επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Πανελλήνιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του απρόσμενου θανάτου της πρώην αθλήτριας του βόλεϊ Μαργαρίτας Οικονομοπούλου, η οποία μόλις στα 34 της χρόνια κατέρρευσε στο αεροδρόμιο τους Σιγκαπούρης.
Η Μαργαρίτα είχε πάει μαζί με μία φίλη της, επίσης αθλήτρια του βόλεϊ, διακοπές στην Ταϊλάνδη. Επέστρεφαν στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, την ώρα που περίμεναν να επιβιβαστούν στην πτήση τους για Αθήνα, λιποθύμησε.
Tης έκαναν ηλεκτρική ανάταξη
Σύμφωνα με το οικογενειακό της περιβάλλον, στο αεροδρόμιο αμέσως της έδωσαν οι γιατροί τις πρώτες βοήθειες, της έκαναν ηλεκτρική ανάταξη και ΚΑΡΠΑ και την πήγαν πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο. Επί δύο ώρες προσπάθησαν να την επαναφέρουν, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον της, δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας: "Ήταν υγιέστατη, πρώην αθλήτρια και γεμάτη ζωντάνια".
«Το πόρισμα του ιατροδικαστή της Σιγκαπούρης έδειξε θέμα στην μιτροειδή βαλβίδα», λέει στο η θεία της 34χρονης Μαργαρίτας Οικονομοπούλου. Η παλαίμαχη βολεϊμπολίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο αεροδρόμιο της ασιατικής χώρας, λίγο πριν επιστρέψει στο σπίτι της.
Όπως αναφέρει η θεία της 34χρονης Μαργαρίτας Οικονομοπούλου, η άτυχη πρώην αθλήτρια του βόλεϊ πήγε για διακοπές στην Ταϊλάνδη και όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, ένιωσε μία αδιαθεσία και λιποθύμησε. «Η Μαργαρίτα έφυγε από Ταϊλάνδη, έφτασε στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης και λιποθύμησε, αμέσως της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, της έκαναν μέχρι και ηλεκτρική ανάταξη και ΚΑΡΠΑ γιατί υπήρχαν γιατροί στο αεροδρόμιο, δυστυχώς όμως δεν μπόρεσε να επανέλθει…
Την πήγαν πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο, προσπάθησαν επί δύο ώρες να την επαναφέρουν, αλλά δυστυχώς ήταν μοιραίο…».
Έπειτα από την νεκροψία – νεκροτομή που έγινε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, τα αίτια θανάτου της 34χρονης Μαργαρίτας, έδειξαν κάποιο πρόβλημα στη μιτροειδή βαλβίδα. «Η νεκροψία έγινε χθες στη Σιγκαπούρη, υποθέτουμε ότι έχει να κάνει με θέμα καρδιάς, το πόρισμα έγραφε ότι προκλήθηκε από κάποια αιτία της μιτροειδής βαλβίδας, όμως χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, τώρα δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω, περιμένουμε το παιδί αύριο για να έχουμε και το πόρισμα».
«Η κατάσταση αυτή είναι τραγική, είναι πάρα πολύ δύσκολη… μία τέτοια κατάσταση φέρνει όλη την οικογένεια σε μία δυσκολία», καταλήγει η θεία της αδικοχαμένης κοπέλας.
Τον τελευταίο χρόνο η 34χρονη Μαργαρίτα ήταν αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚΑ.
Είχε μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά και εργαζόταν σε μία ναυτιλιακή στην Αττική.
Η Μιτροειδής βαλβίδα
Οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας είναι οι συχνότερες παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων. Είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, με τη διαδικασία της διάγνωσης να γίνεται, πλέον, ολοένα και ευκολότερη. Παράλληλά, η έγκαιρη αντιμετώπισή τους έχει τεράστια σημασία αφού μπορεί να επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς στα απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα.
Η Μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται στο εσωτερικό της καρδιάς. Χωρίζει δύο καρδιακές κοιλότητες, τον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία. Στον αριστερό κόλπο «συγκεντρώνεται» το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα όπως εξέρχεται από τους πνεύμονες. Στη συνέχεια το αίμα αυτό, περνώντας μέσα από τη μιτροειδή βαλβίδα, καταλήγει στην αριστερή κοιλία, η οποία αναλαμβάνει να το κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα και τα όργανά μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για να έχουμε σωστή καρδιακή λειτουργία η μιτροειδής βαλβίδα θα πρέπει να ανοίγει και να κλείνει επαρκώς και με ακρίβεια κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου.
Παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας και έγκαιρη διάγνωση
Οι συνηθέστερες παθήσεις είναι η ανεπάρκεια (όταν η βαλβίδα δεν κλείνει τελείως ενώ θα έπρεπε να είναι κλειστή) και η στένωση (όταν η βαλβίδα δεν ανοίγει τελείως ενώ θα έπρεπε να είναι ανοικτή). Η συχνότερη αιτία δυσλειτουργίας της μιτροειδούς είναι η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας και η ρήξη χορδών που τη συγκρατούν. Δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσουν επίσης η ενδοκαρδίτιδα, η ρευματική νόσος, η διάταση των καρδιακών κοιλοτήτων κ.α. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καταλυτικό ρόλο στην πιθανότητα επιτυχίας οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς (τρίπλεξ) αποτελεί μια απλούστατη και ευρέως διαδεδομένη εξέταση που μπορεί να μας δείξει τυχόν διαταραχές της μιτροειδούς βαλβίδας.
Συμπτώματα των παθήσεων της Μιτροειδούς Βαλβίδας
Οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια. Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως η νόσος είναι προχωρημένη. Συνηθέστερα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, το λαχάνιασμα σε μικρή προσπάθεια, η εύκολη κόπωση ή και οι ταχυκαρδίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου