medlabnews.gr iatrikanea
Ποινή φυλάκισης 14 μηνών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στην τότε Δήμαρχο Μάνδρας και 18 μηνών στους δύο υπαλλήλους αρμόδιων υπηρεσιών, για την υπόθεση της πλημμύρας στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.
Οι δικαστές έδωσαν τριετή αναστολή στην έκτιση ποινής στους τρείς, στους οποίους έχει αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Το δικαστήριο έκρινε νωρίτερα πως οι τρεις κατηγορούμενοι ευθύνονται μερικώς για την ραγδαία εισροή των υδάτων από την έντονη βροχόπτωση σε τμήματα της πόλης, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης προβλημάτων με αυθαίρετες κατασκευές στις κοίτες των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρων.
Τόσο οι τρεις καταδικασθέντες, όσο και οι πέντε συγκατηγορούμενοί τους που απαλλάχθηκαν πλήρως, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, δεν φέρουν καμία ευθύνη για τους 25 νεκρούς και τους 13 τραυματίες, θύματα της τεράστιας ποσότητας νερού που κατέκλυσε την περιοχή.
Οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή πέντε κατηγορουμένων από τα πλημμελήματα που τους βάρυναν, κατά περίσταση ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόκληση πλημμύρας κατ’ εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης. Αντίστοιχα, έκρινε αθώους και τους τρεις για κάθε άλλη κατηγορία που τους αποδίδεται, για θανάτους και σωματικές βλάβες πολιτών, πλην αυτής που αφορά την πρόκληση της πλημμύρας.
Οι δικαστές, αξιολογώντας το υλικό της δικογραφίας και όλα τα στοιχεία και τις καταθέσεις μαρτύρων για το καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή και την κατάσταση των υποδομών για την εξασφάλιση της ομαλής πορείας των υδάτων, αποφάνθηκαν ότι οι τρεις κριθέντες ένοχοι έχουν, ο καθένας αναλόγως των αρμοδιοτήτων του, ευθύνες για όσα συνέβησαν το πρωί, όταν τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν σπίτια και δρόμους της Μάνδρας. Η κρίση τους είναι σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση.
Κατά την ανάγνωση του πολυσέλιδου σκεπτικού του δικαστηρίου, η πρόεδρος, Αργυρώ Νικολακούδη, ανέφερε για κάθε έναν κατηγορούμενο τους λόγους που οδήγησαν τους δικαστές στην κρίση τους.
Επίσης, μίλησε για «μία ανοχύρωτη πόλη, η οποία υπήρξε έρμαιο μίας φυσικής καταστροφής, μίας έντονης βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου».
Μεταξύ άλλων, η κ. Νικολακούδη σημείωσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, όπως ανέγνωσε, αστυνομία και Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο.
Το χρονικό της καταστροφής
Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μία «ξαφνική πλημμύρα»[1] έπνιξε τη Δυτική Αττική και περισσότερο της περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα. Η πλημμύρα ονομάστηκε η τρίτη μεγαλύτερη στην Αττική βάσει νεκρών.Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμος, η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.
Στην κεντρική οδό Κοροπούλη, απ' όπου πέρασαν τα ορμητικά νερά, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, σπίτια και καταστήματα εγκαταλελειμμένα με τα στίγματα του νερού ακόμα σχηματισμένα σχεδόν ως τις οροφές τους και αυτοκίνητα κατεστραμμένα, μπάζα, δέντρα ξεριζωμένα, παρατημένα στην άκρη του δρόμου, αποτελούν την κληρονομιά μιας αποφράδας ημέρας.
Οι βροχές τον μήνα Νοέμβριο
Με αφορμή την τραγική επέτειο η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αναφέρει ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμυρικά επεισόδια για την Αττική.Η Αττική είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς από πλημμύρες τον συγκεκριμένο μήνα, άλλες δύο φορές τα τελευταία 60 χρόνια: τον Νοέμβριο του 1961 και του 1977.
Στις 5 προς 6 Νοεμβρίου του 1961 υπήρξαν περισσότερα από 40 θύματα σε Ταύρο, Περιστέρι, Αιγάλεω, Λιόσια, Μοσχάτο, Κοκκινιά και 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη, ενώ εκατοντάδες ήταν όσοι έμειναν άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν.
Στο μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας είχαν καταγραφεί 115 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό του Θησείου 80 χιλιοστά, ενώ όλο το χρόνο, κατά μέσο όρο, στην Αττική πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής.
Στις 2 προς 3 Νοεμβρίου του 1977 το πλημμυρικό επεισόδιο επηρέασε μεγαλύτερη ένας έκταση της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και πάλι περιοχές της δυτικής Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω), αλλά και περιοχές του Πειραιά (Ρέντη) και του κέντρου της Αθήνας. Τα θύματα από την πλημμύρα ξεπέρασαν τα 30. Τότε, σχεδόν 1.000 υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ -όπως και φέτος- είχε προηγηθεί ένας σχετικά άνομβρος Οκτώβριος.
Στο μετεωρολογικό σταθμό στην πλατεία Κοτζιά είχαν μετρηθεί περισσότερα από 160 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό Θησείου 130 χιλιοστά.
Τα αντιπλημμυρικά έργα
Αρχές φθινοπώρου ξεκίνησαν οι εργασίες του αντιπλημμυρικού έργου της εκτροπής του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και της διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, μετά το «πράσινο φως», του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το έργο κρίσιμης σημασίας για την θωράκιση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας «ωρίμασε», δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες.
Το έργο, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ (από ίδιους πόρους της Περιφέρειας), περιλαμβάνει εργασίες διευθέτησης στους χείμαρρους Σούρες σε συνολικό μήκος 1.780 μέτρων και της Αγίας Αικατερίνης, σε συνολικό μήκος 1.400 μέτρων.
Ειδικότερα στον χείμαρρο Σούρες προβλέπεται επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια -υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, φύτευση της περιοχής πλησίον του ρέματος και κατασκευή τεχνικών έργων όπου το ρέμα διασταυρώνεται με οδούς.
Στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης θα γίνει μερική εκτροπή της πλημμυρικής παροχής του με αγωγό ορθογωνικό, δια μέσου της οδού Κάλβου, ο οποίος θα εκβάλει στον χείμαρρο Σούρες και η υπόλοιπη πλημμυρική παροχή θα διοχετεύεται προς τον υφιστάμενο αγωγό Κοροπούλη.
Ο διαχωρισμός αυτός των παροχών, θα επιτευχθεί με τεχνικό έργο μερισμού που θα κατασκευασθεί εντός της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και εκτός του Σχεδίου Πόλης Μάνδρας.
Η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη της τραγωδίας, καθώς, όπως τονίζει, «έλλειψη σχεδιασμού, εξαιρετικά αργοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων, λάθος προτεραιότητες και κλιματική αλλαγή δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό ο οποίος βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα παραμένει εκτεθειμένη στους ίδιους κινδύνους. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αργοί ρυθμοί δημοπράτησης των έργων έχουν ως συνέπεια να μην έχει υλοποιηθεί κανένα έργο μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς οι εργολάβοι ξεκίνησαν τις εργασίες τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».
Διαβάστε επίσης
Μάνδρα, 15/11/2017. Δεν ξεχνώ. Μία κάτοικος τα λέει έξω από τα δόντια
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου