Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα διοργάνωσε συζήτηση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, χθες το απόγευμα, με θέμα Ευρώπη και Νεολαία, αφιερωμένο στα ευρωπαϊκά προγράμματα υποτροφιών Erasmus και Horizon 2020.
Συντονίζοντας το πάνελ, στο οποίο μετείχαν τέσσερις νέοι που έχουν οικοδομήσει τη σταδιοδρομία τους μέσα από τις υποτροφίες Erasmus, ο Γιώργος Μοσχόβης, αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, αυτή την αλυσίδα αριστείας όπως το χαρακτήρισαν, τη χρηματοδότηση του οποίου χορηγεί κατά 75% η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 23η χώρα σε χρηματοδότηση αλλά 3η σε σειρά δημοσιεύσεων στην Ευρώπη. Για το 2019 η χρηματοδότηση των υποτροφιών Erasmus+ αυξήθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η Ευρώπη δίνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πολλές ευκαιρίες» υπογράμμισε, επικαλούμενος τον Έρασμο που έλεγε ότι η τόλμη είναι καθοριστική για ένα νέο ξεκίνημα, γιατί όσο πολυσκέφτεται κάποιος τι θα κάνει και ελπίζει να κάνει στο μέλλον, τότε δεν το πραγματοποιεί.
Ο διάλογος άρχισε με τη Ζωή Κούρνια (htt://goo.gl/LhaPVL), η οποία περιέγραψε την πορεία της που άρχισε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, συνέχισε με υποτροφίες ERASMUS στη Γερμανία και τέλος έκανε διδακτορικές σπουδές στο Γέιλ των ΗΠΑ. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και δραστηριοποιείται σε φάρμακα κατά του καρκίνου. Παράλληλα ίδρυσε τη νεοφυή εταιρία Ingredio (βλέπε εφαρμογή Ingredio για κινητά τηλέφωνα που δείχνει την τοξικότητα συστατικών τροφίμων και καλλυντικών). Η εταιρία εδρεύει στο EGG (enter-go-grow), μία θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στην Αθήνα.
Η ομιλήτρια έκανε αναφορές στο ΗΟRΙΖΟΝ 2020, για το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο European Research Council (ERC) και το πρόγραμμα Marie Curie που προσφέρει ευκαιρίες για εργασία και για εμπειρία ανάπτυξης της καριέρας, εξαίροντας συγκεκριμένα την Ισπανία για τον τρόπο που το υλοποιεί. Μίλησε επίσης για τον σημαντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας αλλά του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) που προσφέρει πλήθος πληροφοριών για υποτροφίες και τα εθνικά σημεία επαφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Είναι εμπειρίες που σίγουρα προϋποθέτουν κόπο αλλά το όφελος είναι πολλαπλό, τόνισε.
«Τhe best ERASMUS talent 2017»
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο 25χρονος Κωνσταντίνος Μαραγκός, «the best ERASMUS talent 2017» όπως ψηφίστηκε στην Ευρώπη, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Erasmus Mundus στην Ελλάδα.
Ο ίδιος άρχισε σπουδάζοντας Κλασική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ, και μια υποτροφία ERASMUS που πήρε για το Πανεπιστήμιο της Βιένης στη Νεοελληνική Ιστορία τού άλλαξε τη ζωή: ανακάλυψε την αγάπη του στις ξένες γλώσσες, στα ταξίδια ανά τον κόσμο, στον εθελοντισμό, λέγοντας πως σήμερα αισθάνεται διεθνής πολίτης. «Θέλει πολλή δουλειά και χρόνο, να μην χάνεις ευκαιρία να συμπληρώνεις αιτήσεις, να μην σε αποθαρρύνουν οι αποτυχίες. Στο τέλος κερδίζεις», τόνισε.
To Erasmus Mundus προσφέρει μεταπτυχιακές υποτροφίες οι οποίες πηγαίνουν μόνο κατά 25% σε πολίτες της Ευρώπης. Το υπόλοιπο 75% λαμβάνουν πολίτες άλλων ηπείρων.
Το πρόγραμμα προσφέρει σπουδές σε 107 τομείς για την περίοδο 2019-2021. Ο ίδιος έχοντας ταξιδέψει πάντα με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και στην Αφρική στην Γκάνα, επέμεινε στις ευκαιρίες που δίνει η ακαδημαϊκή κινητικότητα, και ιδιαίτερα τόνισε την ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων, της ηγεσίας, της κριτικής σκέψης και της επικοινωνίας.
Δημιουργική Ευρώπη
Ο Βασίλης Καραμητσάνης, 42 ετών, δικηγόρος και πρόεδρος του animasyros ήταν ο επόμενος ομιλητής. Απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήρε ευρωπαϊκές υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στα Πανεπιστήμια Ρότερνταμ, Αμβούργου και Αιξ-Μασσαλίας III. Όπως είπε, η αγάπη του για τα κινούμενα σχέδια τον ώθησε να δραστηριοποιηθεί εθελοντικά στη διοργάνωση αυτή, μέρος της οποίας χρηματοδοτείται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τόνισε ότι φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων που διεξάγεται στη Σύρο έγινε 11 ετών. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες για να γνωρίσουν και να δημιουργήσουν animation, δηλαδή «εμψύχωση", όπως είναι όρος στα ελληνικά. Επιπλέον, τόνισε πως η Ευρώπη είναι χώρος ελευθερίας και δημιουργίας ευκαιριών, αναφέροντας ως παράδειγμα το Athens Game Festival που συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης ταινιών μικρού και μεγάλους μήκους, ντοκιμαντέρ έως και video games.
Κυνηγήστε το όνειρό σας
Ο Αχιλλέας Κόκκινος με σπουδές Νομικής στο ΑΠΘ, μετείχε στο Road Trip Project, ένα ταξίδι εξερεύνησης της Ευρώπης και προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που στηρίζει η ΕΕ. Συνάντησε ανθρώπους που προστατεύουν το παραδοσιακό ψάρεμα στη Φινλανδία, ανθρώπους που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και την πολιτιστική κληρονομιά σε μεγάλες εκτάσεις γης στη Λετονία και τη Λιθουανία και κινηματογράφησε τις εμπειρίες αυτές.
Ο ίδιος είπε ότι η υποτροφία τού έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσει τη διαφορετικότητα και τη δημιουργία. «Οι εμπειρίες αυτές είναι πλούτος, σβήνουν οι φόβοι, κερδίζεις φιλίες, χαράσσουν δρόμους, αλλάζουν ζωές. Κυνηγήστε το όνειρό σας».
Οι ομιλητές προέτρεψαν τους νέους να λαμβάνουν πληροφορίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)- πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας».
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή προς όλους, κυρίως στους νέους, να αδράξουν τις ευκαιρίες ως ενεργοί πολίτες και ως τέτοιοι να μετέχουν στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να λάβουν μέρος στις κρίσιμες Ευρωεκλογές της 19ης Μαΐου 2019 για μια ενωμένη, ελεύθερη και δημιουργική Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου