της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea
Οι φράουλες είναι αλλεργιογόνο τρόφιμο για αυτό τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεχτικά όταν τις καταναλώνουν ή τις χρησιμοποιούν...
Προσοχή στην συντήρηση τους
Τι κάνεις όμως όταν αφού έχεις αγοράσει ένα κεσεδάκι με φράουλες διαπιστώνεις πως κάποιες έχουν μούχλα επάνω τους;
Είναι δύσκολο να εντοπίσεις μια μουχλιασμένη φράουλα ειδικά αν βρίσκεται στον πάτο της συσκευασίας. Όταν βρούμε μούχλα στη συσκευασία υπάρχει ο κίνδυνος να μην διαρκέσουν για πολύ χρόνο ή να μουχλιάσουν και τις διπλανές φράουλες.
Όμως αληθεύει ότι μια φράουλα θα καταστρέψει και τις υπόλοιπες;
Οχι αρκεί να λάβουμε κάποιες προφυλάξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς για την ασφάλεια των τροφίμων, οι υπόλοιπες φράουλες που δεν έχουν ορατή μούχλα είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Τα κεσεδάκια που βρίσκονται συνήθως οι φράουλες δεν είναι γνωστό ότι παράγουν τοξίνες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα φρέσκα προϊόντα που τρώμε έχουν μικρές ποσότητες σπορίων μούχλας, επειδή η μούχλα εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες μούχλες παράγουν επιβλαβείς τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η ανάπτυξη μούχλας σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά και μήλα, για παράδειγμα, θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτοί είναι οι τύποι τροφών που πρέπει να πετάξουμε εάν μόνο ένα μικρό κομμάτι είναι μολυσμένο. Ωστόσο, οι φράουλες δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στην πραγματικότητα, η κατά λάθος κατανάλωση μιας μουχλιασμένης φράουλας δεν είναι πιθανό ότι θα μας πειράξει – αν και φυσικά, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων δεν το συνιστούν.
Πώς να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα στις φράουλες
Αν βρούμε μια φράουλα με μούχλα, πρέπει να την πετάξουμε. Στη συνέχεια, πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά τις άλλες φράουλες για χτυπήματα ή και μαυρισμένα σημεία. Σε μια τέτοια περίπτωση κόβουμε αυτά τα σημεία και μπορούμε κανονικά να φάμε το φρούτο μας. Θα πρέπει να τρώμε γρήγορα τα φρούτα που έχουν μουχλιάσει γιατί όσο μένουν σπόρια μούχλας (αν και είναι ασφαλή για κατανάλωση σε μικροσκοπικές ποσότητες) θα εξαπλωθούν και θα καταστρέψουν και τα υπόλοιπα.
Πώς να σώσουμε τις φράουλες βουτώντας τες σε σοκολάτα
Αν και μπορεί να μην φαίνονται, οι φράουλες που εξακολουθούν να είναι ευπαρουσίαστες – χρειάζονται απλώς λίγη ωρίμανση. Βούτηξε τες σε σοκολάτα και φτιάξε ένα τέλειο σοκολατάκι. Βούτηξε τις φράουλες σε λιωμένη σοκολάτα και άφησε τες να κρυώσουν. Στη συνέχεια, βούτηξε τες ξανά. Δημιούργησε ψιλές γραμμές με λευκή σοκολάτα, την οποία έχεις ζεστάνει και περιχύνεις με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια βούτηξε τες σε νιφάδες καρύδας ή σε θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποίησε τα μικρά περιτυλίγματα για cupcakes και βάλε από μια φράουλα με σοκολάτα μέσα κάθε περιτύλιγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου