Πάνω από 6,5 εκατ. συνταγές για φάρμακα γράφουν κάθε μήνα οι γιατροί στους ασφαλισμένους, αριθμός που όπως αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες από τη φαρμακευτική αγορά εμφανίζει αυξητικές τάσεις.
Οι υπολογισμοί δείχνουν πως πέρσι ο όγκος των συνταγών ξεπέρασε κατά πολύ τα 70 εκατ., παρά τα πλαφόν στη συνταγογράφηση που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας, όταν το 2010 (και πριν μπουν σε εφαρμογή οι μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων και τα κλειστά όρια στο δημόσιο προϋπολογισμό του φαρμάκου) μηνιαίως γράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκατ. συνταγές.
Φορείς της αγοράς εξηγούν πως η ηγεσία του υπ. Υγείας δεν έχει ακόμη καταφέρει να περιορίσει στην πράξη τη φαρμακευτική δαπάνη, αδυνατώντας να ελέγξει την "πηγή" της υπέρβασης, δηλαδή τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Έτσι παρά το ψαλίδισμα των τιμών, τις συνταγογραφικές οδηγίες και τα πλαφόν, ο εκτροχιασμός του εν λόγω προϋπολογισμού συνεχίζεται.
Είναι ενδεικτικό πως την περσινή χρονιά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ξέφυγε κατά σχεδόν μισό δισ. ευρώ, από 451 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ επιπλέον 210 εκατ. ήταν η υπέρβαση των νοσοκομείων για φάρμακα. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να επιστραφούν από τις φαρμακευτικές μέσω του μηχανισμού του claw back (αυτόματη επιστροφή για να καλυφθεί το έλλειμμα).
Συνολικά, όπως τονίζουν οι φαρμακευτικές το ύψος της επιβάρυνσης από επιστροφές και αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ για το 2017, όταν το 2016 ήταν 946 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως και φέτος οι υπερβάσεις θα είναι εξίσου μεγάλες.
Όπως προειδοποιούν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, αν και συνεχώς επιβάλλονται νέα μέτρα στη φαρμακευτική πολιτική (με πιο πρόσφατο το τέλος εισόδου ως αναγκαστική έκπτωση 25% σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα που έρχονται στην Ελλάδα) η απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων είναι η "πηγή" των στρεβλώσεων στην αγορά, των ελλείψεων που καταγράφονται, αλλά και βασική παράμετρος στην απόφαση εταιρειών να αποσύρουν σκευάσματα από την κυκλοφορία.
Την ίδια στιγμή εντούτοις, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, θα τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους μήνες σχέδιο με προτάσεις του ΕΟΠΥΥ που στόχο θα έχουν να μειώσουν τις επιπλέον δαπάνες. Οι Θεσμοί έχουν δώσει εντολή για συρρίκνωση των υπερβάσεων- και συνεπώς μείωση των αυτόματων επιστροφών του claw back- και για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων σκευασμάτων, στο 40% μέσα στο 2018.
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς για την ενίσχυση των γενοσήμων, ενώ μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή τουλάχιστον των 20 πρώτων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου