεν έλαβα καμία ειδοποίηση», είπε μια 28χρονη κάτοικος της συνοικίας Τσανγκπίνγκ στο βόρειο Πεκίνο με το επώνυμο Γουάνγκ, αφού της απαγόρευσαν να φύγει από το σπίτι της τη Δευτέρα: «Δούλευα ήδη από το σπίτι, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να τελειώσουν οι καθημερινές προμήθειες».
Οι κάτοικοι έλαβαν ειδοποίηση αργότερα το πρωί της Δευτέρας ότι είχαν εντοπιστεί θετικά κρούσματα στην περιοχή.
Μια νταντά που ζούσε στο ίδιο συγκρότημα είπε ότι το lockdown σήμαινε ότι δεν μπορούσε να βρει μια νέα δουλειά: «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της δουλειάς και τώρα δεν μπορώ να βγω έξω», είπε η 40χρονη που έδωσε το όνομά της ως Μέιζι.
Τα λουκέτα στην Κίνα λόγω Covid-19 διαταράσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
Τα λουκέτα της Κίνας για τον περιορισμό του Covid έχουν προκαλέσει εμπλοκή στις λειτουργίες του μεγαλύτερου λιμανιού του κόσμου (Σαγκάη) και έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα σε μεγάλες πόλεις, επηρεάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού επιχειρήσεων από την Tesla έως την Apple, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα εμπορικά στοιχεία της Δευτέρας θα δώσουν ενδείξεις για την έκταση της ζημίας. Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών πιθανότατα επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο ρυθμό της από τον Ιούνιο του 2020, ενώ οι εισαγωγές πιθανότατα συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα. Αυτό αποτελεί σημάδι των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών, καθώς εκατομμύρια κάτοικοι στη Σαγκάη και αλλού περιορίστηκαν στα σπίτια τους.
Οι διαταραχές στην Κίνα επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία και προσθέτουν έναν ακόμη κίνδυνο στην εικόνα του πληθωρισμού. Στη Σαγκάη, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιας μορφής αποκλεισμό για περισσότερες από πέντε εβδομάδες, η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή σε τροχιά. Ωστόσο, πολλές ξένες επιχειρήσεις λένε ότι εξακολουθούν να μην μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
Οι πρώτοι δείκτες για το εμπόριο δεν είναι ελπιδοφόροι. Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας, βαρόμετρο της παγκόσμιας ζήτησης, αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό τον Απρίλιο, ωστόσο οι αποστολές προς την Κίνα μειώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιβράδυνση της Κίνας είναι προϊόν των δικών της περιορισμών του Covid.
Με πληροφορίες από τα Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου