Ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη τις τελευταίες ώρες. Το μάγμα έχει ανέβει στα ρηχά. Ασυνήθιστοι ήχοι από το υπέδαφος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

slide 23 to 28 of 12

Ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη τις τελευταίες ώρες. Το μάγμα έχει ανέβει στα ρηχά. Ασυνήθιστοι ήχοι από το υπέδαφος

Καταγραφή αρμονικών δονήσεων υποδεικνύουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.

medlabnews.gr 

Αυξημένη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες και πάλι η περιοχή της Σαντορίνης. Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 17.500 σεισμοί στην περιοχή. Νέος σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (14.02.2025) μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στην Σαντορίνη, μετά τις συνεχείς δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα διαφορετικό φαινόμενο έζησαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης το βράδυ της Παρασκευής (15.2.2025), καθώς ενώ η σεισμική δραστηριότητα δείχνει να κοπάζει τις τελευταίες ώρες, καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου που δείχνουν ότι μάγμα προσπαθεί να ανέβει στην επιφάνεια. Μάλιστα το φαινόμενο προκάλεσε και μια απόκοσμη βοή που θορύβησε τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Σαντορίνης. Η καταγραφή αρμονικών δονήσεων υποδεικνύουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.

Αν και δεν παρατηρούνται προς το παρόν ορατές αλλαγές, ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ασυνήθιστους θορύβους από το υπέδαφος, τονίζει επίσης. Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι η κίνηση μάγματος στο υπέδαφος, αλλά το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Forecast Weather Greece, τα δεδομένα δείχνουν αρμονικές δονήσεις (harmonic tremors), ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κίνηση μάγματος σε ρηχά βάθη. Αυτό παρατηρείται για πρώτη φορά από την έναρξη των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Τα σεισμολογικά διαγράμματα που αναρτήθηκαν αποκαλύπτουν έντονη συγκέντρωση χρωμάτων (κόκκινου και μπλε), κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικές συχνότητες και φίλτρα επεξεργασίας των δεδομένων, ενώ η έντονη παρουσία τους υποδηλώνει σταθερή ηφαιστειακή δραστηριότητα ή κίνηση ρευστών, όπως μάγμα και αέρια, στο υπέδαφος. Μια παύση δραστηριότητας που παρατηρήθηκε μεταξύ 19:00 και 20:00 ενδέχεται να οφείλεται είτε σε προσωρινή ηρεμία είτε σε διακοπή καταγραφής.

Στο ίδιο πνεύμα, ο λογαριασμός Il Mondo dei Terremoti ανέφερε τη συνεχιζόμενη δόνηση (continuous tremor) που καταγράφεται από τους ελληνικούς σταθμούς γύρω από τη Σαντορίνη. «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει ο Γεωφυσικός και Σεισμολόγος, Luis Donoso. Εικάζεται πως η κίνηση των ρευστών μπορεί να αποτελεί τον λόγο αυτής της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, θέτοντας το ερώτημα εάν πλησιάζουμε σε κρίσιμο σημείο κατανόησης της προέλευσης του φαινομένου.

Παράλληλα, μετά την Αμοργό, την Ανάφη και τον δήμο Θήρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε και η Ίος λόγω των έντονων σεισμικών δονήσεων.

Η κήρυξη του νησιού των Κυκλάδων, έγινε κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 14 Μαρτίου 2025.

Μάγμα ανεβαίνει στην επιφάνεια λέει ο Συνολάκης

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε: «Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς».

«Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο» σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος ανέφερε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. «Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες».

Τόνισε πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε».

«Πρέπει να επανεξεταστεί το φαινόμενο»

Αναφέρθηκε και στη σεισμική δραστηριότητα που εμφανίζει κάποια μείωση λέγοντας πως: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί».

Ο ίδιος έδωσε δύο σενάρια για την πορεία του φαινομένου: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Ο κ. Συνολάκης επεσήμανε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να εξασθενήσει απάντησε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».

Τέλος σε ερώτηση πότε θα σταματήσει το φαινόμενο σημείωσε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων