Ξεκινά την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου (έως τις 28) στο Τορόντο του Καναδά το 3οδιεθνές συνέδριο θεσμός για τη Γενετική, Γηριατρική και την Έρευνα νευροεκφυλιστικών νόσων, "GeNeDis 2018" (‘Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative DiseasesResearch’) με τίτλο: Health Aging and Mental Wellness in the new digital era. Είναι ηπρώτη φορά που το συνέδριο διοργανώνεται εκτός Ελλάδας (το 1ο έλαβε χώρα στην Κέρκυρα το 2014 και το 2ο στη Σπάρτη το 2016) και αποτελεί το μοναδικό στο οποίο συνυπάρχουν τρείς από τους πιο σύγχρονους και δημοφιλείς επιστημονικούς κλάδους.
Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, (BiHELab), του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (http://bihelab.di.ionio.gr/) έχει αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση του συνεδρίου, το οποίο φέτος διοργανώνεται σε συνεργασία με το CARGO Laboratory του Wilfrid Laurier University του Καναδά (http://www.cargo.wlu.ca/) και με τη συνδρομή του Fields Institute for Research inMathematical Sciences (http://www.fields.utoronto.ca/).
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναγνωρισμένοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στα σύγχρονα και δημοφιλή επιστημονικά πεδία της Γενετικής, της Γηριατρικής και της Νευροεπιστήμης. Ανάμεσά τουςείναι ο «χαρτογράφος» του ανθρώπινου εγκεφάλου Γιώργος Παξινός από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ, ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος ομογενής επιστήμονας που αφιερώθηκε στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ Νικόλαος Ρομπάκης από τη Νέα Υόρκη, ο νευροεπιστήμονας Δημήτριος Καπόγιαννης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, οκαθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, που ταυτοποίησε το DNA του υπεύθυνου παράγοντα για το λοιμό των Αθηνών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jοhns Hopkins των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Λυκέτσος, ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης Παναγιώτης Ρούσσος, ένας από τους 105 νέους επιστήμονες που βραβεύθηκαν από τον τέως αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016, ο νευροεπιστήμονας Clifford George Kentros από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) που διερευνά τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης, ο βραβευμένος για την έρευνά του στο Αλτσχάιμερ Benjamin Wolozin από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ο αποδέκτης του “EIT Innovators Award 2018” από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας δρ. Ιωάννης Ταρνανάς, κ.ά.
Η γηριατρική, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, η νευροαπεικόνιση και η νευροφυσιολογία, η κλινική γενετική και γονιδιωματική, η βιολογία συστημάτων, η υπολογιστική βιολογία, η μεγάλη ιατρική δεδομένων και γονιδιώματος, η ανάλυση γονιδιακής έκφρασης, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και οι δοκιμές, η νανοτεχνολογία, η ποιότητα ζωής και υγειονομική περίθαλψη, κ.ά. είναι κάποιες από τις θεματικές περιοχές που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένονται, ως είθισται, σημαντικές ανακοινώσεις, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο καινοτόμων επιστημονικών πρωτοβουλιών, αλλά και βραβεύσεις. Συγκεκριμένα θα απονεμηθούν τρία βραβεία σε διακεκριμένους παγκοσμίως ερευνητές, που συμμετέχουν ως ομιλητές στο συνέδριο, για τη συνολική προσφορά τους στην έρευνα, ενώ τιμητική διάκριση ως “Best paper award” θα λάβουν τρείς δημοσιεύσεις που κρίθηκαν ως καλύτερες σε σύνολο 103.
Επιστήμονες, γιατροί, φοιτητές, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών, καθώς και μέλη ενώσεων ασθενών και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων είναι ευπρόσδεκτοι στο 3rd World Congress "GeNeDis 2018" (‘Genetics, Geriatrics and NeurodegenerativeDiseases Research’) στο Τορόντο του Καναδά.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και για το πρόγραμμα:
www.genedis.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου