Η καρδιοπάθεια, το DNA, η ριψοκίνδυνη ζωή είναι αιτίες που οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η καρδιοπάθεια, το DNA, η ριψοκίνδυνη ζωή είναι αιτίες που οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Παρ’ όλο που οι άντρες είναι πιο δυνατοί, πιο ψηλοί και λιγότερο παχύσαρκοι από τις γυναίκες, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο Ο μέσος όρος ζωής των αντρών στον δυτικό κόσμο είναι 72 χρόνια ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες αγγίζει τα 79 χρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των υπεραιωνόβιων ανθρώπων, δηλαδή αυτών που ξεπερνούν το 100ο έτος της ηλικίας τους, οι γυναίκες υπερτερούν έναντι των ανδρών με αναλογία 9 προς 1. Ακόμη, τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών είναι χαμηλότερα από αυτά των αντρών σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στη νηπιακή ηλικία. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;

Η εξήγηση της αιτίας που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες παγκοσμίως, είναι σύμφωνα με νέα έρευνα, ότι η ευαισθησία στην καρδιοπάθεια είναι ο μεγαλύτερος ένοχος πίσω από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στους άντρες τον 20ο αιώνα.
Ερευνητές του University of Southern California, δήλωσαν ότι καθώς η πρόληψη των λοιμωδών νόσων, η βελτίωση της διατροφής και άλλες θετικές συμπεριφορές υγείας υιοθετήθηκαν από ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 και αρχών του 1900, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν αλλά οι γυναίκες άρχισαν να καρπώνονται τα οφέλη της μακροζωίας με πιο γρήγορο ρυθμό.
Η Eileen Crimmins, δήλωσε ότι επισκόπηση παγκόσμιων στοιχείων δείχνει προς την καρδιοπάθεια ως τον ένοχο πίσω από τους περισσότερους επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν σε ενήλικες άντρες.
Με έκπληξη διαπίστωσε πως η διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ αντρών και γυναικών που προέκυψε το 1870, συγκεντρώθηκε στην ηλικιακή ακτίνα 50 έως 70 ετών και μειώθηκε πολύ, μετά την ηλικία των 80.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη διάρκεια ζωής ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 και 1935, σε 13 ανεπτυγμένα κράτη.
Εστιάζοντας στη θνησιμότητα σε ενήλικες άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 1880, το ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες μειώθηκε κατά 79% γρηγορότερα από αυτό των αντρών.
Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, η καρδιαγγειακή νόσος φάνηκε να είναι η αιτία για την πλειοψηφία των επιπλέον θανάτων σε ενήλικες άντρες άνω των 40 ετών την ίδια περίοδο.
Η Crimmins πρόσθεσε ότι στο κάπνισμα οφειλόταν μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των 2 φύλων μετά το 1890.
Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αναλύσει διαφορές όσον αφορά την άσκηση και τη διατροφή μεταξύ χωρών, βαθύτερη εξέταση γενετικής και βιολογικής ευαισθησίας μεταξύ των φύλων στο κυτταρικό επίπεδο και τη σχέση των ευρημάτων με την εγκεφαλική υγεία σε κατοπινές ηλικίες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Παλαιότερες μελέτες έδειχναν ότι ένα σοβαρός λόγος οφείλεται στο DNA. Πρόσφατα επιστήμονες απέδειξαν ότι μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στο DNA των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών. Μάλιστα φαίνεται ότι τα έμβρυα λαμβάνουν τα μιτοχονδριακά γονίδια μόνο από τη μητέρα, σε αντίθεση με τα άλλα γονίδια που λαμβάνονται και από τους δύο γονείς. Κατά συνέπεια, η πορεία της υγείας του νεογέννητου εξαρτάται πολύ από την αντίστοιχη πορεία ζωής της μητέρας.
Ένας άλλος λόγος είναι η απερίσκεπτη και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των ανδρών. Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε καταχρήσεις (αλκοόλ, τσιγάρο, ουσίες) συγκριτικά με τις γυναίκες, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να τους οδηγήσουν και στο θάνατο. Επίσης, εμπλέκονται συχνότερα σε ληστείες, δολοφονίες και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών. Τέλος, λόγω της απρόσεκτης συμπεριφοράς και της υπερβολικής ταχύτητας στην οδήγηση, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι περισσότερα στους άνδρες.
Μία ακόμη αιτία είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών είναι λιγότερο ανθεκτικό από αυτό των γυναικών. Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορα βακτήρια, παράσιτα και σε διάφορες χώρες του κόσμου, έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφορές στον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από μικρόβια στους άνδρες και στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες παράγουν περισσότερα λεμφοκύτταρα τύπου Τ (ακόμη και στην Τρίτη ηλικία), τα οποία συντελούν στην κυτταρική ανοσία του οργανισμού. Παράλληλα, η τεστοστερόνη (που παράγεται περισσότερο στους άνδρες) καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τους άνδρες πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.
Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέγεθος του σώματος σχετίζεται και με τη μικρότερη διάρκεια ζωής. Ακόμη και στο βασίλειο των ζώων, το αρσενικό είναι συνήθως μεγαλύτερο από το θηλυκό σε σωματικό μέγεθος γι’ αυτό και τα αρσενικά θηλαστικά προσβάλλονται περισσότερο από παρασιτικές μολύνσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι αν το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, τότε είναι και αυτό περισσότερο ευάλωτο σε μολύνσεις.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων