Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ιλαρά στη χώρα μας. Παρά τις προσπάθειες θωράκισης ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού αλλά και τις εκκλήσεις των ειδικών για εμβολιασμό, τα νέα περιστατικά της νόσου καταγράφουν συνεχή αύξηση, βάζοντας για τα καλά την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη με τις χώρες στις οποίες είναι σε εξέλιξη η επιδημία ιλαράς. Ειδικότερα, από τον περασμένο Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 604 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 80 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα νέα περιστατικά έως τώρα: 236 κρούσματα ιλαράς δηλώθηκαν τον τελευταίο μήνα, έναντι 142 τον Οκτώβριο, 114 τον Σεπτέμβριο και 94 τον Αύγουστο.
Τα περισσότερα περιστατικά προέρχονται από τη νότιο Ελλάδα (κυρίως Αττική και Πελοπόννησο) και στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, αλλά και άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά καθώς ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ένας θάνατος από την ιλαρά σε βρέφος Ρομά 11 μηνών. Οπως προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας».
Επιδημία ιλαράς καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) σε πρόσφατη ανακοίνωση για την ιλαρά στην Ε.Ε. που αναφέρεται σε στοιχεία και δεδομένα έως και τις αρχές Νοεμβρίου, περιελάμβανε την Ελλάδα στις τέσσερις χώρες που έχουν «επηρεαστεί» περισσότερο από την ιλαρά. Σύμφωνα με το ECDC, από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τις αρχές Νοεμβρίου, είχαν αναφερθεί στην Ε.Ε. περισσότερα από 19.000 κρούσματα ιλαράς και 46 θάνατοι. Οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά εφέτος -έως τέλος Οκτωβρίου- είναι η Ρουμανία (7.759), η Ιταλία (4.775) και η Γερμανία (898). Στην ανακοίνωση αναφορά γινόταν και στην Ελλάδα, που έως τότε είχε καταγράψει 368 κρούσματα, αριθμός αρκετά μεγάλος συγκριτικά με τον πληθυσμό της.
Σύμφωνα με το ECDC για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης της ιλαράς, θα πρέπει να υπάρξει κάλυψη του παιδικού πληθυσμού και με τις δύο δόσεις του εμβολίου σε ποσοστό άνω του 95%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στον γενικό πληθυσμό με την πρώτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 98,9%, και με τη δεύτερη δόση στο 83%. Ωστόσο, στις κοινότητες Ρομά που έχουν πληγεί περισσότερο από την ιλαρά, τα αντίστοιχα ποσοστά κάλυψης ήταν -τουλάχιστον πριν από την επιδημική έξαρση της νόσου- στο 43% και 8% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις του εμβολίου για την ιλαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου