O καύσωνας της Ευρώπης έρχεται και στην Ελλάδα. Θα είναι θανατηφόρος όπως στην Ισπανία; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

O καύσωνας της Ευρώπης έρχεται και στην Ελλάδα. Θα είναι θανατηφόρος όπως στην Ισπανία;

ΕΜΥ: Από πότε θα αρχίσει να «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος στην Ελλάδα

 medlabnews.gr iatrikanea

Το σφοδρό κύμα καύσωνα που «σφυροκοπά» την Ευρώπη θα επηρεάσει τις προσεχείς ημέρες και την Ελλάδα.

Βάσει των προβλέψεων καιρού για το επόμενο 24ωρο, η θερμή εισβολή που αναμένεται, όχι μόνο δεν θα κάνει την εμφάνισή της την Τρίτη (19/7), αλλά θα υπάρξει και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, από το μεσημέρι αναμένονται τοπικές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Το σκηνικό αυτό θα διαρκέσει κάποιες ημέρες ακόμη, αλλά όπως τόνισε στο αυτό το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα θα προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα, όταν θα αρχίσει να έρχεται προς τη χώρα μας. Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημείωσε ότι «Από Παρασκευή και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και στη χώρα μας. Τώρα έχει πολλή ζέστη στη Δυτική Ευρώπη, και σταδιακά αυτές οι αέριες μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν και την Ελλάδα».

Από την Τρίτη (19/7), μέχρι την Τετάρτη (20/7) και την Πέμπτη (21/7) «έχουμε ισχυρό μελτέμι στην Ελλάδα. Όμως, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά. Θα έχει 38, 39 ή και 40 σε ορισμένες περιοχές».

Ο κ. Λαγουβάρδος εκτίμησε ότι πιο ακριβή στοιχεία για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κύμα ζέστης θα είναι διαθέσιμα στις 20 του μήνα. «Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι η γενικότερη τάση, μέχρι τα τέλη του μήνα, είναι για θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών επιπέδων», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Καλλιάνος σημείωσε ότι θα πρόκειται για «κλασικό ελληνικό καύσωνα», με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Άλλωστε, για τους κατοίκους της χώρας μας οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθόλα συνηθισμένες τέτοια περίοδο του χρόνου.

Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε επίσης στον επερχόμενο καύσωνα, που αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη της εβδομάδας, τον οποίο χαρακτήρισε «κλασικό ελληνικό», με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

Εδώ και 10 ημέρες σας είχα δώσει την συγκεκριμένη ημερομηνία. Και μάλιστα σας είχα πει: "Σε αντίθεση με όλα όσα ειπώθηκαν ότι τις προηγούμενες ημέρες θα μας επισκεπτόταν δήθεν ο ακραίος καύσωνας της Ισπανίας, αυτό δεν θα γίνει. Από τις 22 Ιουλίου και μετά φαίνεται ότι θα έρθει περαιτέρω ζέστη".

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ;

Η απάντηση είναι όχι! Θα είναι ένας κλασικός Ελληνικός καύσωνας, η διάρκεια του οποίου ακόμη δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ακρίβεια και που θα επηρεάσει την Ιταλία, κομμάτι της Ελβετίας και της Αυστρίας, όλα τα Βαλκάνια (και την Ελλάδα επομένως), τα ανατολικά και Νότια της Τουρκίας και την Κύπρο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40°C Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Από την Παρασκευή 22 Ιουλίου και στη συνέχεια φαίνεται ότι τουλάχιστον για 3-5 ημέρες θα μας επισκεφτούν αυτές οι θερμές αέριες μάζες. Ο υδράργυρος στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα, θα αγγίξει τους 40-41°C και τοπικά ακόμη και τους 42°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Μπορεί να έρχεται καύσωνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σημειωθούν στην Αττική θερμοκρασίες ακραίες. Για παράδειγμα, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δεν θα δούμε πιθανότατα στην Αθήνα θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 40-41°C.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ;

Ασφαλώς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες ή ως προς τη διάρκεια αυτού του καύσωνα. Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Η γενική εικόνα όμως είναι αυτή.

Προσοχή:

Σας παρουσιάζω από τώρα την πιθανή καιρική εξέλιξη διότι οφείλουμε να είμαστε όλοι έτοιμοι λόγω του ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμονεύει, οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακόμη και για την λίγο πιο έντονη ζέστη που έρχεται και ασφαλώς και ο κρατικός μηχανισμός να λάβει τα μέτρα του.

Το να σας ενημερώσω 1 ή 2 ημέρες πριν για τον καύσωνα, προσωπικά δεν μου λέει τίποτα. Από τώρα είναι λογικό να ενημερωθείτε. Και ασφαλώς, αν αλλάξει κάτι και έρθει πιο ισχυρός ή πιο ήπιος, εννοείται θα σας το πω».

Στην Ελλάδα «δροσερό» καλοκαίρι, στη δυτική Ευρώπη φονικός καύσωνας Το σφοδρό κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και κυρίως τα δυτικά της γηραιάς ηπείρου, προκαλώντας μάλιστα 1.000 και πλέον θανάτους σε Πορτογαλία και Ισπανία, αναλύεται από την ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει των όσων αναφέρονται, πρόκειται για «ακραία συμπεριφορά του καιρού», με πολύ μεγάλες οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές. «Οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη είναι έως και 16-17 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τη μέση τιμή της εποχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το meteo.gr, ενώ προστίθεται ότι οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες που επικρατούν στη δυτική Ευρώπη και το ισχυρό κύμα καύσωνα θα επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουλίου.

ΕΜΥ: Από πότε θα αρχίσει να «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος στην Ελλάδα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημοσιοποίησε την πρόγνωση επταημέρου για τον καιρό στην Ελλάδα, μέσω της οποίας φαίνεται από πότε η θερμοκρασία θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα, αποτέλεσμα του καύσωνα που έρχεται από τη δυτική Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 20 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 33 με 34 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου επίσης αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου επίσης θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Τέλος, το Σάββατο 23 Ιουλίου και την Κυριακή 24 Ιουλίου αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 19/7/22 Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Τρίτη 19 Ιουλίου, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου τους 33 με 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων