Ο πρόεδρος της Ουγκάντα διέταξε οι παραδοσιακοί μάγοι-γιατροί να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους σε ασθενείς με Έμπολα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα διέταξε οι παραδοσιακοί μάγοι-γιατροί να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους σε ασθενείς με Έμπολα

Αναζωπύρωση του Έμπολα στην Ουγκάντα

medlabnews.gr iatrikanea  

Η νέα επιδημία του Έμπολα που μαίνεται στην κεντρική Ουγκάντα στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους σε τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας στην Καμπάλα. Την 5η Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για 29 νεκρούς στη χώρα εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από την εκδήλωση της επιδημίας, ωστόσο αυτός ο αριθμός συμπεριλαμβάνει επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Η κυβέρνηση της Ουγκάντας αντίθετα δεν ανακοινώνει παρά τους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι μολύνθηκαν — ήταν 48 ως την 9η Οκτωβρίου, κατά το υπουργείο.

Η ασθένεια που προκαλεί ο Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα. Υπάρχουν ωστόσο πλέον πειραματικά εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσέβενι διέταξε χθες Τετάρτη τους παραδοσιακούς μάγους-γιατρούς στην Ουγκάντα να σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Έμπολα, η τρέχουσα επιδημία του οποίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στη φτωχή χώρα της ανατολικής Αφρικής με πληθυσμό περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων αφότου εκδηλώθηκε, τον Σεπτέμβριο.

Σε ομιλία του προς το έθνος που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, διέταξε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν οποιοδήποτε πρόσωπο υποπτεύονται πως έχει μολυνθεί από τον ιό, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό κι είναι πολύ συχνά θανατηφόρος, εάν αρνείται να τεθεί σε απομόνωση.

Οι προεδρικές διαταγές ακολούθησαν περιφερειακή υπουργική σύνοδο στην Καμπάλα αφιερωμένη στη λήψη μέτρων επείγουσας φύσης για να περιοριστεί η επιδημία που ανακοίνωσαν οι Αρχές της Ουγκάντας τον περασμένο μήνα, όταν ενημέρωσαν πως καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα εξαιτίας της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας που προκαλεί ο Έμπολα από το 2019.

Νωρίτερα χθες, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δήλωσε πως κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του Έμπολα μπορεί να αρχίσουν «εντός των προσεχών εβδομάδων» στην Ουγκάντα, όπου η επιδημία μαίνεται.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, η Τζέιν Ρουθ Ατσένγκ, αποκάλυψε εξάλλου χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως καταγράφηκε κρούσμα —που ήταν θανατηφόρο— στην πρωτεύουσα Καμπάλα. Επρόκειτο για πρόσωπο που είχε μολυνθεί κι έφυγε από την κεντρική περιοχή Μουμπέντε, όπου εντοπίστηκε αρχικά το ξέσπασμα. Πέθανε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

«Οι μάγοι, οι παραδοσιακοί θεραπευτές και οι βοτανολόγοι δεν πρέπει να δέχονται ασθενείς τώρα. Σταματήστε ό,τι κάνετε», είπε ο πρόεδρος Μουσέβενι.

«Δεν υπάρχει μαγεία εδώ πέρα. Ο Έμπολα προκαλεί μια αρρώστια. Οι κοινότητες στις περιοχές που πλήττονται πρέπει να ξέρουν ότι ο Έμπολα είναι θανατηφόρος κι εξαπλώνεται μέσω της επαφής με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

«Διάφορα εμβόλια εναντίον αυτού του ιού βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, δύο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλινικές δοκιμές στην Ουγκάντα εντός των προσεχών εβδομάδων, αφού δοθούν άδειες από τους ρυθμιστικούς και δεοντολογικούς φορείς της κυβέρνησης» της χώρας, είπε από την πλευρά του ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κατά τη διάρκεια της έκτακτης υπουργικής συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Δυστυχώς, τα εμβόλια κατά του Έμπολα που αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά για να ελεγχθούν οι πρόσφατες επιδημίες στη ΛΔ Κονγκό δεν είναι αποτελεσματικά για τον τύπο του ιού Έμπολα που ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία στην Ουγκάντα», επισήμανε ο Δρ. Τέντρος. Ο λόγος: οφείλεται στο σπάνιο στέλεχος του Σουδάν.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γενεύη, έκανε λόγο για 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 πιθανά, προσθέτοντας πως 600 στενές επαφές των ανθρώπων που μολύνθηκαν βρίσκονται υπό «παρακολούθηση».

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την 20ή Σεπτεμβρίου στην κεντρική περιοχή Μουμπέντε. Ακολούθησε η καταγραφή δεκάδων άλλων περιπτώσεων σε άλλες τέσσερις περιοχές.

«Πρωταρχικός σκοπός μας τώρα είναι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Ουγκάντας να ελέγξει και να περιορίσει γρήγορα αυτή την επιδημία, να σταματήσει την εξάπλωσή της από περιοχή σε περιοχή και σε γειτονικές χώρες», εξήγησε ο Δρ. Τέντρος σε δημοσιογράφους.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης παραμένει «υψηλός λόγω των μετακινήσεων μεταξύ της Ουγκάντας και άλλων χωρών», εκτιμά ο ΠΟΥ.

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη αρκετές επιδημίες του Έμπολα αφότου ταυτοποιήθηκε ο ιός το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Η χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ήπειρο, από το 2013 ως το 2016, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα, ιδίως την υποβολή σε εξετάσεις όλων των ταξιδιωτών που πέρασαν από την Ουγκάντα ως και 21 ημέρες πριν από την άφιξή τους στην αμερικανική επικράτεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων