Ιαπωνία. Προετοιμάζονται για τρομακτικό μέγα σεισμό. Χιλιάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ιαπωνία. Προετοιμάζονται για τρομακτικό μέγα σεισμό. Χιλιάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία

Το πικρό μάθημα του 2011, με τους σχεδόν 20.000 νεκρούς από τον σεισμό μεγέθους 9,1 Ρίχτερ και η δράση των κρατικών αρχών στην Ιαπωνία

 medlabnews.gr

Το ενδεχόμενο ενός «μεγασεισμού» στην Ιαπωνία οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ζώνες, οι οποίες κρίνονται υψηλού κινδύνου, πλήττοντας τον τουριστικό τομέα εν μέσω της περιόδου του καλοκαιριού, δήλωσαν σήμερα επαγγελματίες του χώρου.

Το ενδεχόμενο ενός «μεγασεισμού» στην Ιαπωνία οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ζώνες, οι οποίες κρίνονται υψηλού κινδύνου, πλήττοντας τον τουριστικό τομέα εν μέσω της περιόδου του καλοκαιριού, δήλωσαν σήμερα επαγγελματίες του χώρου.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε την Πέμπτη μια προειδοποίηση, έπειτα από μία σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1, που προκάλεσε τον τραυματισμό 15 ανθρώπων στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η προειδοποίηση της JMA αφορά τη “ζώνη υποβύθισης” στην τάφρο Νανκάι, που βρίσκεται μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου έχουν παραχθεί ισχυροί σεισμοί, μεγέθους 8 ή 9 βαθμών, κατά το παρελθόν, κάθε έναν ή δύο αιώνες.

Στο δυτικό Κόσι, μια από τις περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο, τουλάχιστον 9.400 άνθρωποι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία μετά την προειδοποίηση, έγινε γνωστό από την τοπική ομοσπονδία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Οι ακυρώσεις για το διάστημα 9-18 Αυγούστου ισοδυναμούν με απώλειες ύψους 140 εκατομμυρίων γεν (περίπου 868.500 ευρώ), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουσούμου Νισιτάμι, ένας εκπρόσωπος του κλάδου.

Η προειδοποίηση ενός μεγασεισμού συμπίπτει με τις ετήσιες διακοπές, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Γιαπωνέζοι επιστρέφουν στις οικογένειές τους και επισκέπτονται τις γενέτειρές τους.

«Κανονικά, όλα τα ξενοδοχεία και τα πανδοχεία της πόλης μας θα ήταν γεμάτα αυτήν την περίοδο του έτους», σημείωσε ο Νισιτάνι.

Η προειδοποίηση αναμένεται να αρθεί την Πέμπτη, εφόσον δεν καταγραφεί καμία μη φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

«Διατηρούμε μια μικρή ελπίδα να δούμε νέες κρατήσεις να έρχονται σιγά σιγά όταν η προειδοποίηση αρθεί», τόνισε ο Νισιτάνι.

Ο κίνδυνος για μεγάλο σεισμό

Τελικά, η κυβέρνηση ήρε τις περισσότερες συστάσεις και δεν ανέφερε σημαντικές ζημιές από τον σεισμό των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, προετοιμαζόμενο για μία πιθανή έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των ταξιδιών στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Όμως, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον μία τέτοια συμβουλή είναι απαραίτητη ή ακόμη και ακριβής – και κατά πόσον κινδυνεύει να απομακρύνει πόρους από κοινότητες που θεωρούνται χαμηλότερου κινδύνου. Η Ιαπωνία δεν είναι άγνωστη σε σοβαρούς σεισμούς. Βρίσκεται στον Δακτύλιο της Φωτιάς, μία περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Η Ιαπωνία βρίσκεται στα όρια τεσσάρων τεκτονικών πλακών, γεγονός που την καθιστά μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο», υπογράμμισε ο Σόιτσι Γιοσιόκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kobe της Ιαπωνίας. «Περίπου το 10% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6 ή μεγαλύτερων συμβαίνουν στην Ιαπωνία ή γύρω από αυτήν, οπότε ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε μέρη όπως η Ευρώπη ή οι ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι σεισμοί είναι σπάνιοι», προσέθεσε.

Το πικρό μάθημα του 2011

Ο χειρότερος σεισμός στην πρόσφατη ιστορία της Ιαπωνίας ήταν ο σεισμός του Τοχόκου, μεγέθους 9,1 βαθμών το 2011, ο οποίος προκάλεσε μεγάλο τσουνάμι και πυρηνική καταστροφή. Περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Στη συνέχεια, υπάρχει η διαφαινόμενη απειλή του σεισμού στη λεκάνη Nankai –πηγή των ισχυρότατων σεισμών, με μεγέθη που μπορεί να ξεπεράσουν τα 9.

Οι σεισμολόγοι λένε ότι αυτός θα μπορούσε να έρθει δυνητικά μέσα σε λίγες δεκαετίες, αν και η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει προειδοποιήσει για τον πιθανό σεισμό στη λεκάνη Nankai εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλά είναι επίσης αμφιλεγόμενο – με ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι είναι αναποτελεσματικό να εστιάζουμε αποκλειστικά στις μικρές πιθανότητες ενός υποθετικού σεισμού σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της Ιαπωνίας, ειδικά όταν άλλα τμήματα της χώρας αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές αλλά λαμβάνουν πολύ λιγότερη προσοχή.

Η «μεγάλη» λεκάνη Nankai είναι μία ζώνη καταβύθισης μήκους 700 χιλιομέτρων, η οποία αναφέρεται στην ολίσθηση των τεκτονικών πλακών η μία κάτω από την άλλη. Οι περισσότεροι από τους σεισμούς και τα τσουνάμι στον κόσμο προκαλούνται από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών – και οι πιο ισχυροί συχνά συμβαίνουν σε ζώνες υποβύθισης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τεκτονική πλάκα κάτω από τη θάλασσα των Φιλιππίνων ολισθαίνει αργά κάτω από την ηπειρωτική πλάκα όπου βρίσκεται η Ιαπωνία, μετακινούμενη κατά μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του 2013 της κυβερνητικής Επιτροπής Έρευνας Σεισμών. Στην κοιλάδα Nankai, έχουν καταγραφεί σοβαροί σεισμοί κάθε 100 έως 200 χρόνια, σύμφωνα με την επιτροπή.

Οι τελευταίοι τέτοιοι σεισμοί έλαβαν χώρα το 1944 και το 1946, και οι δύο μεγέθους 8,1 Ρίχτερ– «χτύπησαν» την Ιαπωνία, με τουλάχιστον 2.500 συνολικά νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα. Υπολογίζοντας τα χρονικά διαστήματα μεταξύ κάθε μεγάλου σεισμού, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει 70% έως 80% πιθανότητα η Ιαπωνία να συγκλονιστεί από άλλον ένα σεισμό στην λεκάνη Nankai μέσα σε 30 χρόνια, ο οποίος αναμένεται να είναι μεγέθους 8 έως 9 βαθμών. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές, καθώς και η χρησιμότητα ακόμη και των μακροχρόνιων ανακριβών προβλέψεων, έχουν αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές.

Ο Γιοσιόκα, από το Πανεπιστήμιο Kobe, δήλωσε ότι το ποσοστό του 70%–80% είναι πιθανότατα πολύ υψηλό και ότι τα δεδομένα αντλούνται από μία συγκεκριμένη θεωρία, γεγονός που τα καθιστά ενδεχομένως πιο επιρρεπή σε σφάλματα. Ωστόσο, δεν είχε καμία αμφιβολία ότι «ένας μεγάλος σεισμός θα συμβεί σε αυτή την περιοχή] στο μέλλον.

Λέκκας: Τρομακτική πρόβλεψη του γνωστού σεισμολόγου – «Εάν γίνει σεισμός 9 Ρίχτερ, ίσως χαθούν 200.000 άνθρωποι» Για τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Ιαπωνία μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας τον μεγάλο σεισμό 7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία την περασμένη Πέμπτη (8/8) τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «η Ιαπωνία είναι μια σεισμογενής χώρα. Έχει βιώσει μέγα – σεισμούς. Ας μην ξεχνάμε τον σεισμό του 2011 μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το μεγάλο τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα σεισμό που εκδηλώθηκε πριν δύο 24ωρα της τάξεως των 7,1 βαθμών και αμέσως μετά σήμανε συναγερμός για επικείμενο μέγα – σεισμό. Πού στηρίχθηκαν για να εκφράσουν μια τέτοια αντίληψη; Πρώτον, ουσιαστικά στηριζόμαστε στο μέγεθος και στα χαρακτηριστικά των σεισμών που ακολουθούν το μεγάλο σεισμό των 7,1 Ρίχτερ.

Υπάρχουν μερικοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν ουσιαστικά μετά από πολλαπλή επεξεργασία εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Αυτοί οι δείκτες μάλλον έδειχναν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Ο κύριος σεισμός είναι ένας άλλος σεισμός, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως όμως δεν είναι αυτό.

Κυρίως είναι ότι το 2011, στις 9 Μαρτίου, εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 7,1 βαθμών ανοικτά του Σεντάι και στη συνέχεια, μετά δύο εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκε ο μέγα- σεισμός των 9 βαθμών που είχε τα γνωστά αποτελέσματα».

Ο Λέκκας πρόσθεσε ότι «υπάρχει προηγούμενη εμπειρία πριν 13 χρόνια και γενικότερα οι μεγά – σεισμοί ουσιαστικά προαναγγέλλονται στην Ιαπωνία από σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Όχι όλοι, αλλά ένας μεγάλος αριθμός. Έτσι λοιπόν, με βάση αυτό το δεδομένο, τέθηκαν βέβαια σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Εάν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 9 βαθμών σε αυτό το βάθος που έγινε και ο σεισμός των 7,1, δηλαδή σε ένα βάθος της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία έχουν αναπτύξει και τα οποία είναι σε πολύ προηγμένο επίπεδο, ενδεχομένως θα σημάνει ότι θα έχουμε απώλεια 200 χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή[…]».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων