Αίμα από νεαρά ποντίκια έκανε ηλικιωμένα να "ξανανιώσουν" και να ζήσουν περισσότερο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αίμα από νεαρά ποντίκια έκανε ηλικιωμένα να "ξανανιώσουν" και να ζήσουν περισσότερο

Τα ζώα ζήσαν κατά 6-9% περισσότερο, που ισοδυναμεί περίπου με έξι επιπλέον χρόνια για έναν μέσο άνθρωπο.
Αίμα από νεαρά ποντίκια έκανε ηλικιωμένα να

Επιμέλεια: medlabnews.gr iatrikanea

Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να παρατείνει τη ζωή ηλικιωμένων ποντικών συνδέοντας τα αιμοφόρα αγγεία τους με νεαρά ποντίκια. Οι εγχύσεις νεανικού αίματος οδήγησαν τα ηλικιωμένα ζώα να ζήσουν κατά 6-9% περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη, που ισοδυναμεί περίπου με έξι επιπλέον χρόνια για έναν μέσο άνθρωπο.

Αν και η μελέτη δεν υποδεικνύει μια αντιγηραντική θεραπεία για τους ανθρώπους, αφήνει να εννοηθεί ότι το αίμα των νεαρών ποντικών περιέχει ενώσεις που προάγουν τη μακροζωία, δήλωσαν οι ερευνητές.

"Θα υπέθετα ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο κοκτέιλ", δήλωσε ο James White, κυτταρικός βιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και συγγραφέας της νέας μελέτης.

Τι είναι η «παραβίωση»

Η συνένωση ζώων, γνωστή ως παραβίωση, έχει μακρά ιστορία στην επιστήμη. Τον 19ο αιώνα, Γάλλοι επιστήμονες συνέδεσαν τα αιμοφόρα αγγεία δύο αρουραίων. Για να αποδείξουν ότι οι αρουραίοι είχαν κοινό κυκλοφορικό σύστημα, έκαναν ένεση μπελαντόνας, μιας ένωσης από θανατηφόρο είδος φυτού, σε ένα από τα ζώα. Οι κόρες των ματιών και των δύο αρουραίων διεστάλησαν.

Στη δεκαετία του 1950, ο Clive McCay του Πανεπιστημίου Cornell και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την παραβίωση για να διερευνήσουν τη γήρανση. Ένωσαν νεαρούς και ηλικιωμένους αρουραίους, ράβοντας τα πλευρά τους έτσι ώστε τα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα τους να συγχωνευθούν. Αργότερα, ο Δρ McCay και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους χόνδρους των ηλικιωμένων αρουραίων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έμοιαζαν νεότεροι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η παραβίωση γνώρισε μια αναγέννηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές του 21ου αιώνα για να μελετήσουν τι συνέβαινε όταν ζώα διαφορετικών ηλικιών μοιράζονταν την ίδια κυκλοφορία αίματος. Διαπίστωσαν ότι οι μύες και οι εγκέφαλοι των ηλικιωμένων ποντικιών αναζωογονήθηκαν, ενώ τα νεότερα ποντίκια παρουσίασαν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης.

Κάποιοι γιατροί εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και άρχισαν να προσφέρουν ενέσεις πλάσματος αίματος από νέους ανθρώπους ως τρόπο αντιμετώπισης της άνοιας και άλλων ασθενειών της τρίτης ηλικίας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση κατά τέτοιων θεραπειών το 2019, προειδοποιώντας ότι οι μέθοδοι αυτές "δεν έχουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη για τις χρήσεις για τις οποίες διαφημίζονται από τις κλινικές και είναι δυνητικά επιβλαβείς".

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Dr. White και οι συνεργάτες του έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες παραβίωσης σε ποντίκια για να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα της αντιγήρανσης. Οι επιστήμονες ένωσαν ένα ηλικιωμένο και ένα νεαρό ποντίκι μαζί για περίπου τρεις μήνες -διπλάσιος χρόνος από τα τυπικά πειράματα παραβίωσης- πριν τα αποσυνδέσουν προσεκτικά. Αφού τα ζώα ανάρρωσαν, οι επιστήμονες τα παρατήρησαν για να δουν πόσο περισσότερο ζούσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όχι μόνο ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια έζησαν περισσότερο, αλλά και ότι η πορεία της γήρανσής τους φάνηκε να αλλάζει.

Αφού αποκόλλησαν τα γέρικα ποντίκια, οι επιστήμονες εξέτασαν τους μοριακούς δείκτες στο αίμα και το συκώτι τους που λειτουργούν σαν ρολόι για τη βιολογική ηλικία ενός ζώου. Τα «ρολόγια» αυτά φάνηκε να έχουν τεθεί σε παύση: Δύο μήνες αργότερα, αυτοί οι μοριακοί δείκτες έδειχναν τα ηλικιωμένα ζώα ως "νεότερα" από τα μη υποβληθέντα στη μέθοδο ποντίκια της ίδιας ηλικίας.

«Επαναπροσδιορίσαμε την τροχιά της γήρανσης», δήλωσε ο Δρ White.

Τα νεαρά ποντίκια επηρεάστηκαν επίσης από την ένωση. "Τα νεαρά ποντίκια γερνούν γρήγορα, και όταν χωρίζουμε τα ποντίκια, αυτό αντιστρέφεται", δήλωσε ο Vadim Gladyshev, ειδικός στα βιολογικά ρολόγια στην Ιατρική Σχολή του Harvard και συγγραφέας της νέας μελέτης.

"Είναι μια όμορφη ένδειξη - δείχνει πραγματικά ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι παροδικό", δήλωσε ο Tony Wyss-Coray, ειδικός στην παραβίωση στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αλλά ο Michael Conboy, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της California, στο Berkeley, προειδοποίησε ότι ένα παρόμοιο πείραμα που δημοσιεύθηκε πέρυσι από Ουκρανούς επιστήμονες δεν έδειξε ότι τα ηλικιωμένα ποντίκια ζούσαν περισσότερο μετά την παραβίωση.

"Αλλά τουλάχιστον κάποιος κάνει τα πειράματα, κάτι που είναι γενναίο, γιατί δεν είναι εύκολο", δήλωσε ο δρ Conboy.

Ο Dr. David Glass, αντιπρόεδρος της έρευνας για τις διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία στην φαρμακευτική εταιρεία Regeneron, σημείωσε ότι η νέα έκθεση χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό στέλεχος ποντικιών από εκείνο της περσινής μελέτης. "Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη γενίκευση των ευρημάτων", δήλωσε ο Δρ Glass.

Τώρα ο δρ White και οι συνεργάτες του συνεχίζουν με πειράματα για να κατανοήσουν τι μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση στα ηλικιωμένα ποντίκια. "Κυνηγάμε το πώς και το γιατί", είπε.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του πειράματος υποδηλώνουν στον Dr. White ότι η αιτία δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα κύτταρα από τα νεαρά ποντίκια που αναζωογονούν τα γηραιά. Μόλις οι χειρουργοί χώρισαν τα ποντίκια, τα ηλικιωμένα ποντίκια έχασαν τον ανεφοδιασμό τους με νεαρά κύτταρα, αλλά δεν επέστρεψαν στην παλιά τους κατάσταση.

Μια πιθανότητα είναι ότι οι βλαβερές ενώσεις στα γέρικα ζώα αραιώνονται από το αίμα των νεαρών ποντικών. Το νεαρό αίμα μπορεί επίσης να περιέχει μόρια που επαναπρογραμματίζουν τα κύτταρα των ηλικιωμένων ποντικών, έτσι ώστε να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν νεαρά κύτταρα μετά την αποκόλληση των ζώων.

Ο Δρ Gladyshev δεν είδε τη νέα μελέτη ως δικαιολογία για να κάνει κανείς ενέσεις από νεανικό ανθρώπινο ορό. Αφενός, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν έχουν ιδέα ποιοι παράγοντες συνθέτουν το κοκτέιλ που παρατείνει τη ζωή των ποντικιών, πόσο μάλλον των ανθρώπων. Από την άλλη, οι ενέσεις απέχουν πολύ από το να είναι κανείς συνδεδεμένος με ένα άλλο ζώο για μήνες.

"Για μένα, είναι πολύ παράξενο να σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει", δήλωσε ο Δρ Gladyshev.

Πηγή: nytimes.com

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα για την αναστροφή της γήρανσης: Μπορεί μία χημική μέθοδος να γυρίσει πίσω τον χρόνο;

Ο μεγιστάνας που χρησιμοποίησε το αίμα του γιου του για να γίνει νεότερος, χωρίς αποτέλεσμα

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων