Ζωή Ράπτη: Στην τελική ευθεία η υλοποίηση των νέων Δομών & υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ζωή Ράπτη: Στην τελική ευθεία η υλοποίηση των νέων Δομών & υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

106 νέες Δομές θα προσφέρουν δωρεάν καινοτόμες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες
Ζωή Ράπτη: Στην τελική ευθεία η υλοποίηση των νέων Δομών & υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Medlabnews.gr-IatrikaNea

Αυτές τις ημέρες συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση του έργου που σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια νέα εποχή για την ψυχική υγεία στην πατρίδα μας. Κεντρικός άξονας αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία 106 νέων δομών, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν καινοτόμες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι μας. Οι μονάδες αυτές υλοποιούνται με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο και φέρνουν την φροντίδα των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα, καταπολεμώντας τις διακρίσεις και διευκολύνοντας την επανένταξη. Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργούμε για πρώτη φορά Δομές που δεν απευθύνονται σε άτομα με διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή, αλλά στον γενικό πληθυσμό δίνοντας ευρύτερη έννοια στον όρο ψυχική υγεία και διαχωρίζοντας την από την παρουσία ή μη ψυχικής νόσου.

106 νέες Δομές με δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες

Ήδη έχουμε εγκαινιάσει 21 νέες Μονάδες στην επικράτεια, στις οποίες περιλαμβάνονται κέντρα ημέρας για τους εργαζόμενους, την οικογένεια, τα παιδιά και  τους εφήβους, τις νέες και τους νέους που πάσχουν από τροφικές διαταραχές και τους ηλικιωμένους με άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές. Επίσης, στον σχεδιασμό μας και την υλοποίηση του περιλαμβάνονται  κινητές μονάδες, που επεκτείνουν το πεδίο δράσης των κέντρων ημέρας, Μονάδες Πρώιμης παρέμβασης στην Ψύχωση, Οικοτροφεία για ασθενείς με άνοια προχωρημένου και τελικού σταδίου, καθώς και ξενώνες φιλοξενίας για παραβατικούς εφήβους.  Συνολικά από τις 106 νέες Δομές, για τις 66 έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης, ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί και για τις επόμενες 30 Μονάδες.  Σε αυτές τις τελευταίες περιλαμβάνονται κινητές Μονάδες για την ακούσια νοσηλεία καθώς και  για παιδιά και εφήβους, κέντρα ημέρας  και οικοτροφεία για παιδιά και νέους στο αυτιστικό φάσμα και κέντρα ημέρας προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Μέσω της Τέχνης, με την βοήθεια ενός καινοτόμου προγράμματος που ονομάζεται πολιτιστική συνταγογράφηση και το οποίο  για πρώτη φορά υλοποιείται στην Ελλάδα.  

Νέα οικοτροφεία για την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών κλινικών

Παράλληλα, προχωρά και η αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών κλινικών από τα ψυχογηριατρικά περιστατικά που μεταφέρονται σε νέα οικοτροφεία, τα οποία δημιουργούνται σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής και με το Δρομοκαϊτειο νοσοκομείο. Τα οικοτροφεία αυτά, που υλοποιούνται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα σε ψυχογηριατρικούς ασθενείς. Επίσης, συμβάλλουν στην αποϊδρυματοποίηση και την καταπολέμηση του στίγματος και βοηθούν  να απελευθερωθούν δεκάδες κλίνες στα εναπομείναντα  ψυχιατρικά νοσοκομεία και να βελτιωθεί η ποιότητα των  παρεχόμενων υπηρεσιών. Ήδη, έχουν δημιουργηθεί 3 τέτοια οικοτροφεία με συνολικό δυναμικό 45 κλίνες για ίδιο αριθμό ψυχογηριατρικών  ασθενών και την αποσυμφόρηση αντίστοιχου αριθμού κλινών.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία

Η ανάγκη για την φροντίδα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι ηλικιωμένοι μας αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία που καταρτίσαμε με ορίζοντα δεκαετίας και πρόσφατα εγκρίθηκε από την Βουλή.  Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαθέτει μακρόπνοο και ολιστικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και στη νέα 4ετία, εφόσον ο λαός μάς ανανεώσει την εντολή. Η ενίσχυση της Υγείας με κάθε τρόπο και η διατήρηση του Χαρτοφυλακίου  για τη ψυχική υγεία αποτελούν βασικούς άξονες του σχεδιασμού του κυβερνητικού προγράμματος για την 4ετία 20232-2027, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων Δομών και υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων. Στον σχεδιασμό μας προχωράμε σταθερά τολμηρά μπροστά, συνειδητοποιώντας πως δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία και με τη δέσμευση πως δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω, κανέναν μόνο.  

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων