ΠΕΔΥ- Με ρυθμούς χελώνας οι αλλαγές σε νοσοκομεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΠΕΔΥ- Με ρυθμούς χελώνας οι αλλαγές σε νοσοκομεία

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 μετατίθεται τελικά η εφαρμογή των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Υγείας σε δημόσια νοσοκομεία και ιατρεία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας)… αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα Ξανθού- Πολάκη θα έπρεπε να ισχύσουν από τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για το νέο σύστημα που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου προβλέπεται η δημιουργία ιατρείων της "γειτονιάς". Εκεί αναγκαστικά θα απευθύνονται σε πρώτη φάση οι ασθενείς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το πρώτο εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσουν να λειτουργούν 240 νέες  δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα, με την πρόσληψη τριών χιλιάδων περίπου οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα θα μπει σε εφαρμογή σχέδιο αλλαγής στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής με στόχο να αποσυμφορηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. 
Στην ουσία αυτό που επιχειρείται είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης (ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ, διαγνωστικά κέντρα) που δέχονται ασφαλισμένους, αλλά παράλληλα να μειωθούν οι δαπάνες του ΕΣΥ, καθώς η πρόσβαση στα νοσοκομεία θα "φιλτράρεται" από τις τοπικές μονάδες. Τα ιατρεία "γειτονιάς" θα αποτελούν το πρώτο σκαλοπάτι για την παρακολούθηση των πολιτών, ενώ μόνο αν χρειαστεί θα παραπέμπονται στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και για περαιτέρω έλεγχο. 
Παρά τις εξαγγελίες για λειτουργία του νέου συστήματος- στην εφαρμογή του οποίου επιμένουν και οι θεσμοί- μόλις πριν από λίγες ημέρες το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ενέκρινε το σχεδιασμό για τις "Τοπικές και περιφερειακές δομές πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών".
Καθυστερήσεις υπάρχουν και στην υλοποίηση του λεγόμενου "ηλεκτρονικού φακέλου" που θα συμπληρώνεται από τον οικογενειακό γιατρό κάθε πολίτη στο πλαίσιο των επισκέψεων στις δομές της πρωτοβάθμιας και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για όλα τα φάρμακα και τις εξετάσεις που γράφονται.
Τα ιατρεία της "γειτονιάς" θα στελεχώνονται κυρίως από ειδικότητες παθολογίας, παιδιατρικής και γενικής ιατρικής με αντικείμενο την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων, την παραπομπή σε άλλες βαθμίδες του συστήματος, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.
Οι μονάδες του ΠΕΔΥ από την άλλη, που θα είναι συνδεδεμένες με τις μονάδες γειτονιάς, προβλέπεται να εξελιχθούν σε μονάδες αναφοράς, στις οποίες θα παραπέμπονται οι ασθενείς για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.
Το κόστος του νέου πλάνου πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018),ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ  ετησίως.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων