2017: Έτος ανατροπών και εξελίξεων. Yπάρχει επόμενη μέρα στην Υγεία και το Φάρμακο; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

2017: Έτος ανατροπών και εξελίξεων. Yπάρχει επόμενη μέρα στην Υγεία και το Φάρμακο;

Η Κυβέρνηση είναι έρμαιο των εγχώριων αλλά και των αλλοδαπών συμφερόντων  ,  που  χρησιμοποιούν  ως «Δούρειο Ίππο» τους Φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές  των ΜΥΣΥΦΑ  . Αυτό δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά το αποδεικνύει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με στοιχεία που δείχνουν  οι τιμές των αντιστοίχων σκευασμάτων σε άλλες χώρες όπως  Βέλγιο ή η Ιταλία είναι  μέχρι και 147% υψηλότερες.
Tα στοιχεία  λοιπόν που σας δίνουμε σήμερα καταδεικνύουν ότι  η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία!!! Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά»  για να έλθει  μετά η ώρα των σούπερ μαρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη !
Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές  ποιες ήταν και πού θα φτάσουν  οι τιμές, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει το δικό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ , από τον καινούργιο χρόνο .Οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον την αλήθεια και δεν θα μπορούν οι  εκάστοτε Υπουργοί και να εμφανίζουν όποιες τιμές θέλουν όπως έγινε με το βρεφικό γάλα.
«Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις , να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός  λαού που υποφέρει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος σε συνέντευξη  τύπου που διοργάνωσε με θέμα :
2017: Eτος ανατροπών και εξελίξεων.
Yπάρχει επόμενη μέρα  στην Υγεία και το Φάρμακο;
«Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να  έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς την συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες  διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ .
Αλλωστε  για τον λόγο αυτό προφανώς και η ΕΦΕΧ ΣΕ επιστολής της  στις 10.11.2016 προς τον Υπουργό Υγείας θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η «απελευθέρωση» θα προχωρήσει αναφέρει:
«Όπως γνωρίζετε, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονται
και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν την κρατική δαπάνη υγείας. Συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, ο ν. 4254/2014 εξαιρεί ρητά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών, που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και προβλέπει ότι οι τιμές καθ’ όλα τα στάδια διάθεσής τους (ex-factory, χονδρική, λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό. Προς το σκοπό δε προσαρμογής στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ανωτέρω νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται αύξηση της λιανικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.».
Βέβαια κανείς δεν θα θυμάται ότι οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες πριν απελευθερωθούν. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το βρεφικό γάλα του κ. Χατζηδάκη. Ποιος άραγε το θυμάται σήμερα;
Είναι απαράδεκτο οι κυβερνήσεις να προπαγανδίζουν και να βαφτίζουν τις δεσμεύσεις τους ως κοινωνικές παροχές. Οικονομικά συμφέροντα με το πρόσχημα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για φάρμακα και μετατρέπουν την   ανθρωπιστική κρίση  σε ένα άθλιο και ντροπιαστικό κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Οι κυβερνήσεις υπό την πίεση των μνημονίων αδιαφορούν για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η απελευθέρωσης τω τιμών δεν έφερε τις μειώσεις και μάλιστα σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας οι τιμές αυξήθηκαν (μελέτη DECO –Πορτογαλία 2006).
Ενώ σύμφωνα με την μελέτη OBIG  που ανέλυσε δεδομένα μια δεκαετίας (1995-2005) για σκευάσματα όπως η παρακεταμόλη σε έξι χώρες, δεν διαπιστώθηκε καμία μείωση
Η φαρμακευτική αγορά όμως  βρίσκεται  όμως στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα .
Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί μια δημογραφική  βόμβα στα θεμέλια των συστημάτων υγείας.
Και αυτό γιατί οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι 4 φορές υψηλότερες και προκαλούν νοσηλείες. Ενώ το 90% αυτών θα μπορούσε να προβλεφθεί.
Σε  όλα αυτά δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδας που χτυπά διαρκώς το «καμπανάκι» για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Αν αυτό καταρρεύσει δεν θα μπορούμε καν να συνυπολογίσουμε πόσο δύσκολα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν το πιο απλό φάρμακο τους με ότι αυτό συνεπάγεται…

Οι φαρμακευτικές Υπηρεσίες
Ο ρόλος του Φαρμακοποιού  βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως μπορούν να εξοικονομηθούν  πόροι για ατ συστήματα υγείας . Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία της WHO η μη συμμόρφωση στην φαρμακευτική θεραπεία
•       Προκαλεί 1,25 δισεκατομμύρια  ευρώ  τον χρόνο σε  έμμεσα ή άμεσα κόστη
•       194500 θάνατοι προκαλούνται από μη σωστή συμμόρφωση
•       69% των νοσηλειών λογω φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση
•       50% των νέων ασθενών στην λήψη στατινης θα διακόψουν την θεραπεία τους μετά από 6 μήνες
Ο κατάλογος των Φαρμακευτικών υπηρεσιών σύμφωνα με στοιχείς της PGEU περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  νυκτερινές υπηρεσίες σε 24 χώρες, μέτρηση πίεσης σε 20 χώρες, μέτρηση σακχάρου σε 18 χώρες , διαχείριση διαβητικού ασθενούς σε 15 χώρες , εμβολιασμούς σε 9 χώρες κλπ
Από το 2017 τα φαρμακεία  συνεπή προς τον κοινωνικό τους  ρόλο  θα γίνεται διαχείριση Φαρμακοθεραπείας  και θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση του  ασθενούς  με τη φαρμακευτική του αγωγή

Οι κίνδυνοι του ίντερνετ
H ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ δημιουργεί νέους κινδύνους . Σύμφωνα με ευρήματα του National Association of Boards of Pharmacy περισσότερα από 11.000 ιστότοποι που πουλούσαν φάρμακα βρέθηκαν  παράνομοι. Επίσης σύμφωνα με τον WHO σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%των περιπτώσεων τα φάρμακα που διακινούνται  μέσω  ίντερνετ είναι από παράνομα sites που αποκρύπτουν την διεύθυνση τους και βρέθηκαν να είναι πλαστά.
Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας  τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία.
Ο φαρμακευτικός  κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στο τιτάνιο έργο της ανόρθωσης του συστήματος υγείας. Αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τον πραγματικό ρόλο του και να απαρνηθεί τις τεχνοκρατικές επιλογές, που αποδείχτηκαν  άστοχες , αναποτελεσματικές και αντικοινωνικές .
Οι φαρμακοποιοί που φθάνουν τους 400.000 σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό έργο. Οι ασθενείς και οι πολίτες είναι  συνοδοιπόροι τους σε αυτό τον δύσβατο δρόμο. Μπορεί ο δρόμος του φαρμακοποιού να φαντάζει μοναχικός και δύσκολος , όμως έχουμε τα θάρρος και την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε δίνοντας πολλές μάχες όπου και όποτε χρειαστεί. Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας, επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος που βάζει πάνω απ όλα το κοινωνικό συμφέρον!
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στια αρχές της  νέας χρονιάς με το ανανεωμένο σώμα των εκλεκτόρων έχει να λάβει σοβαρές αποφάσεις και αυτό θα κάνει

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων