Πρωτοποριακή συσκευή για χειρουργούς επιτρέπει να ελέγχουν τη δύναμη που ασκούν στο λαπαροσκόπιο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοποριακή συσκευή για χειρουργούς επιτρέπει να ελέγχουν τη δύναμη που ασκούν στο λαπαροσκόπιο


Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Σπουδαστές εφηρμοσμένης μηχανικής του Πανεπιστημίου του Λιντς, βρήκαν μιά μέθοδο που επιτρέπει στους χειρουργούς να αισθάνονται κατά την διάρκεια επεμβάσεων εξ' αποστάσεως όπως τις λαπαροσκοπικές.


Το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς σε επεμβάσεις καρκινικών όγκων που επιβάλλεται να έχουν αντίληψη του ιστού που περιβάλει τους όγκους και πρέπει να γνωρίζουν πόσο μαλακός ή σκληρός είναι ο ιστός κατά την διάρκεια της επέμβασης.





Το συνδυάζει την οπτικοποίηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με μια διαδραστική συσκευή που ασκεί πίεση στο χέρι του χειρουργού όταν αγγίζει λαπαροσκοπικά ανθρώπινους ιστούς, ανέπτυξαν οι Βρετανοί φοιτητές.
Ως γνωστόν, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτούν μικρότερες τομές, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επεμβατικές, επιταχύνοντας παράλληλα την διαδικασία της αποκατάστασης του ασθενούς. Ωστόσο το πρόβλημα των χειρουργών είχε να κάνει με το γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής χάνουν την αίσθηση της αφής που έχουν σε ένα κανονικό χειρουργείο.
«Η αίσθηση της αφής, της υφής και της σκληρότητας του ιστού χάνεται κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης» επισημαίνει ο δρ Ρομπ Χιούσον, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Η χρήση του νέου διαδραστικού συστήματος είναι αρκετά απλή. «Ο χρήστης κουνά την συσκευή απτικής ανάδρασης όπως θα έκανε και με ένα ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή, επάνω στην τρισδιάστατη εικονική επιφάνεια» εξηγεί ο φοιτητής μηχανικής Έρλ Τζέιμισον.
«Στη συνέχεια, ο υπολογιστής στέλνει στη συσκευή σήμα για να ενημερώσει σχετικά με την πίεση που ασκεί ο χρήστης. Μπορεί κανείς κυριολεκτικά να αισθανθεί την πίεση που θα αισθανόταν υπό κανονικές συνθήκες».
«Μέχρι στιγμής, τέσσερις χειρουργοί δοκίμασαν μια πρώτη εκδοχή της συσκευής μας και εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο» προσθέτει ο Τζέιμισον.
«Έχουν συνηθίσει να βλέπουν μόνο την οπτική απεικόνιση, που πραγματικά τους φάνηκε περίεργο το να μπορούν να αισθάνονται κάτι διαμέσου της αφής» καταλήγει.
Ο δρ Χιούσον από την πλευρά του παρόλα αυτά, υποστηρίζει ότι η υπερσύγχρονη τεχνολογία έχει ακόμη μακρύ δρόμο προτού μπει στο χειρουργείο.
«Έχουμε να ξεπεράσουμε ακόμη αρκετές τεχνικές προκλήσεις, προτού το νέο σύστημα μπορέσει να ενσωματωθεί στον «στόλο» του χειρουργικού εξοπλισμού» αναφέρει ο ίδιος.


Το έργο πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του τέταρτου έτους του Πανεπιστημίου του Λιντς «Μηχανολόγων Μηχανικών, ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης. Ήταν υπό την επίβλεψη του καθηγητή Anne Neville, του Δρ Rob Hewson και του Δρ Peter Culmer.

Το έργο επιλέχθηκε ως μία από τις τέσσερις κορυφαίες σε παγκόσμιο διαγωνισμό φοιτητών που οργανώνεται από την National Instruments.
ΠΗΓΗ: http://www.leeds.ac.uk/news

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων