Σε δύο στάδια η είσοδος των νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε δύο στάδια η είσοδος των νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Πρόκειται για μια παρέμβαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο "καθεστώς” που φέρνει το υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα που έρχονται στην ελληνική αγορά, και που αφορά τόσο στη διαδικασία τιμολόγησης τους, όσο και στην ένταξή τους στη  "θετική λίστα”, δηλαδή στον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (και που είναι βασική προϋπόθεση για την κυκλοφορία τους σε μια αγορά, καθώς είναι κατά βάση ακριβά φάρμακα για χρόνιες και σοβαρές νόσους).
Πρόκειται για μια παρέμβαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που ναι μεν συμφωνούν στο να υπάρξει αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που φέρνουν στην αγορά, πλην όμως φοβούνται πως ο παράγοντας "κόστος” θα είναι το βασικό κριτήριο για τη θετική η μη γνωμοδότηση του υπουργού Υγείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εξάλλου στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, η διαπραγμάτευση της τιμής των νέων σκευασμάτων θα ξεκινά με μίνιμουμ μείωση κατά 40% σε σύγκριση με την αρχική πρόταση τιμολόγησης της φαρμακευτικής που το παράγει. 
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ομιλία του σε επιστημονική εκδήλωση στην ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) σχετικά με την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μηχανισμός HΤA (Health Technology Assessment), ούτε γινόταν διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης. Παράλληλα δεν γινόταν γρήγορη ενσωμάτων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αξιολόγηση θα δίνει έμφαση κυρίως στην προστιθεμένη θεραπευτική αξία, στο μετρήσιμο κλινικό όφελος, στην προσθήκη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που καλύπτουν μη προϋπάρχουσες θεραπείες, αλλά φυσικά και στο κριτήριο κόστους- αποτελεσματικότητας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, η επιτροπή για το ΗΤΑ θα έχει γνωμοδοτική ισχύ, θα αξιολογεί δηλαδή τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία και θα συνεκτιμά το αποτέλεσμα της επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία λειτουργεί σε διασύνδεση με την επιτροπή HΤA. 
Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη φαρμακευτική δαπάνη, η επιτροπή αξιολόγησης στη συνέχεια θα εισηγείται στον υπουργό Υγείας την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου.
"Δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή που θα συγκροτήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα” τόνισε ειδικότερα κατά την ομιλία του Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος θα έχει και το τελικό ρόλο στο αν ένα νέο φάρμακο θα αποζημιώνεται τελικά από τα ταμεία. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων