Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr
Έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου στην Φουκουσίμα. Σας έγραψα για το τι βλάβες επιφέρει η ραδιενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και για τις μονάδες μέτρησης. Με το κλείσιμο του μήνα και κοντά ενάμισι μήνα μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα θα σας κάνω μια ανασκόπηση όλων των πληροφοριών για να δούμε τι γίνεται σήμερα και που πάμε και τι κινδύνους αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα.
Δυστυχώς εκείνο που είχα πει και επαληθεύεται καθημερινά είναι ότι ο κόσμος μας μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα δεν θα είναι ο ίδιος με πριν. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα αρκετά και η υγεία μας θα έχει επιπτώσεις. Πότε; Εξαρτάται από τον οργανισμό και από την αθροιστική επιβάρυνση στην ραδιενεργή μόλυνση.
Οι τεχνικοί του εργοστασίου ακόμα προσπαθούν να ψύξουν τους αντιδραστήρες χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, τελευταία υγρό άζωτο κ.α.. Επίσης προσπαθούν να απομακρύνουν το ραδιενεργό νερό από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι έχουν κορυφωθεί τα επίπεδα ακτινοβολίας στην θάλασσα κοντά στο κατεστραμμένο εργοστάσιο. Η Ιαπωνία αύξησε (με καθυστέρηση) το επίπεδο του πυρηνικού συναγερμού στο εργοστάσιο στο μέγιστο, δηλαδή στο επτά, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με αυτής της καταστροφής του Τσερνόμπιλ. Η ακτινοβολία στο θαλασσινό νερό κοντά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Έφτασαν να είναι 3.5 χιλιάδες φορές υψηλότερες από το κανονικό, ενώ ραδιενεργό υλικό ανιχνεύεται από τις πρώτες μέρες του ατυχήματος στο έδαφος χιλιόμετρα μακρυά από τις εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας Περιέγραψε την κατάσταση ως σοβαρή και απρόβλεπτη. Στο παρακάτω φιλμάκι παρακολουθήστε συνομιλία του καθηγητή Christopher Busby, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακτινοβολία.
Δυστυχώς οι οικονομικές συνέπειες στην Ιαπωνία άμεσα είναι τεράστιες αλλά έμμεσα είναι αρκετά μεγάλες σε όλο τον κόσμο. Η τουριστική και βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας έχει ήδη υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Έμμεσα όλες οι εταιρίες και όσοι εμπλεκόντουσαν με αυτές τις παραγωγικές μονάδες έχουν υποστεί και αυτές πλήγμα σε όλο τον κόσμο. Γι’αυτό τον λόγο αλλά και για να μην υπάρξει πανικός βλέπουμε ότι η πληροφόρηση γι’ αυτό το τεράστιων διαστάσεων ατύχημα είναι υπό έλεγχο και πολύ περιορισμένη. Σκεφτείτε ότι μόνο οι αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει τους κατοίκους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους γύρω από την Φουκουσίμα η ΤΕΠΚΠ αγγίζουν τα 25 δισεκ. Ευρώ. Ποσό που βέβαια δεν μπορεί να καλύψει η εταιρία και γεννάται το θέμα πως θα καλυφθεί.
Στο παρακάτω φιλμάκι φαίνεται πως γίνονται έρευνες να περισυλλέγουν πτώματα από το τσουνάμι που λόγο της ραδιενέργειας που φέρουν έμειναν εκτεθειμένα βδομάδες μετά.
Ο πρώην εκδότης Yoichi Shimatsu της εβδομαδιαίας Japan Times περιγράφει την δεινή κατάσταση γύρω από την Φουκουσίμα
Μπορεί το ίδιο το τσουνάμι να άφησε στην χώρα πάνω από 13 χιλιάδες νεκρούς αλλά οι συνέπειες από την ραδιενέργεια θα είναι για πολλά πολλά χρόνια και όχι μόνα στην Ιαπωνία. Σε όλο τον κόσμο οι σταθμοί παρακολούθησης έχουν μετρήσει μικρές ποσότητες ραδιενέργειας, σε ραδιενεργά σωματίδια που προέρχονται από την Φουκουσίμα.
Πρόσφατα ανιχνεύτηκε ραδιενεργό στρόντιο σε δείγμα γάλακτος στην Χαβάη. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πυρηνικής τήξης στο εργοστάσιο της TEPCO στην Fukushima ανιχνεύτηκε ραδιενεργό στρόντιο σε δείγμα γάλακτος στη Χαβάη σε απόσταση δηλαδή σχεδόν 6.420 χιλιομέτρων. Το δελτίο Τύπου της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος ΕΡΑ (Environmental Protection Agency )
Η ΕΡΑ βρήκε το στρόντιο-89 σε ποσότητα 1,4 picoCurie ανά λίτρο σε δειγματοληπτικό έλεγχο που ξεκίνησε από τις 4 Απριλίου. Το δείγμα στα τρόφιμα σύμφωνα με το οποίο η FDA υποχρεούται να πάρει μέτρα αλλά για το στρόντιο-90 ανέρχεται στα 4.400 picoCurie/λίτρο ενώ για το πόσιμο νερό και για το στρόντιο-89 ανέρχεται στα 20 picoCurie/λίτρο. Και τα δύο ραδιενεργά ισότοπα του στρόντιου θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνα, προσβάλλοντας τα οστά
Στο παρακάτω βίντεο γίνεται ανάλυση ότι αναμένονται 400000 καρκίνοι σε ακτίνα 100χιλ.από την Φουκουσίμα.
Σε τελευταία ανάλυση γράφτηκε ότι η Ραδιενεργός μόλυνση από το ατύχημα της Φουκουσίμα ισοδυναμεί από πλευράς του ραδιενεργού σύννεφου σε δύο χιλιάδες (2000) ατομικές βόμβες, των 500 κιλοτόνων. Κάθε βόμβα 500 Κιλοτόνων είναι 33 φορές μεγαλύτερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945.
Μπορεί το μανιτάρι στην Φουκοσίμα να είναι αόρατο, αλλά έχει καταπιεί ολόκληρο τον κόσμο με 70 δισεκατομμύρια ραδιενεργές θανατηφόρες δόσεις, μέχρι στιγμής και δυστυχώς υπάρχει ακόμα δρόμος. Πραγματικά είναι σαν ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο! Τελικά ο φόβος που υπήρχε κάποτε στον ψυχρό πόλεμο Ρωσίας και ΗΠΑ στο αν κατα λάθος πατηθεί το κουμπί, έγινε τώρα και είναι μια «τελειωμένη υπόθεση».
Η ζωή στη γη είναι τελικά πολύ φτηνή και τα οικονομικά οφέλη από την χρήση της ραδιενέργειας τόσο μεγάλα που φυσικά αρκούν στο να περιορίσουν την πληροφόρηση και φυσικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ούτε είναι εύκολο για την υπερδύναμη να εκκενώσουν ακτίνα 200 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο, ούτε να υποθεί όλη η έκταση του προβλήματος στον κόσμο γιατί θα υπάρξει πανικός. Ακόμα και στην Αμερική, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα κυρίως σε περιοχές της Καλιφόρνιας που έρχονται οι πρώτες αέριες μάζες που μεταφέρουν την ραδιενεργό σκόνη.
Είναι αδύνατον να μπορούν να ελεγχθούν σε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο να παρθούν μέτρα στην περίπτωση που ανιχνευθούν ραδιενεργά υλικά, σε τρόφιμα, και αντικείμενα που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή από την Ευρώπη και που η παγκοσμιοποίηση μας φέρνει όλο και πιο κοντά.
Και βέβαια ούτε είναι δυνατό να απομονωθεί ο μολυσμένος αέρας ή το μολυσμένο νερό που διοχετεύεται στην θάλασσα.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Να προσέχουμε τι τρώμε και να προσέχουμε να κάνουμε πιο συχνά εξετάσεις. Αν κάποτε κάναμε μια εξέταση προληπτικά στα πέντε δέκα χρόνια (κακώς) για να ελέγξουμε την υγεία μας τώρα μετά την Φουκουσίμα θα πρέπει να τις κάνουμε πιο συχνά. Τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή για να έχουμε την υγεία μας.
Και βέβαια να ευχόμαστε το κακό να σταματήσει εδώ (αν και δεν το βλέπω).
ΠΗΓΕΣ
ΠΗΓΕΣ
http://aipri.blogspot.com/2011/04/fukushima-2000-bombe-atomiche.html
http://www.inews.gr/148/radienergo-strontio-apo-ti-Fukushima-anichneftike-se-.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου