tου Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ΣΦΕΕ, πραγματοποίησε σήμερα ενημερωτική συνάντηση με σκοπό την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για την οικονομία, των κλινικών μελετών στη χώρα μας, καθώς και την άμεση απειλή που διαγράφεται για την κλινική έρευνα στη χώρα μας από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των φορέων της Υγείας, μέλη Ενώσεων ασθενών καθώς και στελέχη εταιρειών του κλάδου.
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, σημείωσε ότι «οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα €250 εκ. το χρόνο. Τα οφέλη είναι πολλά, ιδίως για τους ασθενείς, που συμμετέχουν, οι οποίοι λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα και έχουν άμεση κι εντατική ιατρική παρακολούθηση. Προϋπόθεση όμως για όλα τα παραπάνω είναι ο εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η ίδρυση μιας Ειδικής Γραμματείας Κλινικών Μελετών στο Υπουργείο Υγείας - για την επιτάχυνση των σχετικών ζητημάτων-, η ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ καθώς και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για την ικανοποιητική αποζημίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται».
Από την πλευρά του, ο Sr. Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της Pharmaserve-Lilly S.A.C.I., κ. Γιάννης Χονδρέλης, σημείωσε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος επενδύει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη και παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα, ετησίως, πραγματοποιούνται 150 νέες κλινικές δοκιμές το χρόνο κατά μέσο όρο. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι ο χρόνος υπογραφής μιας σύμβασης είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο-στο Βέλγιο ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη είναι περίπου 15 με 30 μέρες-, στην Ελλάδα η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των Κλινικών Δοκιμών, μειωμένο συνολικό χρόνο ένταξης συμμετεχόντων ασθενών στην κλινική δοκιμή, απώλεια ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας, κίνδυνο μη επιλογής της χώρας σε μελλοντικές Κλινικές μελέτες και συνεπώς, εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.
Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB Hellas A.Ε, κ. Δημήτρης Μαύρος,παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, με στόχο να αξιολογήσει τις αντιλήψεις των Ελλήνων για τις Κλινικές Μελέτες, να εκτιμήσει το βαθμό συμμετοχής τους σε αυτές και να αποτυπώσει την πρόθεση συμμετοχής τους στο μέλλον. Στο πλαίσιο της παρουσίασης σημειώθηκε ότι τόσο το γενικό κοινό, όσο και οι ασθενείς: α) γνωρίζουν τι είναι κλινικές μελέτες – σε ποσοστό 87% στο γενικό κοινό και 100% στους ασθενείς-, β) αντιλαμβάνονται ότι έχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, την ελληνική οικονομία αλλά και τους επιστήμονες (σε ποσοστά έως και 83% για το γενικό κοινό, έως και 94% στους ασθενείς) και δηλώνουν ότι γ) όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο πιο θετικοί είναι να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι και ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στις κλινικές μελάτες - 68% στο γενικό κοινό, 84% στους ασθενείς - που υποδηλώνει τις προοπτικές ανάπτυξης των κλινικών μελετών στη χώρα μας.
Η κα Ειρήνη Μπαλιούσκα από το Σύλλογο Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία, καθώς συμμετέχει εδώ και καιρό σε κλινική μελέτη, με ένα καινούριο φάρμακο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι οι κλινικές μελέτες είναι ελπίδα για τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι «η Ημέρα Κλινικών Μελετών θα μπορούσε να αποτελεί εκείνο το συμβολικό ορόσημο για την αξιοποίησή τους και στην χώρα μας, αλλά κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να συμβεί. Η σημερινή ημέρα, δυστυχώς για την πατρίδα μας, δεν είναι η αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος. Δεν περιγράφει μια Ελλάδα που μπορεί. Είναι η οδυνηρή υπόμνηση μιας διαρκούς πορείας χαμένων ευκαιριών, καθότι οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, επιφέρουν δραματικές συνέπειες, πρωτίστως, για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση, καθώς ακυρώνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες και τους μετατρέπουν σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών. Η Πολιτεία σαφώς και πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκείνες οι οποίες εξοικονομούν πόρους, προάγουν την εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζουν τους Έλληνες ασθενείς, όπως τους ασθενείς που είναι σήμερα κοντά μας, για να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες. Και όχι στα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει. Δυστυχώς η κλεψύδρα αδειάζει».
Στην συζήτηση που ακολούθησε ασθενείς και φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επερχόμενη κρίση στην φαρμακοβιομηχανία με ιδιαίτερο αντίκτυπο στους ασθενείς κυρίως χρονίων, σπανίων και βαρειών νοσημάτων. Επίσης ειπώθηκε ότι μετά από τα 7 χρόνια μνημονίων οι εταιρείες δεν μπορούν να επωμισθούν και άλλο κόστος με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένες να προβούν σε σοβαρές περικοπές προσωπικού αλλά και κλινικών μελετών για να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου