Αποχωρεί μετά από 26 χρόνια ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αποχωρεί μετά από 26 χρόνια ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος

Η παρακαταθήκη και η επόμενη ημέρα του καθηγητή. Φεύγω ήρεμος γιατί γνωρίζω ότι αφήνω τους ασθενείς σε πολύ καλά χέρια
Ο καθηγητής κ. Γεωργόπουλος με τη σύζυγό του, διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ιωάννα Μητρούσκα, όταν βραβεύτηκε με το βραβείο “Πηχωρίδη”

 medlabnews.gr iatrikanea

Ουδείς αναντικατάστατος. Φεύγω ήρεμος γιατί γνωρίζω ότι αφήνω τους ασθενείς σε πολύ καλά χέρια».

Μετά από 26 χρόνια στη διεύθυνση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος από τη θέση αυτή πρόσφερε τα μέγιστα στους ασθενείς της Κρήτης δημιουργώντας μια κλινική διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης, μιλά στην “Π” για την επόμενη ημέρα μετά την αφυπηρέτησή του και την τοποθέτηση της καθηγήτριας κας Ευμορφίας Κονδύλη στη διεύθυνση της Μονάδας.

Για ποια επιτεύγματά του είναι περήφανος, τι λέει για τους συναδέλφους του, τι θα του λείψει περισσότερο από την καθημερινότητα στο νοσοκομείο, θα είναι ο κλασικός συνταξιούχος και τι σχεδιάζει από εδώ και πέρα;

Η συζήτηση με τον κ. Γεωργόπουλο ακολουθεί:

“Η απόφαση να φύγω από τον Καναδά με δικαίωσε” Ερωτ: Πότε αναλάβατε τη διεύθυνση της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και τι κρατάτε στη σκέψη και στην καρδιά σας τώρα που ολοκληρώνεται αυτή η μεγάλη πορεία της ζωής σας;

Απ: Ανέλαβα τη διεύθυνση της Μ.Ε.Θ. στις 20/10/1996. Κοιτάζοντας την πορεία της Κλινικής όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορώ παρά να πω ότι η απόφασή μου να αφήσω μια πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία στον Καναδά με δικαιώνει.

Σήμερα με την συμβολή όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής, στο νοτιότερο άκρο της χώρας, στο νησί της Κρήτης, λειτουργεί η Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΠαΓΝΗ που το έργο της τυγχάνει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης και προβολής. Η ερευνητική δουλειά της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και σήμερα οι δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες της κλινικής έχουν αναφερθεί περισσότερο από 6000 φορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι το επίτευγμα αυτό οφείλεται εν πολλοίς στους συνεργάτες μου στην Κλινική, που, αν και είχαν σημαντικό φόρτο καθημερινής κλινικής ενασχόλησης, απάντησαν σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα. Οι ερευνητικές μελέτες της Κλινικής έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά ιατρικά περιοδικά που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στον χώρο της Εντατικής Θεραπείας.

Νιώθω ότι συνέβαλα και εγώ, ως διευθυντής της Κλινικής επί 26 χρόνια, να φτάσει η Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο επίπεδο που είναι σήμερα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής. Χωρίς τις ανιδιοτελείς σκληρές προσπάθειές τους δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτε.

“Γιατί είμαι υπερήφανος”

Ερωτ: Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας;

Απ: Θεωρώ το πιο σημαντικό επίτευγμα στο διάστημα που διηύθυνα την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Κρήτης την προσέλκυση νέων πολύ καλών γιατρών για να εξειδικευτούν στην Εντατική Θεραπεία, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα ειδικευμένοι Εντατικολόγοι στην Κλινική. Η διαδικασία της προσέλκυσης τέτοιων, νέων γιατρών ήταν δύσκολη, επίπονη και επίμονη και προϋπέθετε τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς προσωπικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις, που στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες:

1) στη σωστή ιατρική πρακτική που βασίζεται σε αποδεδειγμένη γνώση (evidence based medicine),

2) στην καθημερινή πολυεπίπεδη εκπαίδευση και

3) στην έρευνα.

Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις ένας νέος γιατρός που έχει όραμα να είναι άριστος θα αποφασίσει να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της Εντατικής Θεραπείας. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία της προσέλκυσης τέτοιων γιατρών ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για να φτάσει η Κλινική στο επίπεδο που είναι σήμερα.

“Χωρίς τις σκληρές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα” “Θα τους παρακολουθώ με αγάπη” Ερωτ: Τι θα σας λείψει περισσότερο από την καθημερινότητά σας στο νοσοκομείο;

Απ: Νομίζω θα μου λείψει η καθημερινή και σε βάθος συζήτηση με τους συναδέλφους μου της αντιμετώπισης των πολύπλοκων προβλημάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς της Μ.Ε.Θ. Είμαι ήρεμος όμως, γιατί γνωρίζω ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι σε πολύ καλά χέρια.

Ουδείς αναντικατάστατος! Ο μέντοράς μου στον Καναδά, Nick Anthonisen, μου έλεγε συχνά: «Πρέπει στην καριέρα σου να συνειδητοποιήσεις ότι κάθε 10 χρόνια θα εμφανίζεται κάποιος νέος γιατρός που θα είναι καλύτερος από εσένα». Είμαι πολύ περισσότερο από 10 χρόνια στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας και κατά συνέπεια πολλοί γιατροί είναι πολύ καλύτεροι από εμένα. Θα τους παρακολουθώ με πολλή αγάπη, από μακριά πια.

“Χωρίς τις σκληρές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα”“Τώρα θα κάνω το χόμπι μου σε πολλές χώρες του κόσμου” Ερωτ: Έχω την εντύπωση ότι δεν θα είστε ένας κλασικός συνταξιούχος. Πώς σχεδιάζετε από εδώ και πέρα τη ζωή σας;

Απ: Οσο έχω υγεία θα προσπαθήσω να συνεχίσω την έρευνα και εκπαίδευση, δύο δραστηριότητες που πάντα μου έδιναν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικές μου δραστηριότητες, που δεν περιορίζονται μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά επεκτείνονται σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα πια, μια και η απομάκρυνσή μου από το κλινικό έργο θα μου δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να κάνω το… χόμπι μου. Δυστυχώς, ή μάλλον ευτυχώς, τα παιδιά μου μεγάλωσαν πια και δεν έχει κανένα νόημα να τους αφιερώσω χρόνο -για να μην πω ότι θα τους ενοχλήσει κιόλας.

Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγό μου, που ως γιατρός συνεχίζει να εργάζεται πολλές ώρες στο νοσοκομείο. Με λίγα λόγια θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι με ευχαριστεί αποφεύγοντας να γίνομαι «κουραστικός» και «ενοχλητικός» με τα πρόσωπα που αγαπάω. Ελπίζω να τα καταφέρω. Θα το προσπαθήσω πάντως.

Με συναδέλφους του σε ΜΕΘ στη Νότια Κορέα Με συναδέλφους του σε ΜΕΘ στη Νότια Κορέα Στην αφρόκρεμα των ΜΕΘ της Ευρώπης Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, εκ των κορυφαίων σύγχρονων ακαδημαϊκών δασκάλων, οδήγησε τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ανέλαβε τη διεύθυνση της Κλινικής στις 20 Οκτωβρίου του 1996.

Τότε η Μ.Ε.Θ. είχε 4-6 κλίνες και 3 γιατρούς και ήταν Μονάδα της Αναισθησιολογικής Κλινικής.

Η Κλινική Εντατικής Θεραπείας με απόφαση του Τομέα Χειρουργικής δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητη Κλινική το 1998.

Σήμερα η Κλινική Εντατικής Θεραπεία στελεχώνεται από 23 ειδικευμένους εντατικολόγους, εκ των οποίων 3 είναι μέλη Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1 τακτική καθηγήτρια, 1 αν. καθηγήτρια και 1 επίκουρη καθηγήτρια) και αποτελείται από

-Δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικής δυναμικότητας 27 κλινών (16 και 11 κλίνες αντίστοιχα).

-Ένα εργαστήριο διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο (το μοναδικό στο ΠαΓΝΗ)

-Μία μονάδα διάγνωσης και παρακολούθησης ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση όπου διενεργούνται καθετηριασμοί δεξιάς καρδιάς και πνευμονικής αρτηρίας (το μοναδικό στην Κρήτη). Η Μονάδα υποστηρίζει εκτός του πληθυσμού της Κρήτης, τα Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

-Ένα εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας (το μοναδικό σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης). -Μία μονάδα Υπερηχογραφικής απεικόνισης πνεύμονα.

-Ένα εργαστήριο ζώων που λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

-Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν από το 2012 ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την Κλινική Εντατικής Θεραπεία με κονδύλια από επιστημονικά προγράμματα. Η Μ.Ε.Θ. του ΠαΓΝΗ ήταν η πρώτη της χώρας που λειτούργησε πλήρως χωρίς χαρτιά (paperless). Η εμπορική ονομασία του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου είναι Crit.IS και μέχρι σήμερα έχει αγορασθεί και λειτουργεί πλήρως σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, περιλαμβανομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και της Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του “Σωτηρία”.

Το ερευνητικό του έργο συνοψίζεται σε 160 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Μέχρι σήμερα το ερευνητικό του έργο έχει περίπου 7000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Έχει πραγματοποιήσει >300 διαλέξεις εκτός Ελλάδας μετά από προσκλήσεις διεθνών Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και Οργανισμών στην Ευρώπη, Ασία και Νότια και Βόρεια Αμερική (Η.Π.Α./Καναδάς).

Ο καθηγητής τιμήθηκε με το «Βραβείο Πηχωρίδη» το 2013.


Πηγή patris.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων