Υπό "καθεστώς" μόνιμης… λιτότητας κινούνται οι δαπάνες της Υγείας, με το νέο "μαχαίρι" στη χρηματοδότηση της δημόσιας περίθαλψης να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από ιδιώτες παρόχους, προμηθευτές και εργαζομένους.
Την επόμενη χρονιά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα είναι μειωμένος κατά 226 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τα νοσοκομεία, τα οποία προβλέπεται να λάβουν 350 εκατ. λιγότερα σε σύγκριση με φέτος.
Ήδη οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προσανατολίζονται σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός πως παρά τις διαρκείς και μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, οι πόροι των νοσοκομείων θα είναι ακόμη πιο περιορισμένοι.
Στο ίδιο πλαίσιο, προμηθευτές και επιχειρήσεις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές) εγείρουν έντονους προβληματισμούς για το κατά πόσο ο Οργανισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τις πληρωμές.
Στον αντίποδα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ευελπιστεί πως η "τρύπα" στα έσοδα θα καλυφθεί τόσο από τη βελτίωση της απόδοσης των εισφορών από τον ΕΦΚΑ, όσο και από τους ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποιεί στις υποβολές των παρόχων.
Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων και οι καλύτερες τιμές σε υλικά που θέλει να πετύχει θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από την κρατική χρηματοδότηση.
Δεν είναι εντούτοις μόνο οι μειωμένες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό που προκαλούν αντιδράσεις. Τα χρέη και του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με συνέπεια η αγορά να έχει στραγγίξει από ρευστότητα.
Φορείς της αγοράς περιγράφουν μια κατάσταση ασφυκτική, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, τη στιγμή που εκπρόσωποι τόσο από το χώρο των διαγνωστικών, όσο και των θεραπευτηρίων κάνουν λόγο για νέα λουκέτα μέσα στους επόμενους μήνες σε περίπτωση που δεν επιταχυνθεί η εξόφληση των οφειλών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 910 εκατ. ευρώ (μέχρι και το Σεπτέμβριο) και των νοσοκομείων φτάνουν τα 552 εκατ. ευρώ, από 450 εκατ. στα τέλη του 2016.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προωθείται η διαδικασία του συμψηφισμού (μεταξύ των ποσών που χρωστά προς τους παρόχους για την περίοδο 2012-2015 και των ποσών επιστροφής των επιχειρηματιών προς τον Οργανισμό λόγω των μέτρων του claw back και rebate της περιόδου 2013-2015), όμως άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα χρέη των νοσοκομείων.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου