Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day)

επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Η ημερομηνία 6 Μαρτίου, αν και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Παγκόσμιων Ημερών, εντούτοις, έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Πλαίσιο Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Framework) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (Lymphoedema Support Networks) ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day) σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το λεμφοίδημα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που παρουσιάζεται με αύξηση του όγκου των άνω ή κάτω άκρων ή του κορμού λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες - λεμφαγγεία) και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται και αν διαγνωστεί δεν δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις στους ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Το λεμφοίδημα δεν θεραπεύεται, αλλά εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλές μεθόδους και προλαμβάνονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις του. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας λεμφοιδήματος.

Η αφαίρεση των λεμφαδένων καθώς και η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα (οίδημα – πρήξιμο στο άνω άκρο), του οποίου τα πρώτα σημάδια είναι η αίσθηση βάρους στο άνω άκρο και το ότι τα ρούχα ή τα κοσμήματα αρχίζουν να στενεύουν. Το λεμφοίδημα εφόσον δημιουργηθεί είναι χρόνιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Γι΄αυτό το λόγο η πρόληψη της δημιουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με απλό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα και χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Μάλιστα πολλές είναι οι γυναίκες με λεμφοίδημα μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού, που αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί κατάλληλα για τα μέτρα πρόληψης του λεμφοιδήματος. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων