Πρωτοφανής καύσωνας με 62,3 βαθμούς Κελσίου παρέλυσε την Βραζιλία. Καύσωνας και στην Αυστραλία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοφανής καύσωνας με 62,3 βαθμούς Κελσίου παρέλυσε την Βραζιλία. Καύσωνας και στην Αυστραλία

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή.

medlabnews.gr  

Ένα πολύ δυνατό κύμα καύσωνα πλήττει τη νοτιοανατολική Αυστραλία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών καθώς προβλέπεται ότι σε ορισμένες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

 Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για την επικράτεια της πρωτεύουσας και τέσσερις πολιτείες: τη Νότια Αυστραλία, τη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτόρια και την Τασμανία. 

 Η μετεωρολόγος Σάρα Σκάλι δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη. Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για την κατάσβεση 19 δασικών πυρκαγιών. 

Η Αυστραλία διανύει μια περίοδο υψηλού κινδύνου λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο σχετίζεται με ακραίες καταστάσεις, όπως δασικές πυρκαγιές, κυκλώνες και ξηρασίες.

 Πρωτοφανής καύσωνας έχει πλήξει τη Βραζιλία.

Ο καύσωνας που πλήττει τη Λατινική Αμερική από τις αρχές του έτους έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ αυτό το προπερασμένο Σαββατοκύριακο. Ο νότος απειλείται από καταρρακτώδεις βροχές.

Το θερμόμετρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο έφτασε τους 62,3 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σύστημα Alerta Rio, η πραγματική μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη ήταν 42 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα.

Το ρεκόρ των 62,3 ºC σημειώθηκε στο δυτικό Ρίο στις 09:55 τοπική ώρα και ήταν το «υψηλότερο σημείο» από τότε που το Alerta Rio άρχισε να τηρεί τέτοια αρχεία το 2014.

«Αποφύγετε κάθε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Μείνετε ενυδατωμένοι» προειδοποίησε μέσω της πλατφόρμας Χ ο δήμος του Ρίο.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα αρχεία του Alerta Rio, είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν το θερμόμετρο είχε φτάσει τους 59,7 βαθμούς Κελσίου.

«Προσπαθούμε να προστατευθούμε, να πάμε σε πιο ανοιχτούς χώρους, κοντά στη θάλασσα, αλλά πρέπει κάτι να γίνει», είπε μια κάτοικος, η Ρακέλ Κορέια, 49 ετών, που αναζητούσε λίγη δροσιά σε ένα πάρκο. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται και η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, αφού αυξάνονται οι κατοικίες», πρόσθεσε.

Στο Σάο Πάολο των 12 εκατομμύριων κατοίκων το Σάββατο ήταν η πιο θερμή ημέρα του έτους, με το θερμόμετρο να δείχνει 34,7°C. Αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τον μήνα Μάρτιο από το 1943, όταν άρχισε τις μετρήσεις το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας (Inmet). Και εκεί, τα πάρκα ήταν γεμάτα ενώ πολλοί έσπευσαν να δροσιστούν στις παραλίες, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα στις εξόδους της πόλης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημιουργήθηκε μια ουρά αυτοκινήτων μήκους 20 χιλιομέτρων.

Γεμάτες κόσμο οι παραλίες

Με την θερμοκρασία να βρίσκεται στο ζενίθ, οι εμβληματικές παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα ήταν γεμάτες με κόσμο, καθώς οι αρχές δημοσίευσαν συμβουλές για την αντιμετώπιση της ζέστης.

«Φοβάμαι πολύ ότι θα χειροτερέψει, επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται πολύ και η αποψίλωση των δασών είναι πολύ μεγάλη λόγω της αύξησης των κατοικιών», ανέφερε η 49χρονη διοικητική βοηθός Ρακέλ Κορέια σε ένα πάρκο στο κέντρο του Ρίο.

Βροχοπτώσεις στη νότια πλευρά της Βραζιλίας Πέρα από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, συνεχίζονται και οι ακραίες βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και προβλέπεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

«Υψηλού κινδύνου θα είναι αυτή η εβδομάδα στη νότια πλευρά της Βραζιλίας λόγω των έντονων βροχών και καταιγίδων. Τα φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία είναι ένα πολύ έντονο ψυχρό μέτωπο που θα φθάσει με καταρρακτώδεις βροχές και πιθανές θύελλες», προειδοποίησε την Κυριακή η μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων