Την αδικία σε βάρος των υγειονομικών με ισοπέδωση των συντάξεων καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Την αδικία σε βάρος των υγειονομικών με ισοπέδωση των συντάξεων καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

«Οφείλουμε στους συναδέλφους μας να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί»
Την αδικία σε βάρος των υγειονομικών με ισοπέδωση των συντάξεων καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

medlabnews.gr iatrikanea

Την ισοπέδωση των συντάξεων των υγειονομικών καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ). Όπως επισημαίνει, βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Αποτέλεσμα είναι υγειονομικοί με 40 χρόνια ασφάλισης να λαμβάνουν σύνταξη που μετά βίας αγγίζει τα 800 ευρώ μικτά.

«Οφείλουμε στους συναδέλφους μας να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί και τους έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση ύστερα από 40 χρόνια εργασίας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Παράλληλα εξηγεί ότι «μία από τις βασικές αιτίες είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της πολιτείας για αντικατάσταση ή κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα είναι, παρά τη ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992, οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης».

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «στους λοιπούς επιστήμονες, όπως είναι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, ο κοινωνικός πόρος  καταργήθηκε το 2016. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ, οι νομικοί 774,25 ευρώ και οι μηχανικοί 733,19 ευρώ, σήμερα οι υγειονομικοί να λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ». 

«Ζητάμε την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων. Πρόσφατα στείλαμε και επιστολή διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας να συσταθεί επιτέλους η κοινή ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των υγειονομικών φορέων για την εύρεση λύσης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Δυστυχώς η πολιτεία αδρανεί», επισημαίνει ο κ. Δεβλιώτης.

Άνιση μεταχείριση των νέων μητέρων οδοντιάτρων

Την ίδια στιγμή, με μόλις 200 ευρώ το μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας επιδοτεί η πολιτεία τις ελευθεροεπαγγελματίες γυναίκες οδοντιάτρους σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες. Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το συγκεκριμένο επίδομα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νέων μητέρων, αλλά οδηγεί και σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας.

Για το λόγο αυτό η ΕΟΟ διεκδικεί την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών, δηλαδή συνολικά 2.852 ευρώ.

«Ζητάμε να επικρατήσουν το δίκαιο και η λογική και να μπει τέλος σε αυτή την ανισότητα. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που το δημογραφικό ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για την κοινωνία και την πατρίδα μας, το ελάχιστο βοήθημα που χορηγείται με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος σε εγκύους και νέες μητέρες να παραμένει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, αναιρώντας ουσιαστικά το δικαίωμά τους να διακόψουν, έστω και προσωρινά, την επαγγελματική δραστηριότητά τους», τονίζει ο κ. Δεβλιώτης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι οι μη μισθωτές επιστημόνισες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επιδότησης σε σύγκριση με τις μισθωτές, καθώς αναγκάζονται να περιορίσουν στο μηδέν την εργασία τους, ενώ τα πάγια έξοδα της επιχείρησής τους, όπως ενοίκια, φόροι και εισφορές, συνεχίζουν να «τρέχουν».

Η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Μαρία Μενενάκου επισημαίνει ότι δέκα χρόνια μετά την έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/41/ΕΚ που για πρώτη φορά διασφάλισε τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα και την πατρότητα για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους, στη χώρα μας συνεχίζει να επικρατεί άνιση μεταχείριση.

«Επιστημονική μελέτη που διεξήγαγε η Ομοσπονδία μας κατέδειξε ότι σε οικογένειες που η μητέρα είναι επιστήμων γεννιούνται λιγότερα παιδιά. Με αυτήν την παραδοχή ως δεδομένο και το γεγονός ότι στον οδοντιατρικό κλάδο το 95% ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μητέρα οδοντίατρος έχει απόλυτη ανάγκη αυτή την τετράμηνη οικονομική στήριξη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μηνιαίως χαμηλότερη του κατώτατου μισθού. Για το λόγο αυτό ζητούμε την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στο ύψος του κατώτερου μισθού», τονίζει η κ. Μενενάκου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων