Το πρόγραμμα του Προσωπικού Ιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το πρόγραμμα του Προσωπικού Ιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας

Προκηρύσσονται 1.375 θέσεις για την στελέχωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Το πρόγραμμα του Προσωπικού Ιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας

medlabnews.gr iatrikanea

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασαν την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, το πρόγραμμα του Προσωπικού Ιατρού και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας. Το παρών έδωσαν οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα Dr. João Breda.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε εδώ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το δεύτερο βήμα στη μεταρρύθμισή της. Για αυτό είναι μαζί μας και ο Dr Joao Breda από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο θέλω ιδιαίτερα να καλωσορίσω στη σημερινή συνέντευξη τύπου και να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή μας συνεργασία.

Η Ελλάδα προσπαθούσε πάρα πολλά χρόνια να οικοδομήσει το σύστημα του οικογενειακού γιατρού, όπως το λέγαμε τότε, του προσωπικού γιατρού όπως νομοθετήθηκε και προχώρησε τώρα.

Είμαστε μάλλον μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως ενδεχομένως, που δεν έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα στηριζόμενο στον προσωπικό γιατρό για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε τη μεταρρύθμιση αυτή από θεωρία πράξη.  Για πρώτη φορά έχουμε πλέον εγγεγραμμένα πολλά εκατομμύρια άτομα στις λίστες των οικογενειακών γιατρών και έχουμε προχωρήσει στην πρώτη φάση αυτής της μεταρρύθμισης.

Σήμερα είμαστε εδώ με την αναπληρώτρια Υπουργό την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία πράγματι έχει δώσει μεγάλη ψυχή σε αυτό και πάμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να ολοκληρώσουμε δηλαδή τη μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια περίπου επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα και να προχωρήσουμε τώρα στη λειτουργική χρησιμότητα του προσωπικού γιατρού.

Για να φτάσουμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάνει εξαντλητικές συζητήσεις, με όλους τους φορείς, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και με όλες τις άλλες Ενώσεις Γιατρών, ώστε να έχουμε μία συνολική συμφωνία σε αυτό το βήμα, η ολοκλήρωση του οποίου θα φέρει πλέον οριστικά στην Ελλάδα τον προσωπικό γιατρό ως ένα πολύ κομβικό εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας.

Συνοψίζω λίγο τις μεταρρυθμίσεις πριν πάμε στις ερωτήσεις. Μεταρρύθμιση πρώτη: σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προσθέτουμε τους ιδιώτες γιατρούς και παθολόγους μέσα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού για όποιον ασθενή επιθυμεί να παίζει το ρόλο του προσωπικού του γιατρού ο ιδιωτικός του γιατρός. Δεν παρεμβαίνουμε στη μεταξύ τους σχέση. Εμείς προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσία στον πολίτη. Αν αυτός επιθυμεί τη θέση του προσωπικού γιατρού να την επιτελεί ο δικός του γιατρός, του επιτρέπουμε να έχει αυτή την ελευθερία που δεν την επιτρέπαμε μέχρι εχθές.

Δεύτερον, θέλω να εξάρω ιδιαίτερα το κομμάτι των κινήτρων για να μπορούμε να τραβήξουμε περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους στην ειδικότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να οικοδομήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και γενικά και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς παθολόγους. Και η Ελλάδα ενώ έχει γιατρούς δεν έχει παθολόγους.Πρέπει με κάποιο τρόπο να στρέψουμε περισσότερους αποφοίτους των ιατρικών σχολών σε αυτή την ειδικότητα. Και νομίζω ότι το σχέδιο της κυρίας Αγαπηδάκη μπορεί να έχει πραγματικό αποτέλεσμα και αποτελέσματα τελικά πολύ ευρύτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το σύστημα υγείας της χώρας.

Τρίτον, η θέσπιση όλων των δεικτών παρακολούθησης του έργου των προσωπικών γιατρών αποτελεί το κλειδί της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης. Εμείς θέλουμε αυτή να είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην πατρίδα μας και κυρίως, εφόσον μιλάμε για πρωτοβάθμια, την πρόληψη. Τη σχέση δηλαδή ενός εκάστου ανθρώπου με τον γιατρό του, εξ ου και ο προσωπικός γιατρός.

Αυτό για να μπορούμε να το κάνουμε πρέπει να παρακολουθούμε σε πάρα πολύ συγκεκριμένα πεδία αυτή τη σχέση και να μετράμε σε εθνική κλίμακα ή σε περιφερειακή κλίμακα την επίπτωση αυτής της σχέσης στη διάρκεια του χρόνου, πάνω σε όλη την πορεία και την εξέλιξη της υγείας του γενικού πληθυσμού. Παραδείγματος χάρη, αν έχουμε περισσότερους και καλύτερα ρυθμισμένους διαβητικούς αυτό πρώτον, αυξάνει τον μέσο όρο της ζωής τους, αυξάνει την ποιότητα της ζωής τους και μειώνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας από τις πολλές επιπλοκές που ένας αρρύθμιστος διαβητικός έχει.

Άρα, η μεταρρύθμιση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι η δεύτερη φάση, την πρώτη φάση την έκανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους με τον Θάνο Πλεύρη και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι΄ αυτό, γιατί έπρεπε να έχουμε κάπου να πατήσουμε για να γίνει το δεύτερο βήμα. Πιστεύω ότι σε λίγους μήνες η διαφορά θα είναι ορατή στο σύνολό του ελληνικού πληθυσμού και σε βάθος μερικών ετών θα έχουμε συγκλονιστική διαφορά στην πορεία της υγείας των Ελλήνων πολιτών μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση.

Αν δε συνδυάσουμε τη μεταρρύθμιση αυτή με τα πολλά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχουν μέσα στο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο μπορεί να μας δώσει εργαλεία και γνώσεις που δε θα τις είχαμε με άλλο τρόπο, και ολοκληρωθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα είναι έτοιμος σε περίπου ένα χρόνο και κάτι από σήμερα, θα έχουμε πια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάτι που πριν μερικά χρόνια θα λέγαμε ότι θεωρείτο περίπου «όνειρο θερινής νυκτός», την πλήρη εικόνα της υγείας του γενικού πληθυσμού, την πρόβλεψη των ασθενειών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, να σχεδιάζουμε τις πολιτικές μας πάνω στη δημόσια υγεία με πολύ ασφαλέστερη πρόβλεψη και να κατανείμουμε και τις δαπάνες για την υγεία με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Άρα, εδώ έχουμε ένα πολύ κομβικό σημείο. Θέλω να ευχαριστήσω την Ειρήνη Αγαπηδάκη, δούλεψε πάρα πολύ και συνεχίζει να δουλεύει φυσικά για την εφαρμογή αυτού όλου του πλάνου, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι μεγάλη αλλαγή.

Θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι προσωπικό τώρα εδώ. Εγώ νομοθέτησα την έννοια του οικογενειακού γιατρού το 2014. Τελικά το βλέπω να εφαρμόζεται το 2022 πρώτα, με τον Μάριο και τον Θάνο τότε, και στη δεύτερη φάση τώρα το 2024. Αργήσαμε λίγο ως χώρα, τώρα θα πάμε πολύ πιο γρήγορα».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

«Η έννοια της Πρόληψης βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ στην οποία ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί βασικό στοιχείο. Ενισχύουμε τον θεσμό μέσω της αύξησης των Προσωπικών Γιατρών στο σύστημα σε επίπεδο δήμου ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να βρει προσωπικό γιατρό κοντά στο μέρος που ζει και εργάζεται. Παράλληλα, δημιουργούμε για πρώτη φορά στη χώρα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας όπου εγκαθίστανται εκπαιδευτικοί σταθμοί τηλεϊατρικής για την υποστήριξη των Προσωπικών Γιατρών και όχι μόνο. Επιπλέον, προκηρύσσουμε 1.375 θέσεις για την στελέχωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας. Και δεν σταματάμε εδώ καθώς, συνεχίζουμε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών της ΠΦΥ από τότε που ξεκίνησε το ΕΣΥ, με την ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας, την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την δημιουργία 312 ιατρείων χρονίων νοσημάτων στην ΠΦΥ, αλλά και την επέκταση της Τηλεϊατρικής. Εστιάζουμε στην Πρόληψη, ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και να εντοπίζει έγκαιρα τα προβλήματα υγείας του ώστε να μην χρειάζεται όσο γίνεται το νοσοκομείο».

Ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα Dr. João Breda δήλωσε (ανεπίσημη μετάφραση):

«Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και για τη σημερινή πρόσκληση αλλά και για την υποστήριξη που παρέχετε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι για την εμπιστοσύνη που δείχνει η Ελλάδα στον ΠΟΥ. 

Επίσης, συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους και τον Υφυπουργό κ. Βαρτζόπουλο. Συνεργαζόμαστε με όλους τους και αποτελεί για εμάς μεγάλη χαρά.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της, το οποίο είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Και θέλω να αναφερθώ σε πέντε σημεία.

Πρώτον, η βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι σημαντική σε κάθε σύστημα υγείας, το οποίο θέλει να είναι σύγχρονο και πλήρως ανεπτυγμένο. Αλλά η προσπάθεια για να φτάσεις εκεί είναι τεράστια. Χρειάζονται πολλά βήματα, δεν γίνεται δια μαγείας. Κάποιες φορές προχωράς, άλλες οπισθοχωρείς, αλλά γενικά θα πρέπει να έχεις το όραμα της πραγματικής βελτίωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η Ελλάδα προσπαθεί να το κάνει και τα βήματα τα οποία κάνετε σήμερα, είναι βήματα σημαντικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται δουλειά για να κάνουμε πιο προσιτή την υγεία στον πληθυσμό και σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είναι το τελευταίο στάδιο. Τα νοσοκομεία είναι πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους, πιο ακριβά, είναι το μέρος που δεν θέλουμε να είμαστε.

Η Ελλάδα κάνει σημαντικά  βήματα για τη βελτίωσή της στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είμαστε δίπλα σας και εκτιμούμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε με τη συνεργασία μας πάνω στο ζήτημα αυτό.

Δεύτερον, εάν το 75% των Ελλήνων πεθαίνει πρόωρα λόγω π.χ. μη καλά ελεγχόμενου διαβήτη ή λόγω οφθαλμικής πίεσης την οποία δεν γνωρίζουν ότι έχουν, αυτά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίστούν σε ένα νοσοκομείο. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους προσωπικούς γιατρούς, από ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, το οποίο δεν θα είναι ποτέ τέλειο. Θα είναι πάντα ατελές αλλά πάντα θα βελτιώνεται. Αυτή είναι η σύσταση του ΠΟΥ.

Η εστίαση στα χρόνια νοσήματα είναι πολύ σημαντική. Διαβήτης, καρδιαγγειακές ασθένειες, πρόληψη καρκίνου, συνεργασία με ανθρώπους για τη μείωση του αλκοόλ, του καπνίσματος, την αύξηση άσκησης, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά.

Τρίτον, η εκπαίδευση νέων ανθρώπων που θα εργαστούν πιο κοντά στον πληθυσμό, είναι πολύ σημαντική. Θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας και με την εμπειρία μας να σχεδιάσουμε μαζί κάποια από τα προγράμματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση των επαγγελματιών σας στον τομέα αυτό. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε.

Τέταρτον, θέλουμε να αυξήσουμε την επαγγελματική εμπειρία. Αύξηση εμπειρίας στο σύστημα υγείας σημαίνει ότι χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι κρίνονται στα αποτελέσματα. Εάν έχω λοιπόν περισσότερους ελεγχόμενους διαβητικούς ασθενείς και περισσότερους ελεγχόμενους ασθενείς που χρειάζονται υπερτασικά φάρμακα, αυτό σημαίνει ότι είμαι καλύτερος γιατρός και καλύτερος νοσοκόμος.  Και αυτό θα πρέπει να αμείβεται καλύτερα και υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό.

Τέλος, σας συγχαίρω για ό,τι έχετε καταφέρει, γιατί όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Η δημιουργία των πανεπιστημιακών κέντρων τα οποία θα συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της τηλεϊατρικής είναι πολύ σημαντικά. Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο σημείο που ήθελα να αναφερθώ.

Και πάλι συγχαρητήρια, είναι ευχαρίστηση να σας συνοδεύω σε αυτό το ταξίδι και πιστεύω πραγματικά ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων