Ακόμα δεν υπάρχει γρήγορη διάγνωση για τον Εμπολα. Μέθοδοι διάγνωσης. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ακόμα δεν υπάρχει γρήγορη διάγνωση για τον Εμπολα. Μέθοδοι διάγνωσης.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr 

O εμπολα είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή τα πρώιμα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα άλλων ασθενειών, όπως ο τυφοειδής και η ελονοσία.  
Μέχρι σήμερα, για να επιβεβαιωθεί ότι ένας ασθενής πάσχει από τον ιό, απαιτούνται τρεις ημέρες.

Προκειμένου να γίνει διάγνωση, τυπικά εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως την Ελονοσία, τον Τυφοειδή πυρετό, τη λοίμωξη από Σιγκέλλα, σύνδρομα περιοδικού πυρετού, χολέρα, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα, πανούκλα και άλλες μορφές ιογενούς αιμορραγικού πυρετού. Κατόπιν το αίμα διερευνάται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Διάγνωση
γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο και προετοιμασμένο εργαστήριο και περιλαμβάνει ειδικά τεστ:

Μέσα σε λίγες μέρες από την στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα
Aνοσοπροσροφητική ανάλυση στερεάς φάσεως με σύνδεση ενζύμου, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)
IgM ELISA
Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR)
Η απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια κυττάρων
Εντοπισμός του ιού με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου


Αργότερα στην πορεία της νόσου ή μετά την ανάρρωση
 Μέτρηση τίτλου αντισωμάτων κατά του ιού. IgM και IgG αντισώματα

Αναδρομικά σε θανόντα ασθενή
Δοκιμή ανοσοϊστοχημείας
PCR
Η απομόνωση του ιού

Η λήψη, η μεταφορά και η επεξεργασία των δειγμάτων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, διότι τα δείγματα είναι πολύ μολυσματικά και μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο στο προσωπικό των ιατρικών κέντρων και των ιατρικών εργαστηρίων.


Και η έρευνα
Ιάπωνες ερευνητές δήλωσαν, πως έχουν αναπτύξει μία γρήγορη μέθοδο για την ανίχνευση και την διάγνωση του ιού Έμπολα μέσα σε λιγότερο από τριάντα λεπτά.Το πιο σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε είναι πως με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί γρήγορα η διάγνωση της λοίμωξης ακόμη και σε χώρες που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.Φυσικά σε αυτές τις χώρες μπορούμε να συμπεριλάβουμε για παράδειγμα την Σιέρα Λεόνε και την Λιβερία που έχουν τα περισσότερα κρούσματα του ιού και παράλληλα οι απαραίτητες εγκαταστάσεις δεν παρέχονται από το κράτος τους. Ο καθηγητής ”Yiro Yasuda” και η ομάδα του από τον πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι δηλώνουν πως η συγκεκριμένη μέθοδος όχι απλά είναι αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη αλλά παράλληλα κοστίζει και λιγότερο.Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Άλλη μέθοδος αναπτύσσετε στις ΗΠΑ. Μία μόλις σταγόνα αίματος θα είναι αρκετή για να ανιχνευτεί μέσα σε δέκα λεπτά ο Έμπολα, σύμφωνα με ερευνητές από το εργαστήριο «Corgenix», στο Μπρούμφιλντ των ΗΠΑ, που ανέπτυξαν ένα ταχύτατο διαγνωστικό τεστ για τον θανατηφόρο ιό. «Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη τεχνολογία που έχουμε. Με το ταχύτατο αυτό διαγνωστικό τεστ, βελτιώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών», σχολίασε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ντάγκλας Σίμσον.

Συμπέρασμα.
Ακόμα και σήμερα (21/10/14) δεν υπάρχει μέθοδος ταχείας διάγνωσης της νόσου. Προσπαθούν να βρεθεί μέθοδος για διάγνωση από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Ομως με τις μέχρι τώρα μεθόδους απαιτούνται το λιγότερο τρείς ημέρες. Επίσης χρειάζεται, ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο που να μπορεί να χειριστεί και να επεξεργαστεί ένα τόσο επικίνδυνο υλικό.


Διαβάστε επίσης

Τα τελευταία νέα για τον Εμπολα (καθημερινό ιστορικό) 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων