Πληρώνουν πρώτα το ιδιωτικό σχολείο και μετά την τράπεζα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πληρώνουν πρώτα το ιδιωτικό σχολείο και μετά την τράπεζα


"Πόλεμο" με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ανοίγουν οι τράπεζες, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να προσφέρουν "επιθετικότερες" ρυθμίσεις στους βιώσιμους και συνεργάσιμους δανειολήπτες και μελλοντικά κίνητρα επιβράβευσης στους σταθερά συνεπείς.
Πρόκειται για την τελευταία φάση του "παιχνιδιού" ενόψει της επιβεβλημένης εφεξής δραστικής μείωσης των NPLs, με αιχμή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τους οποίους οι τράπεζες θα χειριστούν ως "όπλο με κοινωνικά δίκαιη χρήση". 
Η κατάσταση με τα "κόκκινα" δάνεια, όπως την περιγράφουν τραπεζίτες στο Capital.gr, έχει ως εξής: Από τα περίπου 200 δις. των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σχεδόν τα μισά είναι ενήμερα ή χάνουν το πολύ μία δόση. Από τα υπόλοιπα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, το 35% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών και τα περισσότερα εξ αυτών είναι καταγγελμένα. Ένα ποσοστό 15% αφορά δάνεια με καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων από 2 έως 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό μοιράζεται ισομερώς (από 7,5%) σε δάνεια με καθυστέρηση καταβολής της δόσης κατά 2 – 3 μήνες και σε δάνεια με καθυστέρηση από 4 έως 12 μήνες.
Το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών. Στο κομμάτι αυτό, όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, είναι που θα ενεργοποιηθούν στοχευμένα οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα πάψουν να είναι ταμπού. "Με την έναρξη της κρίσης, σταμάτησε ο εξαναγκασμός για την αποπληρωμή οφειλών. Δεν είναι δυνατόν το 2009, με δείκτη NPLs στο 3% - 5% να έχουν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και το 2016, με NPLs κοντά στο 50%, μόλις 5.650, δηλαδή συνολικά περίπου 90% λιγότεροι", αναφέρεται χαρακτηριστικά.  
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι ο νόμος παρέχει δυνατότητες και οι τράπεζες παρέχουν λύσεις. Αν όμως δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μείωσης των "κόκκινων" δανείων. Όπως διαπιστώνουν, "ο μη ειλικρινής οφειλέτης τελικά πάει στη δικαιοσύνη (νόμος Κατσέλη) για να κρυφτεί, ενώ υπάρχει τέτοια έλλειψη κουλτούρας πληρωμών που πληρώνουν πρώτα το ιδιωτικό σχολείο και μετά την τράπεζα". 
Απέναντι στο ευρείας διαστάσεως φαινόμενο των κατά συνείδηση κακοπληρωτών, βρίσκονται οι συνεπείς, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, δανειολήπτες. 
Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, συνεπείς δανειολήπτες είναι οι μισοί και εξ αυτών αρκετοί βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. "Αυτοί οι δανειολήπτες βλέπουν τους άλλους μισούς που είναι ασυνεπείς να λαμβάνουν "κούρεμα" και μείωση επιτοκίων. Ανακύπτει εύλογα θέμα ηθικού κινδύνου και το ερώτημα είναι τι κίνητρα μπορούν να δώσουν οι τράπεζες στους συνεπείς δανειολήπτες", λένε οι τραπεζίτες. 
Όπως αναφέρουν, οι τράπεζες εμποδίζονται από τα επίπεδα της κερδοφορίας τους να παράσχουν κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες σε αυτή τη φάση. "Η κερδοφορία των τραπεζών είναι θετική, αλλά όχι ισχυρή για να κάνουμε κάτι. Όλοι αυτοί που πληρώνουν με δυσκολία, χρειάζονται κίνητρα για να συνεχίσουν να το κάνουν. Όμως, σε αυτή τη φάση, ακόμη και η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έχει κόστος για την τράπεζα", αναφέρουν παραπέμποντας την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών στο μέλλον, όσο η οικονομία θα σταθεροποιείται και θα αναπτύσσεται. "Οι συνεπείς δανειολήπτες θα είναι οι πρώτοι που θα συμμετέχουν περισσότερο στη νέα εποχή που θα έρθει. Δεν θα γυρίσουμε σε εποχές credit growth 20%, αλλά στην πιο περιορισμένη πιστωτική ανάπτυξη, αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο", λένε οι τραπεζίτες, σημειώνοντας ότι αν κάποιος πάρει ρύθμιση, υφίσταται και συνέπειες ("παγώνουν" πιστωτικές κάρτες κ.λπ.). 
της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων