Λίγοι γνωρίζουν για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, παρόλο που προκαλούν διπλάσιους θανάτους από τον καρκίνο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λίγοι γνωρίζουν για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, παρόλο που προκαλούν διπλάσιους θανάτους από τον καρκίνο

Το ευρύ κοινό έχει γενικά περιορισμένες γνώσεις για τη σημασία της αγγειακής υγείας
 Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της εκστρατείας «Η Υγεία των Αγγείων μου», στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει την επίγνωση του κοινού και των ασθενών σχετικά με τη σημασία της φροντίδας και της προστασίας των αιμοφόρων αγγείων, προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα αποτελέσματα μιας αντιπροσωπευτικής διεθνούς έρευνας για την επίγνωση σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η οποία διεξήχθη σε 9.000 άτομα από εννέα χώρες ανά τον κόσμο, καταδεικνύουν ότι το ευρύ κοινό έχει γενικά περιορισμένες γνώσεις για τη σημασία της αγγειακής υγείας, ειδικότερα δε σε σχέση με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) και την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ). Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Υγεία των Αγγείων μου» της Bayer, στόχος της οποίας είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τις αγγειακές παθήσεις, που αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Μάλιστα, ο αριθμός των 17,7 εκατομμυρίων θανάτων που προκαλούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πάνω από το διπλάσιο του αριθμού των θανάτων από καρκίνο, της δεύτερης κύριας αιτίας θανάτου, που προκαλεί περίπου 8,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Κενά στη γνώση και την κατανόηση
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στη γνώση, κυρίως όσον αφορά στις συνέπειες της ΣΝ και της ΠΑΝ. Στην περίπτωση της ΣΝ, λιγότερα από ένα στα τρία (30%) άτομα είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι η νόσος συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ενώ, δε, οι περισσότεροι (76%) από τους ερωτηθέντες μπορούσαν να συσχετίσουν τη ΣΝ με την καρδιά, λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) γνώριζαν με ποιον τρόπο η νόσος επηρεάζει άλλα όργανα, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου (29%) – η ΣΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε περίπτωση που η αθηρωματική πλάκα που έχει συσσωρευθεί στα αγγεία του εγκεφάλου σπάσει και προκαλέσει θρόμβο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Οι γνώσεις σχετικά με τις συνέπειες της ΠΑΝ ήταν επίσης περιορισμένες και περισσότεροι από τους μισούς (55%) ερωτηθέντες δεν γνώριζαν ότι το κύριο πρόβλημα είναι η νέκρωση του ιστού στα κάτω άκρα λόγω της ανεπαρκούς ροής του αίματος. Πρόκειται για μια κατάσταση που ενδέχεται να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό, αλλά μόλις ένας στους πέντε (21%) ερωτηθέντες γνώριζε αυτή τη συνέπεια της ΠΑΝ.
Η επίγνωση στις ομάδες ατόμων μικρότερης ηλικίας είναι χαμηλή
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι στις ομάδες ατόμων μικρότερης ηλικίας οι γνώσεις σχετικά με τις αγγειακές νόσους, όπως είναι η ΣΝ και η ΠΑΝ, είναι περιορισμένες. Περισσότερα από τα μισά (55%) άτομα ηλικίας 18-24 ετών γνώριζαν ελάχιστα πράγματα σχετικά με αυτές τις νόσους ή δεν τις γνώριζαν καθόλου. Και ενώ η καρδιαγγειακή νόσος συχνά θεωρείται εσφαλμένα ότι προσβάλλει μόνο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στα άτομα ηλικίας 30-49 ετών4.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν περαιτέρω την ανάγκη να ενισχύσουμε την επίγνωση σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις παγκοσμίως. Τα ποσοστά θνησιμότητας αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού και να φθάσουν περίπου στα 20 εκατομμύρια ετησίως μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αναχαιτίσουμε αυτή την τάση, εάν κινητοποιηθούμε περισσότερο για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο καθηγητής Martin Cowie, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Imperial College London και Σύμβουλος Καρδιολόγος στο Royal Brompton and Harefield NHS Foundation Trust του Λονδίνου. «Η καλύτερη ενημέρωση και η επίγνωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης θα βοηθήσουν το κοινό και τους ασθενείς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, θα συμβάλουν στην πιο έγκαιρη διάγνωση και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους για να περιορίζονται οι κίνδυνοι».
Ο Δρ. Frank Misselwitz, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος Θρόμβωσης & Αιματολογίας της Bayer AG, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επισημαίνουν τις συνεχείς προκλήσεις – τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς – που σχετίζονται με την επίγνωση και την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών αγγειακών διαταραχών. Επιβεβαιώνεται έτσι η δέσμευσή μας για την κάλυψη αναγκών σε περιοχές που θα βελτιώσουν την έκβαση για ασθενείς με ΣΝ και ΠΑΝ. Ο στόχος της εκστρατείας μας ‘Η Υγεία των Αγγείων μου’ είναι να ενισχύσουμε την επίγνωση των κινδύνων από τις αγγειακές νόσους και των μέτρων που μπορεί ο καθένας μας να λάβει για να προστατέψει το αγγειακό του σύστημα».
Η Έρευνα «Η Υγεία των Αγγείων μου»
Η έρευνα διεξήχθη προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός επίγνωσης του κοινού σχετικά με τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) και την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ), ειδικότερα δε σε σχέση με την αγγειακή υγεία, και κατά πόσο υπάρχουν κενά γνώσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου διάρκειας 8-10 λεπτών που οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν online. Συμμετείχαν 9.000 ερωτώμενοι από εννέα χώρες (Βραζιλία, Καναδάς, Γερμανία, Μεξικό, Πολωνία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Η Εκστρατεία «Η Υγεία των Αγγείων μου»
Με στόχο να ενισχύσει την επίγνωση της σημασίας του αγγειακού συστήματος και της φροντίδας του, η Bayer ξεκίνησε την εκστρατεία «Η Υγεία των Αγγείων μου», ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για τις αγγειακές παθήσεις, ειδικότερα δε για τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ) και την περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ), και υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των αγγείων για να διατηρούνται οι αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία σε καλή κατάσταση. Στον ιστότοπο www.myvaschealth.com –που περιλαμβάνει ποικίλο υλικό, όπως animation, ενημερωτικά δελτία, παραπομπές σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλήθος δραστηριοτήτων–, το κοινό, τα άτομα αυξημένου κινδύνου και οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται για τη σημασία της φροντίδας του αγγειακού συστήματος. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, ενώ το περιεχόμενο της ελέγχεται από την εταιρία Bayer AG.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων