Ελένη Χατζηλάκου. Υπότροφος ερευνήτρια για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ελένη Χατζηλάκου. Υπότροφος ερευνήτρια για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου.

Διεξάγει έρευνα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακού βιοαισθητήρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

medlabnews.gr iatrikanea

Η κα Χατζηλάκου διεξάγει έρευνα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακού βιοαισθητήρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Την απονομή νέας υποτροφίας, διάρκειας δύο ετών, στη Διδακτορική φοιτήτρια βιοϊατρικής μηχανικής & βιομηχανικής βιοτεχνολογίας στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Imperial College στο Λονδίνο, κα Ελένη Χατζηλάκου, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά - Έρευνα και Υποτροφίες για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου.

Η κα Χατζηλάκου διεξάγει έρευνα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακού βιοαισθητήρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Το Ίδρυμα θα καλύψει πρόσθετα έξοδα της κας Χατζηλάκου σχετικά με αναλώσιμα που χρειάζεται για την έρευνά της και επιπλέον δραστηριότητες προβολής (consumables and outreach activities), καθώς η ίδια έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία από το Πανεπιστήμιό της, που καλύπτει τα δίδακτρα και το μισθό της.

Η κα Χατζηλάκου εξασφάλισε την υποτροφία, αφού ολοκλήρωσε έναν εκτεταμένο κύκλο αξιολόγησης και συνεντεύξεων με μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και των Θεματοφυλάκων του Ιδρύματος, κατά τον οποίο εντυπωσίασε τόσο με την ακαδημαϊκή όσο και με την εξωπανεπιστημιακή της δραστηριότητα.

Το «στοίχημα» της έγκαιρης και μη επεμβατικής διάγνωσης του μελανώματος, μέσω της ανάπτυξης ενός πρωτοποριακού βιοαισθητήρα, έχει θέσει μέσα από την έρευνά της η Ελένη Χατζηλάκου, μια νεαρή επιστήμονας από τη Δράμα, η οποία κάνει το διδακτορικό της στο Imperial College στο Λονδίνο. 

Στη μάχη αυτή κατά της ασθένειας, που είναι υπεύθυνη για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος, έχει λάβει υποστήριξη μέσα από υποτροφία του Ιδρύματος «Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά». 

 Τα προγνωστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το 2040 αναμένεται αύξηση της θνησιμότητας από το μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, σχεδόν κατά 50%. 

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται συχνά ως αιτία πίσω από την ασθένεια αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την πτυχιούχο χημικό μηχανικό του ΑΠΘ, Ελένη Χατζηλάκου, να στραφεί προς τη βιοϊατρική μηχανική και συγκεκριμένα να εστιάσει στον καρκίνο του δέρματος.

Από την πλευρά της, η κα Χατζηλάκου δήλωσε: “Είμαι βαθιά ευγνώμων στο Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά για την υποτροφία που μου απένειμε, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τη διδακτορική έρευνα που διεξάγω για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος. Η υποτροφία αυτή μου προσφέρει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά και με ενδυναμώνει να εμβαθύνω ακόμη περισσότερο στην έρευνά μου. Όπως έχει δείξει η ως τώρα πορεία μου, τα όνειρα διαμορφώνονται και οι στόχοι επιτυγχάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, σε μικρά δωμάτια εντατικής μελέτης. Όμως η ελπίδα δημιουργείται όταν Οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά, ανοίγουν αυτές τις πόρτες και δίνουν σε αφοσιωμένους νέους επιστήμονες τα μέσα που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του Ιδρύματος για την ευκαιρία που μου δίνουν και για το γεγονός ότι πίστεψαν σε μένα και τους ακαδημαϊκούς μου στόχους”.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσωπική υποτροφία, από τις τρεις -μέχρι στιγμής- υποτροφίες, που απονέμει το νεοσύστατο μη-κερδοσκοπικό Ίδρυμα, σε διδακτορική φοιτήτρια Ελληνικής καταγωγής. Η πρώτη υπότροφος του Ιδρύματος, κα Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, ολοκληρώνει τις σπουδές της στις βιοϊατρικές και ιατρικές επιστήμες στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, το καλοκαίρι του 2024.

Στόχος του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά είναι να παρέχει οικονομική στήριξη σε τουλάχιστον τρεις διδακτορικούς ερευνητές σε Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα παγκοσμίως, που επικεντρώνονται στην έρευνα για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης. Ο κ. Σπύρος Γιαμάς σύστησε το Ίδρυμα το 2021, στο όνομα της συζύγου του Έλενας, την οποία έχασε μετά από τον τρίχρονο αγώνα της με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ήθελα να κάνω κάτι που θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο, γιατί το θεωρώ υποχρέωσή μου να προσφέρω λύση σε ένα κοινωνικό ζήτημα»,

Τα όνειρά της γρήγορα έγιναν στόχοι: να φτιάξει έναν βιοαισθητήρα, μια συσκευή δηλαδή που με τη λήψη βιολογικού υλικού από το περιβάλλον του όγκου, θα αποτελεί ένα εργαλείο για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος μειώνοντας την ανάγκη για την κλασική βιοψία.

Η λειτουργία του βιοαισθητήρα παραπέμπει στα γνωστά rapid τεστ που όλοι συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε την περίοδο της πανδημίας της Covid-19. Τα βιολογικά σήματα (biomarkers), δηλαδή τις ουσίες που εκκρίνει ο πάσχων οργανισμός, η συσκευή τα ανιχνεύει με τη χρήση κατάλληλων βιοδεικτών (bioreceptors). Στη συνέχεια τα μετατρέπει σε μεταδιδόμενη μορφή, σήμα ή πληροφορία (signal transducer), που τη λαμβάνει ένα διασυνδεδεμένο σύστημα επεξεργασίας στο εργαστήριο.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία και τη δράση του Ιδρύματος Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά στην ιστοσελίδα μας: https://eig-foundation.com/


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων