Ανεπάρκεια Βιταμίνης D και καρκίνος του δέρματος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ανεπάρκεια Βιταμίνης D και καρκίνος του δέρματος

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων είναι πιθανό να πάσχουν από ανεπάρκεια Βιταμίνης D. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε από τον καρκίνο του δέρματος. Από την άλλη όμως η πλήρης αποχή από τον ήλιο έχει και μία δυσμενή παρενέργεια: την ανεπάρκεια Βιταμίνης D.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D, medlabnews.gr

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων είναι πιθανό να πάσχουν από ανεπάρκεια Βιταμίνης D.

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για να προστατευτούμε από τον καρκίνο του δέρματος. Από την άλλη όμως η πλήρης αποχή από τον ήλιο έχει και μία δυσμενή παρενέργεια: την ανεπάρκεια Βιταμίνης D.

Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια Βιταμίνης D εμφανίζεται κατά κόρον σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος που συνδέεται με την ηλιακή έκθεση, κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων.

Το Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων είναι μία σπάνια γενετική κατάσταση που κληρονομείται από τη μία γενιά στην άλλη και περιλαμβάνει πολλαπλά ελαττώματα στον δέρμα, το νευρικό σύστημα, τα μάτια, τους αδένες και τα οστά. Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο στο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό είναι τρεις φορές πιθανότερο να αποκτήσουν ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Η ανεπάρκεια Βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών, εμφάνιση καταγμάτων, καρκίνου, καρδιαγγειακών ασθενειών και γενικά αυξημένη θνησιμότητα», όπως δήλωσε ο ερευνητής Jean Y. Tang, MD, PhD του Stanford University και οι συνάδελφοι του από το περιοδικό Archives of Dermatology. «Υπάρχει αυξημένη ανησυχία ότι η προστασία από τον ήλιο που προτείνεται από τους δερματολόγους για την αποφυγή ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε άτομα υψηλού κινδύνου, ίσως έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των επιπέδων Βιταμίνης D με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία».

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές πήραν  αίμα από 41 ανθρώπους με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων σε μία περίοδο δύο ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 23 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, δηλαδή το 56%, είχε ανεπάρκεια Βιταμίνης D.
Επιπροσθέτως, τα επίπεδα Βιταμίνης D ήταν ακόμα χαμηλότερα στα υπέρβαρα άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων καθώς και παρατηρήθηκαν χαμηλότερα επίπεδα στις αιμοληψίες που έγιναν κατά την χειμερινή περίοδο σε σχέση με αυτές που έγιναν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα άτομα με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων τείνουν να αναπτύσσουν πολλαπλές καρκινικές αλλοιώσεις κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή. Ως αποτέλεσμα, συνήθως ο γιατρός τους συμβουλεύει να μειώσουν την έκθεση στον ήλιο και αντίστοιχα τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποιώντας αντηλιακό και αποφεύγοντας την έκθεση κατά τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας.

Το φως του ήλιου είναι η καλύτερη πηγή Βιταμίνης D, αλλά η βιταμίνη αυτή επίσης μπορεί να ληφθεί από την κατανάλωση εμπλουτισμένου γάλακτος, βουτύρου, ελαίων από συκώτι ψαριών καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι περίεργο να παρατηρείται ανεπάρκεια Βιταμίνης D σε άτομα υψηλού κινδύνου για δερματικό καρκίνο αλλά το μέγεθος του προβλήματος ήταν απροσδόκητο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε άτομα με  Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων θα πρέπει να προτείνονται συμπληρώματα Βιταμίνης D.

Επίσης οι ερευνητές επίσης προτείνουν ότι επιπλέον έρευνες απαιτούνται για τη βέλτιστη ποσότητα Βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνεται συμπληρωματικά ώστε να αποτραπεί η ανεπάρκεια στον συνολικό πληθυσμό που χρησιμοποιεί αντηλιακό και άλλες μεθόδους αντηλιακής προστασίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων