Η «ύδραυλις» των αρχαίων, που τα μεσαιωνικά χρόνια εξελίχθηκε στο εκκλησιαστικό όργανο της Δυτικής Εκκλησίας, έχει την τιμητική της σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης. Σε μια σπάνια μουσική εκδήλωση με ήχους από ύδραυλη και άρπα, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 μμ. στην Αίθουσα του Παρθενώνα, το Μουσείο Ακρόπολης καλωσορίζει τη θερινή περίοδο λειτουργίας του, η οποία ξεκινά την 1η Απριλίου. Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής θα μιλήσει για μια άλλη ύδραυλη, αυτή του Δίου, η οποία ανακαλύφθηκε από τον ίδιο και τους συνεργάτες τον Αύγουστο του 1992, κατά τις ανασκαφές που διεξάγονταν απέναντι από την έπαυλη του Διονύσου στην περιοχή. Η Ύδραυλις του Δίου χρονολογείται τον 1ο αι. π. Χ. και είναι το παλαιότερο μουσικό όργανο του είδους του που έχει σωθεί. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ακολουθώντας πιστά το αρχαιολογικό εύρημα, το ανακατασκεύασε.
Η πρώτη ύδραυλη κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αι. π.Χ. από τον Κτησίβιο, έναν από τους διασημότερους μηχανικούς της εποχής, εφεύρεση που γεννήθηκε μέσα στο κλίμα του προηγμένου τρόπου αστικής ζωής στην αρχαία πόλη. Ήταν το πρώτο όργανο που λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος περνούσε μέσα από ένα δοχείο νερού για την εξισορρόπηση της πίεσης του. Ο ήχος έβγαινε από μια σειρά σωλήνων με διαφορετικό ύψος, ενώ αργότερα προστέθηκαν και άλλες παράλληλες σειρές σωλήνων έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πολυφωνικό.
Ο ήχος της ύδραυλης ήταν δυνατός και γοητευτικός, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα αγαπητή και γρήγορα κέρδισε τη θέση της σε ναούς, θέατρα, ιπποδρόμους αλλά και στην αυτοκρατορική αυλή των Ρωμαίων. Αργότερα, μέσα στο χάος των βαρβαρικών επιδρομών, εγκαταλείπεται και ξεχνιέται στη Δύση, κάτι που δεν συμβαίνει στην αυλή του Βυζαντίου, όπου εξελίσσεται σε μορφή η οποία δεν χρησιμοποιεί νερό, αποκτώντας τη σημασία κρατικού συμβόλου και παραμένοντας προνόμιο του αυτοκράτορα.
Στην εκδήλωση, η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, θα παίξει μουσική στην ύδραυλη η καταξιωμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου και στην συνέχεια άρπα ο μουσικός Θοδωρής Ματούλας. Για την εκδήλωση στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 6.30 μμ, με τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν την Αίθουσα του Παρθενώνα από τις 6.30 μμ. έως το κλείσιμο του Μουσείου στις 10 μμ.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2018, θα ισχύει το θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα 8 πμ.- 4 μμ., Τρίτη έως Κυριακή 8 πμ. - 8 μμ. & Παρασκευή 8 πμ. - 10 μμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου