Ο πόνος στη μέση καμπανάκι κινδύνου για πρόωρο θάνατο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο πόνος στη μέση καμπανάκι κινδύνου για πρόωρο θάνατο

Οι πόνοι στη μέση αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω του ίδιου του πόνου αλλά και των περιορισμών που συνεπάγεται, ενώ εκτιμάται πως είναι ένα πρόβλημα υγείας που αφορά περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Νέα μελέτη από Αυστραλούς και Δανούς επιστήμονες αναδεικνύει μία σχέση που δεν είναι γνωστή, ανάμεσα στο χρόνιο πόνο στη μέση και τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Πώς προκύπτει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από το χρόνιο πόνο στη μέση;
Η έρευνα 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πάουλο Φερέιρα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα πόνου "European Journal of Pain", μελέτησαν στοιχεία για 4.390 διδύμους ηλικίας άνω των 70 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέρφεραν από χρόνιους πόνους στη μέση, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες, σε σχέση με όσους δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα με τη μέση τους.
"Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, καθώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως ο πόνος στη μέση δεν είναι απειλητικός για τη ζωή τους. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια σαφής σχέση ανάμεσα στον πόνο και στη θνησιμότητα. Δεν ξέρουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό και το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Ο πόνος στη μέση μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας γενικότερης κακής υγείας, ιδίως στους ηλικιωμένους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου τους", δήλωσε ο κ. Φερέιρα. "Η καλύτερη θεραπεία για τους πόνους στη μέση είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και κυρίως η σωματική άσκηση. Οι άνθρωποι πρέπει να κινούνται συνεχώς", πρόσθεσε.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, έχουν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από πόνο στη μέση.
Μέχρι να βρεθεί η αιτία για το συσχετισμό του πόνου στη μέση και του πρόωρου θανάτου, οι ειδικοί επισήμαναν μία πρόσφατη έρευνα που είχε συμπεράνει ότι τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά στη θεραπεία του πόνου και έχουν παρενέργειες. Ένα άλλο στοιχείο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Pain" ("Πόνος"), είναι πως ο χρόνιος πόνος -στη μέση και όχι μόνο- είναι συχνότερος μεταξύ των φτωχών και των λιγότερο μορφωμένων ανθρώπων.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Χάνα Γκρολ-Προκόπτσικ του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 19.000 ανθρώπους άνω των 51 ετών σε βάθος 12ετίας, διαπίστωσαν ότι αυτοί με τη χαμηλότερη μόρφωση έχουν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από χρόνιο πόνο, σε σχέση με εκείνους με την υψηλότερη μόρφωση. Όσοι έχουν τελειώσει μόνο το Δημοτικό, είναι 370% πιθανότερο, σε σχέση με όσους έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, να νιώθουν σοβαρούς χρόνιους πόνους στη μέση τους και αλλού στο σώμα τους. 
Πώς μπορείτε να μειώσετε τον πόνο στη μέση
Μην μένετε ξαπλωμένοι: Όλο και περισσότεροι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ασθενείς με πόνο στη μέση να αποφεύγουν το κρεβάτι και να έχουν, όσο γίνεται, περισσότερη δραστηριότητα. Νεότερες έρευνες έχουν δείξει πως η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι επιδεινώνει τον πόνο αντί να τον ανακουφίζει.
Κάνετε ζεστό μπάνιο: Η αυξημένη θερμοκρασία του νερού έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθά να ανακουφιστεί η ένταση στην περιοχή της μέσης.
Αλλάξτε στρώμα: Ένα πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό στρώμα στο κρεβάτι μπορεί να είναι η αιτία για τον χρόνιο πόνο στη μέση. Αν δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το στρώμα σας, δοκιμάστε να βάλετε τάβλες πάχους δύο εκατοστών ανάμεσα στο στρώμα και το πλαίσιο του κρεβατιού.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων