Στο τεράστιο ελληνικό πρόβλημα του brain drain αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια σε μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.
"Είναι ξεκάθαρος ο αντίκτυπος του brain drain στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα", δηλώνει ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Το ερώτημα είναι εάν αυτή η δεξαμενή εξαιρετικά καταρτισμένων Ελλήνων θα επιστρέψει τελικά για να συμβάλει στην τόνωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας", πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες, ηλικίας 20-30 ετών, έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες, κυρίως της ΕΕ, από το 2010 μέχρι σήμερα. Πάνω από τα 2/3 αυτών διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση και πολλοί εξ αυτών έχουν και μεταπτυχιακό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απώλειας της Ελλάδας σε καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το γεγονός ότι η χώρα υπολογίζεται ότι έχει απωλέσει μέχρι στιγμής πάνω από 18.000 γιατρούς.
Το πιο αποθαρρυντικό σημάδι δε, είναι ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που έλαβε χώρα πέρυσι, λιγότερο από το 10% των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει λόγω της πρόσφατης κρίσης σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τα επόμενα τρία χρόνια και μόλις το 20% σκέφτεται να επιστρέψει μετά από χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου