Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο σκοτάδι παραμένει η μεγάλη αφαίμαξη του Ταμείου Υγειονομικών

Είναι τουλάχιστον άξιο απορίας το πώς ένα σκάνδαλο που αφορά την αφαίμαξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του πρώην Ταµείου Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονοµικών (ΤΣΑΥ) με την παράνομη καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών προς ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα έμεινε έξω από την ατζέντα των σκανδάλων που αναφέρθηκαν και προκάλεσαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στον χώρο της Υγείας.
Και αποτελεί τουλάχιστον περίεργη παράλειψη η μη αναφορά σε αυτή την υπόθεση καθώς έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν, εδώ και περίπου έναν χρόνο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ενώ όφειλε να έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Πόρισμα-φωτιά

Από τον Δεκέμβριο του 2016 οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν στα χέρια τους πόρισμα-φωτιά γι’ αυτή την υπόθεση και συγκεκριμένα την έκθεση ελέγχου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρίας Παπασπύρου.
Πρόκειται για έκθεση ελέγχου που διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας και αφορά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι πληρωμές από το ΕΤΑΑ προς μεγάλες και γνωστές ιδιωτικές κλινικές γίνονταν παράνομα και κατόπιν σχεδίου.
Οπως αποδεικνύεται, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έμπαιναν σε ευεργετικές διατάξεις για τη ρύθμιση και εξόφληση των οφειλών παρελθόντων ετών που είχαν συσσωρεύσει προς το ΕΤΑΑ και μάλιστα με έκπτωση, δίχως να έχουν ή να τηρούν τις προϋποθέσεις, καθώς η ρύθμιση των οφειλών τους ήταν βασική προϋπόθεση για να απαιτήσουν τις οφειλές που είχε το ΕΤΑΑ προς αυτά.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου, οι καταβολές χρηματικών ποσών για νοσήλια από το ΕΤΑΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές παροχών υπηρεσιών υγείας γίνονταν παράνομα, χωρίς την καταβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Επιπλέον οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ασφαλιστικού ταμείου δεν προχωρούσαν, ως είχαν υποχρέωση, σε συμψηφισμό των οφειλών του ΕΤΑΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές με τις οφειλές που είχαν οι τελευταίες προς το Ταμείο και παρ’ ότι οι οφειλές προς το Ταμείο ήταν πάντα υψηλότερες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται υπάλληλοι του Ταμείου και τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Από τις παρανομίες αυτές υπολογίζεται ότι το ΕΤΑΑ έχει χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από φοροεισφοροδιαφυγή, λόγος για τον οποίο το σκάνδαλο εντάσσεται στο «πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας», όπως ανέφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της εξεταστικής.

Σωρεία παρανομιών

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που κατείχαν τη χρεοκοπημένη πλέον και κλειστή κλινική «Νέο Αθήναιον» μεθόδευσαν και κατάφεραν με την υπογραφή δημόσιων υπαλλήλων να αποσπάσουν παράνομα χρήματα από το πρώην ΤΣΑΥ 

Οπως διαφαίνεται στο πόρισμα, αφορμή για τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου στάθηκε η υπόθεση της κλινικής «Νέο Αθήναιον», που εντοπίστηκε να διαπράττει σωρεία παρανομιών από την πρώην Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών του ΕΤΑΑ, με προϊστάμενο τον Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, η οποία ανέδειξε το πρόβλημα που ανέκυψε και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να δράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΑΑ.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία... ΕΤΑΑ» - 30/11/2015) και αφορούσε την παράνομη καταβολή 250 χιλιάδων ευρώ για νοσήλια προς την εταιρεία που κατείχε την κλινική, δίχως την καταβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τα υπέρογκα ποσά που χρωστούσε τόσο προς το ΕΤΑΑ όσο και προς το ΙΚΑ (667.299 ευρώ και 1.736.393 ευρώ, αντίστοιχα).
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το πώς οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που κατείχαν τη σήμερα χρεοκοπημένη και κλειστή κλινική μεθόδευσαν και κατάφεραν με την υπογραφή δημόσιων υπαλλήλων να αποσπάσουν παράνομα χρήματα από το πρώην ΤΣΑΥ, όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα ελέγχου της ΓΕΔΔ.
Ανάμεσα σε πολλά που αποκαλύπτει το πόρισμα για την κλινική αποδεικνύεται ότι:
● Κατά το 2013 εκδόθηκαν 49 χρηματικά εντάλματα πληρωμής (ΧΕΠ) για την εξόφληση και τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΕΤΑΑ προς την εταιρεία «Ευρωθεραπεία-Νέο Αθήναιον».
Σε 26 από αυτά, ποσού 250.057 ευρώ, εκ των οποίων 239.845 πληρώθηκαν τελικά στην εταιρεία, δεν είχε επισυναφθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ολα τα ΧΕΠ έφεραν σφραγίδα «Δεν οφείλει, Αθήνα 9/12/2013. Γραφείο Εκκαθαρίσεως» με μονογραφή.
● Το ποσό των 239.845 ευρώ κατατέθηκε στον λογαριασμό του «Νέο Αθήναιον» δύο φορές (!) με δύο έγραφα του Τμήματος Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΤΣΑΥ στις 16/12/2013 και στις 20/12/2013.
● Στο αντίγραφο του χρηματικού εντάλματος των 250.057 ευρώ είχε επισυναφθεί βεβαίωση μη οφειλής από το Τμήμα Εσόδων της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών προς το ΕΤΑΑ με ημερομηνία 4/7/2014, χωρίς διεύθυνση και όνομα παραλήπτη εγγράφου, που ανέφερε αυτολεξεί: «Εκ της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών βεβαιούται ότι η εταιρεία “Ευρωθεραπεία-Νέο Αθήναιον” δεν παρουσίαζε βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές για το διάστημα από 1/12/2013 έως 31/12/2013.
Η παρούσα βεβαίωση δεν επέχει θέση φορολογικής ενημερότητας». Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο έγγραφο αφ’ ενός εκδόθηκε μετά την εξόφληση της εταιρείας (16/12/2013) από το πρώην ΤΣΑΥ και αφ’ ετέρου επισυνάφθηκε εκ των υστέρων στο ΧΕΠ.
Ευθύνες για την καταβολή του ποσού στην εταιρεία χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα καταλογίζονται στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΤΣΑΥ και στον αναπληρωτή διευθυντή της για τον οποίο «πιθανολογείται βάσιμα ακόμη και η απόπειρα παραπλάνησης της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΤΑΑ».
● Επειτα από έλεγχο που ζητήθηκε και πραγματοποίησε η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα η εταιρεία όφειλε το ποσό των 692.460 ευρώ και ούτε είχε ζητήσει ούτε είχε λάβει φορολογική ενημερότητα από την υπηρεσία κατά το χρονικό διάστημα 1/10/2013 έως και 31/12/2013 και, συνεπώς, όταν έλαβε το ποσό των 239.845 ευρώ από το πρώην ΤΣΑΥ δεν ήταν φορολογικά ενήμερη.
Σε ό,τι αφορά το έγγραφο της Εφορίας που διαβεβαίωνε τα περί του αντιθέτου διαπιστώθηκε ότι αποτελούσε εξερχόμενο έγγραφο με ψευδές περιεχόμενο, καθώς στο Γραφείο Πρωτοκόλλου δεν βρέθηκε εισερχόμενη αίτηση από το ΕΤΑΑ.
Κι ακόμη, ότι είχε υπογραφεί από αναρμόδια υπάλληλο σε βάρος της οποίας έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς για κατάχρηση δημοσίου χρήματος (κακουργηματική απάτη) και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γα πράξεις που σχετίζονται με την υπηρεσία.
● Επειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε το αρμόδιο ΙΚΑ Παγκρατίου, διαπιστώθηκε ότι η «Ευρωθεραπεία-Νέο Αθήναιον» είχε ρυθμίσει τις οφειλές της με απόφαση που είχε εκδοθεί στις 19/6/2013 σε 48 μηνιαίες δόσεις, ρύθμιση που απωλέσθηκε καθώς η εργοδοσία της κλινικής κατέβαλε μόνο τις 3 πρώτες δόσεις.
Παρ’ ότι εκδόθηκαν και άλλες αποφάσεις για ρύθμιση εκ νέου των οφειλών της κατά το 2014 και 2015, δεν τηρήθηκαν από την εργοδοσία αφού δεν κατέβαλε τις οριζόμενες δόσεις.
Ετσι, η εταιρεία δεν είχε ούτε ασφαλιστική ενημερότητα.

«Χρυσές» κομπίνες καταγράφει η έκθεση ελέγχου

Οπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου της ΓΕΔΔ, από τη Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ εντοπίστηκαν περιπτώσεις ιδιωτικών κλινικών παροχών υπηρεσιών υγείας και οι αντίστοιχοι μη σύννομοι χειρισμοί εκ μέρους των Τομέων Υγείας του ΕΤΑΑ, τα οποία χρήζουν διερεύνησης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή για την ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βάρος των συμφερόντων του Ταμείου.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:
1) Τη Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής (που αποτελεί μονάδα του «Μαιευτηρίου «Λητώ» που ανήκει στον όμιλο «Υγεία»), για την οποία υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (3/2/2015) για την παράνομη επιστροφή εισφορών από τους Τομείς Υγειονομικών.
Το Ιατρικό Κέντρο δεν καταβάλλει εισφορές από το 2012 και μετά, την ίδια στιγμή που εγείρει αξιώσεις εκατομμυρίων κατά του ΤΣΑΥ/ΕΤΑΑ
2) Το «Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ», από το οποίο στις 23/9/2011 κοινοποιήθηκε αγωγή κατά του Ταμείου με την οποία ζητούσε το ποσό των 8.642.864,78 ευρώ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η διακρίβωση της οφειλής δεν έγινε από τα στοιχεία που τηρούνται στο Ταμείο, αλλά από τα στοιχεία που χορήγησε η προαναφερόμενη εταιρεία στο ΕΤΑΑ.
Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές οχλήσεις της, προκειμένου να γίνει γνωστό το τελικό ποσόν της οφειλής από νοσήλια στην εν λόγω εταιρεία και το αντίστοιχο οφειλόμενο ποσό της εταιρείας από εισφορές προς το Ταμείο, ώστε να καταστεί δυνατή η υποστήριξη των συμφερόντων του Ταμείου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Τομέων Υγειονομικών καθυστέρησαν χαρακτηριστικά.
Λόγος για τον οποίο η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αναγκάστηκε να ζητήσει επανειλημμένες αναβολές στο δικαστήριο.
Με σημαντική καθυστέρηση προέκυψε ότι τελικά το οφειλόμενο ποσό στην κλινική ήταν σημαντικά μικρότερο από το αιτούμενο, ειδικά δε για το ΤΣΑΥ φέρεται ότι ήταν 1.144.852 ευρώ.
Mε καθυστέρηση άνω των 3 ετών εκδόθηκε πράξη βεβαίωσης οφειλής κατά της προαναφερόμενης εταιρείας ποσού 3.978.043 ευρώ.
Προέκυψε λοιπόν ότι η εταιρεία όφειλε περισσότερα στο Ταμείο από όσα φερόταν ότι δικαιούται, ενώ σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εισέπραττε χρήματα από οφειλές νοσηλίων.
Από το 2011 έως το 2013 είχε εισπράξει μόνο από το ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τις οφειλές προς το ΤΣΑΥ και παρ’ όλο που υπήρχε σχετική ρητή εγκύκλιος γνωστή σε όλες τις υπηρεσίες.
Επιπλέον, λόγω αυτής της καθυστέρησης, η οφειλή δεν έχει διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε μέσω αυτού να επιδιωχθεί η είσπραξή της με κατασχέσεις και με λοιπά αναγκαστικά μέτρα.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος ζημιάς του Ταμείου είναι τεράστιος, αφού δεν καταβάλλει εισφορές από το 2012 και μετά, την ίδια στιγμή που εγείρει αξιώσεις εκατομμυρίων κατά του Ταμείου.
Για την «Ιδιωτική-Μαιευτική Χειρουργική Κλινική-Μαιευτήριο Μητέρα» προέκυψε παράνομη «υπαγωγή» της σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της προς το ΕΤΑΑ |
3) Την «Ιδιωτική-Μαιευτική Χειρουργική Κλινική-Μαιευτήριο Μητέρα» που ανήκει στον όμιλο «Υγεία», για την οποία προέκυψε παράνομη «υπαγωγή» της σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της προς το ΕΤΑΑ χωρίς τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και ενώ όφειλε στο ΤΣΑΥ ποσό άνω των 2,6 εκατ. ευρώ, αφού η εταιρεία όχι μόνο στερούνταν τις νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής (παροχή εγγυήσεων κ.λπ.), αλλά και επειδή η ίδια είχε δηλώσει ότι αδυνατεί να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΤΣΑΥ, αντί να βεβαιώσει το σύνολο της οφειλής (μετά τη λήξη της προθεσμίας προσκόμισηςς των δικαιολογητικών) και να το αποστείλει στο ΚΕΑΟ, συνέχιζε να εισπράττει τις δόσεις της ρύθμισης των οφειλών της εταιρείας, έχοντας μάλιστα καταβάλει σε αυτήν το συνολικό ποσό των 165.928 ευρώ (αν και κατά τον μαθηματικό υπολογισμό του συνημμένου πίνακα προκύπτει ποσό καταβολής από το Ταμείο 205.787 ευρώ κατά τα έτη 2011-2014).
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ, το Ταμείο ζημιώθηκε διπλά καθώς αποστερήθηκε ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 330.000 ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ ότι για την υπόθεση διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για κακούργημα από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
4) Την εταιρεία «Υγεία Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε.» που ανήκει στον όμιλο «Υγεία», για την οποία προέκυψε ότι το 2005 διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο προέκυψαν στοιχεία οφειλής της εταιρείας.
Τον Μάιο του 2008 το Δ.Σ. του ΤΣΑΥ έδωσε εντολή στον τότε γενικό διευθυντή του ΤΣΑΥ να προβεί στις δέουσες ενέργειες για τον καταλογισμό της οφειλής στο Θεραπευτήριο «Υγεία».
Κατά τη Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ, υπήρχε εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από την εταιρεία σε σχέση με τους απασχολούμενους υγειονομικούς και παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση του Ταμείου δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ήδη παραγραφεί τα χρέη της εταιρείας προς το Ταμείο για το χρονικό διάστημα 1993 έως 1996, λόγω παρέλευσης 20ετίας, με ανυπολόγιστη ζημιά για το Ταμείο, ενώ κινδυνεύουν να πέσουν σε παραγραφή και τα χρέη του 1997.

Επιλεκτικές διαδικασίες-εξπρές και χαμένα αρχεία

Ενδεικτική της ανάμειξης κάποιων υπάλληλων του Ταμείου στη διάπραξη όλων αυτών των παρανομιών ήταν οι επιλεκτικές διαδικασίες-εξπρές που ακολουθούσαν για την εξυπηρέτηση κάποιων ιδιωτικών θεραπευτηρίων κατά προτεραιότητα, κάτι που, βέβαια, δεν συνέβαινε με χιλιάδες άλλους ασφαλισμένους και ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Οπως σημειώνεται στην έκθεση ελέγχου της ΓΕΔΔ, σε πλείστες όσες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και των περιπτώσεων «Ευρωθεραπεία-Νέο Αθήναιον» και «Μαιευτήριο Μητέρα», προκύπτει άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Τομέα Υγειονομικών (εντός ημερών), εκκαθάριση οφειλής, υπαγωγή σε ρύθμιση και καταβολή οφειλόμενων ποσών από παροχή υπηρεσιών (νοσήλια), ενώ από σωρεία εγγράφων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην ΤΣΑΥ προκύπτει ότι έχουν αφεθεί χωρίς απάντηση χιλιάδες αιτήσεις ρύθμισης ασφαλισμένων και παρόχων υγείας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής «Αγ. Γεράσιμος - Αν. Λυράκος ΕΠΕ», επί αίτησης ρύθμισης χρεών, στην οποία η υπηρεσία καθυστέρησε να απαντήσει επί 9 ολόκληρα χρόνια!
Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν προκύπτουν δύο ακόμη εντυπωσιακά ευρήματα. Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 αφαιρέθηκε από το σχετικό έντυπο των ΧΕΠ μία σφραγίδα/σημείωση που ανέφερε ότι ελέγχθηκε αν ο δικαιούχος έχει οφειλή στο Ταμείο, σε ΙΚΑ και ΔΟΥ.
Οπως διαπιστώθηκε, αυτή απαλείφθηκε χωρίς κάποια γραπτή ή προφορική εντολή, αλλά προφανώς με κάποια άνωθεν εντολή, και έκτοτε δεν αναζητήθηκε ποτέ η έλλειψή της από τους υπογράφοντες τα εντάλματα.
Μάλιστα, από ένα σύνολο 1.948 ενταλμάτων πληρωμής παρόχων υγείας η σημείωση είχε αναγραφεί μόλις στα 862.
Λόγος για τον οποίο η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχει ζητήσει από το Ταμείο στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί με εντολή ποιου αφαιρέθηκε αυτή η σημείωση.
Το δεύτερο σχετίζεται με την απώλεια σημαντικών ηλεκτρονικών αρχείων από τη Διεύθυνση Ασθενείας του Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ τον Ιούλιο του 2014, στα οποία περιλαμβάνονταν τα αναλυτικά στοιχεία οφειλών παρόχων και ασφαλισμένων, για τα έτη 2012, 2013, 2014. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα οφειλόμενα ποσά προς το Ταμείο!

Το πόρισμα

Το μικτό κλιμάκιο ελέγχου που συνέταξε το πόρισμα προτείνει τη διαβίβασή του στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου αυτός να εκδώσει κατά προτεραιότητα εντολή ελέγχου στη Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας & Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων του υπουργείου ώστε αυτή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του πρώην ΕΤΑΑ και με την εποπτεία της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΑΑ, να προβεί στην περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν τα προαναφερόμενα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ετσι δύνανται να ασκηθούν αποτελεσματικά τα ένδικα μέσα για την προστασία των συμφερόντων του Ταμείου και να εντοπιστούν ενδεχόμενες ευθύνες υπαλλήλων ή και μελών της διοίκησης του ΕΤΑΑ.
Μεταξύ άλλων, προτείνει να συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι χρηματικών ενταλμάτων πληρωμών από το 2013 έως σήμερα στον Τομέα Υγείας ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου εις βάρος 6 υπαλλήλων του ΕΤΑΑ για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τέσσερις εκ των υπαλλήλων που ήταν αναμεμιγμένοι στις παρανομίες που διαπράχθηκαν στην περίπτωση της κλινικής «Νέο Αθήναιον», «τιμωρήθηκαν» με την κατώτερη των ποινών, αυτή της επίπληξης, κι ένας με περικοπή μισθού 5 ημερών από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στις 7/9/2016 (βλ. «Στα “μαλακά” 4 υπάλληλοι για αφαίμαξη του ΕΤΑΑ» - «Εφ.Συν.» 6/3/2017).
Το πόρισμα της ΓΕΔΔ βρίσκεται στα χέρια του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς προς τους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, αν και γνώστης των καταστάσεων που περιγράφονται στο πόρισμα εδώ και έναν χρόνο, δεν έχει διατάξει την παραπομπή όλων των εμπλεκόμενων υπαλλήλων.
Επιπροσθέτως, δεν ανέδειξε το σκάνδαλο μαζί με τα υπόλοιπα που τέθηκαν στη συζήτηση στη Βουλή για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.
Αναπόφευκτα το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ενήμερος γι’ αυτή την υπόθεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει ζητούμενο αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για την απονομή δικαιοσύνης, για να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα υπέρογκα ποσά που έχασαν και για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στον δημόσιο τομέα.
Συντάκτης: Τάσος Σαραντής



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων