13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Σημαντικός ο ρόλος του στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού στη βελτίωση της ποιότητας ζωής
13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

medlabnews.gr iatrikanea

H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (13 Φεβρουαρίου) αποτελεί μία ευκαιρία για την ενημέρωση της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και του ευρέος κοινού, αναφορικά με τη σημαντική συνεισφορά της συγκεκριμένης ειδικότητας στην ανθρώπινη υγεία.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να αναδείξει αφενός τον ρόλο των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και αφετέρου τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει –και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών– όσον αφορά την εξέλιξη της ειδικότητας.

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, που προσδιορίζεται ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα, διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις ή και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, αλλά και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Πρόκειται για μία χειρουργική ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων, για τη λήψη της οποίας απαιτείται πολυετής, τόσο προπτυχιακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση (πτυχίο Ιατρικής και Οδοντιατρικής), όσο και ειδίκευση.

Προκειμένου να αναδειχθεί και στη χώρα μας το έργο και ο ρόλος των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, περιγράφοντας τα γνωστικά αντικείμενα που συγκροτούν την ειδικότητα. Όπως μάλιστα εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, Πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ: «Η οπτική μας είναι ότι ο σωστά ενημερωμένος ασθενής είναι σε θέση πιο εύκολα να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο ιατρό για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη χειρουργική παθολογία του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, καθώς και των επεκτάσεών τους στην κεφαλή και στον τράχηλο».

Υπηρετώντας μια ειδικότητα ιδιαιτέρως απαιτητική –εκτείνεται από τη χειρουργική αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού μέχρι τη μερική ή και ολική μεταμόσχευση προσώπου– η οποία εξελίσσεται συνεχώς, οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί, με το βλέμμα στο μέλλον μιλούν για τις νέες θεραπευτικές τεχνικές και την υπολογιστικά κατευθυνόμενη αποκατάσταση τραυματικών ελλειμμάτων με τα συστήματα χειρουργικής και διεγχειρητικής πλοήγησης (Surgical Navigation Systems), σε μια εποχή που η βιο-ιατρική τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο άσκησης της χειρουργικής εν γένει [ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery), ρομποτική χειρουργική, χειρουργική επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)].

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΓΠΧ επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να κατευθύνεται ο εκάστοτε ασθενής στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτό κρίνεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση ιατρικών ή/και χειρουργικών αναγκών που άπτονται των παθήσεων της κροταφογναθικής διάρθρωσης, των σιελογόνων αδένων, της ογκολογίας κεφαλής και τραχήλου κ.ά. Ο νέος θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει σπουδαίο ρόλο σε αυτό, δεδομένου ότι η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική δεν είναι μόνο μια κατά βάση τριτοβάθμια ειδικότητα, αλλά περιλαμβάνει στο φάσμα της και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχετε

έντονο πόνο στην κροταφογναθική περιοχή,

ή επίμονη ξηροστομία,

ή ενδείξεις αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου,

Συμβουλευθείτε τον ειδικό ιατρό Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων