Ο πρώτος ασθενής που μετά από 21 ώρες επέμβαση υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση ματιού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο πρώτος ασθενής που μετά από 21 ώρες επέμβαση υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση ματιού

Ο 46χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση 21 ωρών στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 140 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας.

 medlabnews.gr iatrikanea

Το 2021, ο Άαρον Τζέιμς, ένας 46χρονος από το Αρκάνσας των ΗΠΑ, έχασε το μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου του και το ένα του μάτι σε εργατικό ατύχημα, ενώ εργαζόταν ως υπεύθυνος γραμμής υψηλής τάσης. Έμεινε για έξι εβδομάδες στην εντατική σε τεχνητό κώμα και άλλους τρεις μήνες σε Μονάδα Εγκαυμάτων.

Μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε από ηλεκτροπληξία, ο Aaron James έχασε το μισό του πρόσωπο, μαζί και το μάτι του. Πλέον, χάρις σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, έχει ένα νέο και ελπίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή του

Μια χειρουργική ομάδα στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού σε ζωντανό άνθρωπο, τον Aaron James.

Μετά από ένα ατύχημα στη δουλειά που οδήγησε στην απώλεια του αριστερού του ματιού και μέρους του προσώπου του, ο Aaron μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το νέο του μάτι.

Εκείνη την ημέρα στα τέλη Μαΐου, μια ομάδα περισσότερων από 140 χειρουργών στο NYU Langone Health ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταμόσχευσης του Aaron, η οποία διήρκεσε περίπου 21 ώρες. Η επέμβαση, σύμφωνα με το CNN, περιελάμβανε τη μεταμόσχευση ολόκληρου του αριστερού ματιού και τμημάτων του προσώπου από έναν μόνο δότη. Ήταν μια ιατρική πρωτοτυπία.

Ο 46χρονος υποβλήθηκε σε δεκάδες επανορθωτικές επεμβάσεις. Ωστόσο, δεν μπορούσε να τραφεί φυσιολογικά, να καταναλώσει ροφήματα, ή να μιλήσει εύκολα. Έτσι, δέχτηκε να υποβληθεί ταυτόχρονα σε μεταμόσχευση τμήματος του προσώπου και την πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού στον κόσμο.

Τον Μάιο του 2023, ο βετεράνος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση 21 ωρών στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 140 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το μεταμοσχευμένο μάτι έχει φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ροή αίματος και μέγεθος, παρά το γεγονός ότι μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα μεταμοσχευμένα μάτια συχνά συρρικνώνονται, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Ο Δρ. Ντάνιελ Σεραντίνι, διευθυντής έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής Hansjorg Wyss, δήλωσε ότι ήταν «ένα μνημειώδες επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη πώς τα πήγε ο Άαρον μετεγχειρητικά». Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι οι σαρώσεις υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος του ασθενούς ανταποκρίνεται στο φως μέσω του ματιού, αλλά ότι αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA», «είναι πολύ προκαταρκτικά και θα πρέπει να μελετηθούν με την πάροδο του χρόνου».

Αν και η όραση δεν έχει αποκατασταθεί στο μεταμοσχευμένο μάτι, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του επιβίωσαν κατά τη μεταμόσχευση. Το γεγονός αυτό δίνει ελπίδες ότι ίσως μια μέρα, ο Άαρον θα μπορέσει να δει.

Ο 46χρονος δήλωσε ότι το γεγονός ότι μπορεί πλέον να μυρίζει, να γεύεται και να τρώει στερεά τροφή –ιδιαίτερα πίτσα– αφού επιβίωσε με πουρέ για δύο χρόνια, ήταν μια «λαμπρή στιγμή».

«Ο μόνος τρόπος που μπορούσα να φάω ήταν με καλαμάκι γιατί δεν μπορούσα να ανοίξω ή να κλείσω το στόμα μου» πρόσθεσε.

Ο Τζέιμς, ο οποίος έχασε επίσης το αριστερό του χέρι στο ατύχημα και τώρα φοράει προσθετικό μέλος, είπε ότι μετά την επέμβαση μπορεί πλέον να κάνει ό,τι και ένας υγιής άνθρωπος. Η 39χρονη σύζυγός του, Μέγκαν, είπε ότι η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν φίλησε τον σύζυγό της στα χείλη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί ακόμη να δει με το αριστερό του μάτι, ο Τζέιμς είπε ότι «αισθάνεται προνομιούχος που ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε αυτού του είδους την μεταμόσχευση».

ΠΗΓΗ: Independent, medlabnews.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων