Δικαστικό «χαστούκι» στο νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δικαστικό «χαστούκι» στο νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις

Σε ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές 18% που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές, φέρνει απόφαση του «Μισθοδικείου».
Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Σε ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές 18% που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές, φέρνει απόφαση του «Μισθοδικείου».

Συγκεκριμένα η απόφαση 1/2018, ακυρώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το πλαφόν των 2.000 και 3.000 ευρώ και τις μειώσεις σε άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας.

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου και μπαίνει ζήτημα σχετικά με τις περικοπές που πρέπει να γίνουν σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενδεχομένως η απόφαση αυτή να είναι «καμπανάκι» συναγερμού από τους δικαστές προς την κυβέρνηση κι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει μαζικά και περιμένουν αποφάσεις από το ΣτΕ, αποφάσεις που θα βγουν μετά το Πάσχα, για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο επανυπολογσμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και οι μειώσεις επικουρικών για συντάξεις που είναι πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Αν το ΣτΕ βαδίσει στα «χνάρια» του Μισθοδικείου και βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου (επανυπολογισμός-μειώσεις επικουρικών), τότε εκείνο που εξετάζεται είναι να ξανατεθούν από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών στο τραπέζι με τους δανειστές, οι μειώσεις στις συντάξεις ως 18% που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2018.

Η τρόικα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλει περικοπές που να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και να μην προσκρούουν σε δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει και αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή άλλου είδους μειώσεις, που θα φέρνουν όμως το 1,8 δισ. ευρώ ετησίως για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το τρίτο Μνημόνιο.

Η απόφαση

Οι δικαστές κρίνοντας εν προκειμένω την αγωγή συνταξιούχου δικαστικού λειτουργού λένε ότι τόσο ο επανυπολογισμός συντάξεων του άρθρου 14 ν. 4387 αλλά και το πλαφόν (μείωση) συντάξεων του άρθρου 13, στις 2.000 και 3.000 ευρώ, είναι αντισυνταγματικά, διότι πλήττουν περαιτέρω το εισόδημα των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και επιπρόσθετα διότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ειδικές διατάξεις του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών ορίζονται από ειδικό νόμο που δεν υφίσταται στη δική τους περίπτωση.

Η αγωγή ασκήθηκε με αξίωση αποζημίωσης-επιστροφής ποσού 35.522,76 ευρώ επειδή το ποσό που κόπηκε λόγω επιβολής πλαφόν (στις 2.000 ευρώ μικτά) προήρχετο από την προηγούμενη μείωση του ν. 4093. Η περικοπή που επήλθε με το πλαφόν του νόμου Κατρούγκαλου θα επιστραφεί μεν από 1ης/1/2019, αφού όμως προηγηθεί ο επανυπολογισμός του άρθρου 14.


Δηλαδή, το ποσό που κόπηκε με το πλαφόν θα επιστραφεί όχι στην παλιά σύνταξη, αλλά στη σύνταξη που θα έχει ο δικαστικός μετά τον επανυπολογισμό της με το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου.

in.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων