Ανησυχούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο έχει ξυπνήσει. Συνεχείς δονήσεις στο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Ανησυχούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο έχει ξυπνήσει. Συνεχείς δονήσεις στο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπος

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος βρίσκεται περίπου 7 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης

 medlabnews.gr

Στο μικροσκόπιο του κρατικού μηχανισμού αλλά και των επιστημόνων έχει μπει η αυξημένη σεισμική – ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Καλδέρας στη Σαντορίνη. Την ίδια ώρα κάτοικοι του νησιού έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το φαινόμενο αυτό αφού στο παρελθόν το ηφαίστειο έχει ξυπνήσει και έχει εκραγεί

Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη του 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε ευτυχώς χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν.

Μάλιστα την Τετάρτη για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με την εισήγηση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, καταγράφεται μια αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης του βορείου τμήματος της Καλδέρας. Γι’ αυτό το λόγο η Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, αναλύει τα δεδομένα και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό των ανάλογων δράσεων πρόληψης.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, μεταξύ άλλων η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ 2».

Από πλευράς ειδικών επιστημόνων συμμετείχαν επίσης : ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Διονύσιος Γκούτης, ο Γενικός Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Βασίλειος Καραστάθης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Συνεχείς δονήσεις στο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπος

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος βρίσκεται περίπου 7 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, αποτελεί μέρος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου και θεωρείται το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Κολούμπου, το 1650, προκάλεσε ένα τσουνάμι που είχε ως αποτέλεσμα εκτενείς καταστροφές στα κοντινά νησιά καθώς και πολλά θύματα στη Σαντορίνη λόγω των δηλητηριωδών αερίων που απελευθερώθηκαν κατά την έκρηξη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πλημμύρες στα γειτονικά νησιά οι οποίες έφτασαν τα 240 μέτρα στη Σίκινο και έως και 2 km² γης στην ανατολική ακτή της Σαντορίνης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και περί τους 100 θανάτους στα τότε αραιοκατοικημένα νησιά.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος όγκος μάγματος συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο “Κολούμπος”.

Η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης.

Πρόκειται το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό αναφερόταν σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) το 2023.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μάγμα στον θάλαμο έχει την τάση, σε βάθος χρόνου, να φθάσει ξανά σε παρόμοιο όγκο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο.

Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο “ρεζερβουάρ” μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.

Ο Κολούμπος βρίσκεται σε σχετικά μικρό βάθος θάλασσας (περίπου 500 μέτρων).

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος

«Έχουμε μια διαίρεση σειμο -ηφαιστειακή η όποια είναι παρόμοια με αυτή που είχε γίνει το 2011 – 2012. Τώρα ζούμε αυτό που είχε γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2011. Έχουμε μια παραμόρφωση του ηφαιστείου στη βόρεια Kαλδέρα η οποία έχει ενεργοποιήσει το ρήγμα εκεί με αποτέλεσμα να έχουμε μικροσεισμική δραστηριότητα . Ένα φαινόμενο που το έχουμε ξαναβιώσει. Κράτησε 14 μήνες χωρίς να οδηγηθούμε σε κάποια έκρηξη ή κάτι άλλο», λέει και προσθέτει:

«Φυσικά δεν είναι η κανονική συμπεριφορά του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο έχει περάσει σε επομένη φάση, που έχει ξυπνήσει, υπάρχει μια κινητικότητα στο μάγμα και προκαλούνται αυτοί οι σεισμοί. Επειδή όμως συχνά τα ηφαίστεια κάνουν τέτοιες εξάρσεις και επανέρχονται στην κανονικότητα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε μια ανάλογη εξέλιξη».

Πόσο σας ανησυχεί το φαινόμενο ;

Στο ερώτημα αυτό ο καθηγητής Παπαζάχος είναι σαφής: «Είμαστε υποχρεωμένοι και η Πολιτεία και εμείς ως επιστήμονες να εξετάσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια δηλαδή το να οδηγηθούμε σε μια έκρηξη του ηφαιστείου σαν αυτές που έχουν γίνει στο παρελθόν. Βέβαια η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950. Το ηφαίστειο παρακολουθείται, η Πολιτεία είναι ενημερωμένη για το θέμα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων