medlabnews.gr
Δραματικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τον εντοπισμό του ορειβάτη που έπεσε σε χαράδρα στο Φρακτό Δράμας καθώς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να προσεγγίσουν τον εκπαιδευτικό - γυμναστή στην ειδικότητα - και όπως διαπίστωσαν ειχε χασει τη ζωή του.
Σύμφωνα με τον φίλο του ορειβάτη που ήταν μαζί του στην ανάβαση προς το παλαιό μαχητικό της ελληνικής αεροπορίας που είχε πέσει πριν από περίπου 77 χρόνια στο δάσος Φρακτού, ήταν η αρκούδα που τους επιτέθηκε που τον έσπρωξε στη χαράδρα.
Νωρίτερα στην ΕΡΤ μίλησε ο ορειβάτης και εκπαιδευτικός Δημήτρης Κιορόγλου που ήταν μαζί με τον συνάδελφό του - γυμναστή στην ειδικότητα - όταν τους επιτέθηκε η αρκούδα.
Όπως είπε είχαν πάει για να δουν το παλαιό μαχητικό της ελληνικής αεροπορίας που είχε πέσει πριν από περίπου 77 χρόνια στο δάσος Φρακτού.
«Κάποια στιγμή τον άκουσα που μου φώναξε "έλα είναι μια αρκούδα". Είδα μια πολύ μεγάλη αρκούδα που μου επιτέθηκε. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω, μπήκε στη μέση ο σκύλος μου και μου έδωσε 2-3 δευτερόλεπτα για να βγάλω το σπρέι πιπεριού. Στη συνέχεια η αρκούδα γύρισε προς τον φίλο μου, του έδωσε μια σπρωξιά και τον έριξε, σηκώθηκε όρθια και του έριξε μια δυνατή σπρωξιά και τον έριξε στο γκρεμό» περιέγραψε τις στιγμές της επίθεσης του μεγαλόσωμου ζώου.
«Αρχικά την ψέκασε αυτός, την ψέκασα και εγώ αλλά τη δεύτερη φορά υποθέτω ότι τελείωσε το σπρέι» πρόσθεσε ο κ. Κιορόγλου, ο οποίος εξήγησε ότι ο σκύλος του που είναι ράτσα βέλγικο μαλινουά «μόλις κατάλαβε ότι απειλείται η δική μου ζωή μπήκε μπροστά για να με προστατεύσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο αν και έχουν συναντήσει και άλλες φορές αρκούδα, ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ζώο ήταν τόσο επιθετικό.
Περιγράφοντας τις ενέργειές του μετά την πτώση του φίλου του, ο ορειβάτης είπε «πήρα τηλέφωνο 112 και 166 και έδωσα συντεταγμένες, πήρα φίλους που ξέρουν την δύσβατη περιοχή, δεν έχει δρόμους, δεν έχει τίποτα μόνο πεζοπορία με ανηφόρες κατηφόρες».
Γιατί επιτέθηκε η αρκούδα στη Δράμα
Πρώτα η παρουσία του σκύλου μαζί με τους ορειβάτες και έπειτα η χρήση του σπρέι πιπεριού, είναι τα δύο στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντίδραση της αρκούδας να χτυπήσει τον ένα από τους δύο ορειβάτες, ρίχνοντάς στον στον γκρεμό μέσα στο παρθένο δάσος του Φρακτού Δράμας, όπως εξηγεί ο συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια ζωή και τη φύση "Καλλιστώ", Σπύρος Ψαρούδας.
Ειδικότερα, ο κ. Ψαρούδας, μιλώντας στο ThessToday, ανέφερε πως απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου στο δάσος, ενώ το ζώο πιθανότατα ένιωσε απειλή από τον σκύλο που είχαν μαζί τους οι ορειβάτες.
"Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ύπαρξη του σκύλου. Η περιοχή είναι παρθένο δάσος, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμη κι από δασικούς. Οι μόνοι που επιτρέπεται να μπουν στο δάσος, είναι μετά από ειδική άδεια, οι ερευνητικές ομάδες. Συνεπώς, με δική τους πρωτοβουλία, με κίνητρο να δουν το αεροπλάνο βρέθηκαν εκεί (οι δυο άνδρες)", υπογραμμίζει ο κ. Ψαρούδας.
Η χρήση του σπρέι πιπεριού, αλλά και η συμπεριφορά του σκύλου -που κατά τη μαρτυρία του ορειβάτη μπήκε μπροστά στην αρκούδα καθυστερώντας την- προκάλεσαν πανικό στο ογκώδες ζώο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον δεύτερο, ρίχνοντας στον στο κενό.
"Όπως μαθαίνουμε χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού, που επίσης απαγορεύεται η χρήση του στην Ελλάδα γιατί θεωρείται όπλο. Ούτε από δασικούς, ούτε από ερευνητές, ούτε από γυναίκες. Από ό,τι κατάλαβα, ο ένας ορειβάτης είδε μια αρκούδα που βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού, φώναξε τον φίλο του, πηγαίνοντας εκεί βρέθηκε μπροστά στην αρκούδα, φαίνεται ότι της επιτέθηκε ο σκύλος, χρησιμοποίησαν το σπρέι πιπεριού και η αρκούδα προφανώς αναστατώθηκε, μπορεί να τυφλώθηκε. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται τίποτε. Πάνω στον πανικό του το ζώο είναι πιθανό να έσπρωξε τον πρώτο και να βρέθηκε στον γκρεμό", συνέχισε ο κ. Ψαρούδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καφέ αρκούδα που ζει στην Ελλάδα έχει ως σύνηθες βάρος τα 120-130 κιλά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και τα 400 κιλά. Πάντως, η συμπεριφορά της δεν είναι επιθετική. "Οι καφέ αρκούδες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιθετικές, ποτέ δεν έχει καταγράφει κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν προκληθούν ή πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αμυντική συμπεριφορά του ζώου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για αρσενικό, ή θηλυκό που να είχε μικρό μαζί του".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου