Τι είναι η ταυρίνη στην οποία νέα έρευνα αποδίδει αντιγηραντικά αποτελέσματα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι η ταυρίνη στην οποία νέα έρευνα αποδίδει αντιγηραντικά αποτελέσματα;

Μακροβιότερα και πιο υγιή τα πειραματόζωα που έλαβαν ταυρίνη.
Τι είναι η ταυρίνη στην οποία νέα έρευνα αποδίδει αντιγηραντικά αποτελέσματα;

medlabnews.gr iatrikanea

Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που συντίθεται στον οργανισμό από την κυστεΐνη, θεωρείται πως μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Τα επίπεδά της μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη ταυρίνης μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αναστρέψει τη γήρανση σε ζώα, όπως τα ποντίκια και οι πίθηκοι.

Έρευνα που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο στο περιοδικό Science, έδειχνε ότι το συμπλήρωμα ταυρίνης, με καθημερινή λήψη, είχε παρατείνει τη διάρκεια ζωής ποντικιών κατά τουλάχιστον 10%. Μάλιστα, όχι μόνο έζησαν περισσότερο, αλλά ήταν και πιο υγιή.

Τα ποντίκια ήταν 14 μηνών στην αρχή του πειράματος. Αυτή η ηλικία θεωρείται ισοδύναμη με αυτή ενός ανθρώπου 45 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποντίκια που λάμβαναν συμπληρώματα ταυρίνης κάθε μέρα έζησαν 10% έως 12% περισσότερο από τα ποντίκια που δεν έλαβαν.

Επιπλέον, "ήταν πιο αδύνατα, είχαν αυξημένη ενέργεια, αυξημένη οστική πυκνότητα, βελτιωμένη μνήμη και καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα", είπε στο BBC News ο Δρ Vijay Yadav, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης να χορηγήσουν ταυρίνη σε πιθήκους 15 ετών για έξι μήνες και παρατήρησαν θετικές μεταβολές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στο βάρος και στην υγεία των οστών, σύμφωνα με το BBC News.

Παρά τα πρωτοποριακά αποτελέσματα, ο Yadav δεν προτείνει ακόμα στους ανθρώπους να λαμβάνουν συμπληρώματα ταυρίνης. "Ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές", είπε. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν παίρνει ο ίδιος συμπληρώματα ταυρίνης.

Η ταυρίνη βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, στα οστρακοειδή και σε γαλακτοκομικά. Προστίθεται επίσης σε ενεργειακά ποτά.

Αποτελεί σημαντικό συστατικό της χολής και μπορεί να βρεθεί στο παχύ έντερο, και αντιπροσωπεύει μέχρι και το 0,1% του συνολικού σωματικού βάρους του σώματος. Η ταυρίνη έχει πολλούς βιολογικούς ρόλους, όπως η σύζευξη των χολικών οξέων, η αντιοξειδωτική δράση, η ωσμορύθμιση, η σταθεροποίηση μεμβράνης και ο συντονισμός της σηματοδότησης ασβεστίου. Είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή λειτουργία και την ανάπτυξη και λειτουργία του σκελετικού μυός, του αμφιβληστροειδούς και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερευνητής από το Χάρβαρντ δηλώνει ότι «γύρισε τον χρόνο πίσω» και είναι νεότερος βιολογικά κατά 10 χρόνια

Αίμα από νεαρά ποντίκια έκανε ηλικιωμένα να "ξανανιώσουν" και να ζήσουν περισσότερο

Η υπερτροφή που καλλιεργείται στην Ικαρία και θεωρείται ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των Ικαριωτών.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων