Τι προσέχουμε ψάχνοντας θέματα υγείας στο διαδίκτυο; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι προσέχουμε ψάχνοντας θέματα υγείας στο διαδίκτυο;

Η πληροφορία μπορεί εύκολα να αναπαράγεται, να υφίσταται επεξεργασία και να χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Αυτό μπορεί να είναι κατά περίπτωση καλό ή κακό, ωφέλιμο ή βλαβερό. Οι ασφαλιστικές δικλείδες που παρέχονται είναι ανεπαρκείς και έγκειται σε μας να κάνουμε τη σωστή αναζήτηση.
Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Όπως είναι γνωστό στο διαδίκτυο μπορεί να αναρτήσει ο οποιοσδήποτε, οτιδήποτε, επωνύμως ή και ψευδωνύμως. Η πληροφορία μπορεί εύκολα να αναπαράγεται, να υφίσταται επεξεργασία και να χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Αυτό μπορεί να είναι κατά περίπτωση καλό ή κακό, ωφέλιμο ή βλαβερό. Οι ασφαλιστικές δικλείδες που παρέχονται είναι ανεπαρκείς και έγκειται σε μας να κάνουμε τη σωστή αναζήτηση.

Για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την υγεία, πολλοί σερφάρουν στο διαδίκτυο για να πάρουν πληροφορίες. 

Για να δούμε όμως τι γίνεται ως προς το θέμα αυτό.
Υπάρχουν ιατρικές πληροφορίες που απευθύνονται από ιατρούς στους συναδέλφους τους. Εκεί ισχύουν κάποιοι κώδικες εγκυρότητας,  και θα ήταν ευχής έργο να ανατρέχει κανείς  σε αυτές, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον μη ειδικό να αντιληφθεί πλήρως τι γράφεται.
Διάφοροι δημοσιογράφοι μαζεύουν δώθε κείθε αποσπασματικές πληροφορίες, αναφέρουν και μερικά ονόματα ιατρών, χωρίς στοιχεία συνήθως, τις επεξεργάζονται κατά το δοκούν και μας τις σερβίρουν για να μας διαφωτίσουν. Διαβάζοντας τέτοιες αναρτήσεις έχω διαπιστώσει πολλές φορές  να αναφέρονται ανακρίβειες που παραπλανούν, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι γίνεται οπωσδήποτε σκόπιμα. Γι’ αυτό συνιστώ να είστε πολλοί προσεκτικοί όταν βρίσκετε τέτοια κείμενα.

Πληροφορίες που αναγράφονται από ‘’πιστοποιημένους’’ ιατρούς απλά, αλλά όχι απλοϊκά, με τα πλήρη στοιχεία τους, όπως επίσης από διαπιστευμένους συντάκτες υγείας, παρέχουν εχέγγυα  σοβαρότητας και χρησιμότητας και συνιστώ να τις διαβάζετε. Πώς όμως;

Μην προσπαθήσετε να υποκαταστήσετε το γιατρό κάνοντας αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία, έτσι απλά και ανεξέλεγκτα από ότι διαβάζετε. Κάτι που παθαίνουν συχνά οι φοιτητές της ιατρικής διαβάζοντας τα συγγράμματά τους, είναι να νομίζουν ότι πάσχουν από ότι διαβάζουν. Πόσο μάλλον οι μη ειδικοί!!!

Κρατήστε τις πληροφορίες, ειδικά αυτές που αναφέρονται σε πρόληψη και αγωγή υγείας. Ζητήστε διευκρινίσεις από το συγγραφέα ή από όποιον άλλο επιστήμονα εμπιστεύεστε.
Πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας  ότι στην ιατρική υπάρχουν σε μερικές περιπτώσεις εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας. Πιθανόν μερικοί συγγραφείς να υποστηρίζουν τις δικές τους. Άλλοι αναγράφουν όλες τις δυνατότητες με τεκμηρίωση και ποσοστά επιτυχίας.


Συμπερασματικά θα έλεγα ότι οι έγκυρες ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, δεν θα σας κάνουν βέβαια γιατρούς, αλλά καλά ενημερωμένους ασθενείς με δικαιώματα και υποχρεώσεις και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ωφέλιμο για την υγεία σας.


Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.


τηλ 210-8056112
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων