Γουργουλιάνης: Εδώ και έξι μήνες όλοι οι ασθενείς με κοροναϊό είναι άνω των 60 ετών. Οι θάνατοι από το κάπνισμα είναι περισσότεροι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Εδώ και έξι μήνες όλοι οι ασθενείς με κοροναϊό είναι άνω των 60 ετών. Οι θάνατοι από το κάπνισμα είναι περισσότεροι

Είμαστε στην ενδημική φάση του κορωνοϊού με τις νοσηλείες να αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένους με συννοσηρότητες,

 

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανης Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερεότι ίμαστε στην ενδημική φάση του κοροναϊού με τις νοσηλείες να αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένους με συννοσηρότητες, επισημαίνοντας παράλληλα, πως φέτος ο πληθυσμός θα είναι ευάλωτος στην γρίπη. Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε όμως και για το άνοιγμα των σχολείων και τη μη χρήση μάσκας, βλέποντας θετικά τη νέα αυτή εξέλιξη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αέρια ρύπανση, που εξαιτίας της πανδημίας, ξεχάστηκε, όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται 15.000 θάνατοι που συνδέονται με αυτή, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η παραλλαγή «Κένταυρος» ξεκίνησε 1η Ιουνίου στην Ινδία. «Εκεί δεν έκανε «καριέρα», γιατί μάλλον είχε αποκτηθεί ανοσία από τη νόσηση που η Ινδία πέρασε πολύ βαριά. Μετά βρέθηκε σε χώρες της Ευρώπης, που δεν έκανε «καριέρα» αλλά κι εδώ δεν θα κάνει καριέρα. Έχουμε αρκετούς μήνες που ξέρουμε ότι η παραλλαγή είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά λιγότερο νοσογόνα, δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, κάνει τα συμπτώματα σαν ένα κοινό κρυολόγημα. Επομένως είναι στην ίδια αλληλουχία γεγονότων που ο ιός γίνεται περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος», εξήγησε ο Καθηγητής.

Τόνισε πως όλα τα δεδομένα με τον κοροναϊό έχουν αλλάξει από την ημέρα της εμφάνισής του μέχρι και σήμερα, με τον ιό να έχει γίνει ηπιότερος, ειδικά με την παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

Σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο κι έπειτα τα Νοσοκομεία έχουν αδειάσει από νοσηλευόμενους με κοροναϊό, ενώ νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι με συννοσηρότητες κι αυτό γίνεται εξαιτίας των εμβολίων, με την ενισχυτική δόση να παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά και τη διασπορά της Όμικρον που μόλυνε περίπου το 50-60% του πληθυσμού και ήταν σαν να έγινε μία ακόμη ενισχυτική δόση μέσα στο καλοκαίρι.

Για την πορεία του κοροναϊού ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως βρισκόμαστε στην ενδημική του φάση, όμως δεν θα … ξεμπερδέψουμε.

«Και πριν οι κοροναϊοί έκαναν και τέτοια συμπτώματα. Υπολογίζω ότι τον χειμώνα θα έχουμε δουλειά με ανθρώπους ηλικιωμένους και με συννοσηρότητες στο Νοσοκομείο κι από εκεί και πέρα το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ακόμη καλύτερο από αυτό, που ήταν τέλειο. Στις κλινικές μας έχουμε συνηθίσει. Αυτή την εποχή έχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο τώρα», ανέφερε.

Είμαστε ευάλωτοι στη γρίπη

Αναφερόμενος και στην γρίπη που είναι προ των πυλών ο κ. Γουργουλιάνης συμμερίζεται την άποψη πως φέτος μπορεί να υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης, μιας και το προηγούμενο διάστημα, λόγω κοροναϊού, η μάσκα εμπόδισε να κολλήσει ο κόσμος και να ανοσοποιηθεί από την γρίπη.

«Για τον κοροναϊό έχουμε ανοσοποιηθεί 80-90% ιδιαίτερα με την Όμικρον και τα εμβόλια. Για τη γρίπη, με η μάσκα και την έλλειψη εμβολιασμών ουσιαστικά δεν έχει ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός. Είμαστε ευάλωτοι στη γρίπη», εξήγησε ο Καθηγητής. Σημείωσε πως τα δεδομένα που έρχονται από το νότιο ημισφαίριο λένε πως η γρίπη ήταν ήπια, ωστόσο όπως επεσήμανε ο ίδιος «σε αυτή τη φάση μάλλον θα κάνω γρηγορότερα το εμβόλιο της γρίπης μόλις βγει και σε δεύτερη προτεραιότητα τη δόση για τον κοροναϊό».

Οι θάνατοι από κάπνισμα και ρύπανση είναι περισσότεροι από αυτούς του κοροναϊού

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στην αέρια ρύπανση η οποία συνδέεται με 15000 θανάτους, επισημαίνοντας πως «εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι θάνατοι από το κάπνισμα και από τη ρύπανση είναι περισσότεροι από τον κοροναϊό. Ας κρατήσουμε κι ένα θετικό ότι η μείωση της κυκλοφορίας, η τηλεργασία λόγω της πανδημίας μείωσαν τη ρύπανση. Το πρόβλημα όμως παραμένει και μπορούμε να γλιτώσουμε τους θανάτους αυτούς παίρνοντας μέτρα, με το να μη έχουμε άσκοπη κυκλοφορία, με τα φίλτρα στα εργοστάσια κτλ. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας ξεχάστηκε αυτό το θέμα στην Ελλάδα και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουμε γιατί είναι 15.000 θάνατοι. Είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν ασχολήθηκε κανείς». Μάλιστα ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε πως και στην περιοχή μας «κοιμηθήκαμε» στο θέμα της αέριας ρύπανσης, καθώς πέρα από το δίκτυο του ΠΘ, που ο κ. Σαχαρίδης έχει την επιμέλειά του, δεν έχει συμβεί κάτι άλλο.

Συνδέοντας την αέρια ρύπανση με την ενεργειακή κρίση, ο Καθηγητής σημείωσε πως κάνουμε πλέον βήματα πίσω, ανοίγοντας τις λιγνιτικές μονάδες, χρησιμοποιώντας ξανά πετρέλαιο.

Επιστρέφουν νοσήματα και άλλες λοιμώξεις

Στο μεταξύ ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε πως λόγω του κοροναϊού ξεχάστηκαν πολλά, όπως η ρύπανση, η μείωση του καπνίσματος, αλλά και τα υπόλοιπα νοσήματα.

«Και σε ότι αφορά στο κάπνισμα οι άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν αρειμανίως, δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους . Πλέον βλέπουμε στα Νοσοκομεία παραμελημένους ανθρώπους που δεν κάνανε προληπτικές εξετάσεις, που δεν ασχολήθηκαν με αυτά που θεωρούνται τρόπος ζωής. Μετά την πανδημία τα νεοπλάσματα είναι αυξημένα, αυξάνονται και άλλες λοιμώξεις όπως η φυματίωση και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Ασχοληθήκαμε μόνο με τον κοροναϊό, όμως πρέπει να μπούμε στην εποχή μετά τον κοροναϊό και να ασχοληθούμε και με τα άλλα νοσήματα, που θα βγούνε», εξήγησε ο Καθηγητής.

Να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των γιατρών στο ΕΣΥ

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στα κενά του ΕΣΥ. Τόνισε πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι εξαιρετικά καλά με το προσωπικό, όμως θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να ασχοληθούν οι ιθύνοντες με τα νομαρχιακά Νοσοκομεία.

«Πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από τους θανάτους της πανδημίας, τις αντοχές του συστήματος υγείας, πρέπει να γίνει κουβέντα στο Υπουργείο. Είναι απαραίτητη», σημείωσε.

Τόνισε πως οι νέο γιατροί που έφυγαν το 2015-2016 στο εξωτερικό για ειδικότητα, φαίνεται πως με την ολοκλήρωσή της δεν επέστρεψαν πίσω καθώς δεν υπάρχουν τα κίνητρα, τα οποία δεν είναι μόνο μισθολογικά. Μάλιστα ανέφερε τέλος, πως ένας γιατρός πληρώνεται με 4 ευρώ την ώρα την εφημερία του, ενώ στην Πορτογαλία ένας Διευθυντής Κλινικής λαμβάνει 4000 ευρώ μισθό και αντίστοιχα στην Ελλάδα ο μισθός δεν φτάνει τις 2000 ευρώ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων