ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Tα τελευταία χρόνια οι αποδοχές, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν επιδεινωθεί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Tα τελευταία χρόνια οι αποδοχές, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν επιδεινωθεί

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΕ
Περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια οι αποδοχές, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα έχουν επιδεινωθεί, όπως καταγράφει έρευνα της εταιρίας Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.



Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκε το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, συνδικαλιστικών οργάνων και καθηγητών πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης στην οποία αποτυπώνονται οι αντιλήψεις των πολιτών με έμφαση στους εργαζόμενους, τόσο για τη δράση και τη συνεισφορά της ΓΣΕΕ στα 100 χρόνια παρουσίας της, όσο και για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους αξιολογούν θετικά το ρόλο των συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ η μείωση των αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια συνιστούν τα δύο σοβαρότερα ζητήματα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπου το 37% έχουν υποστεί καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους τουλάχιστον για ένα μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% αντιλαμβάνεται την εργασία και ως κοινωνικό αγαθό, με ένα ποσοστό 37% να δηλώνει ότι έχει υποστεί καθυστέρηση στην πληρωμή του από τον εργοδότη του πάνω από ένα μήνα, ενώ ταυτόχρονα ένα 60% δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους όπως θα έπρεπε.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, αυτά που πρέπει να κάνει η ΓΣΕΕ προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους, είναι μια πιο δυναμική διεκδίκηση με απεργίες και κινητοποιήσεις, να υπάρχει συμβουλευτική υποστήριξη και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, όπως επίσης επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα τον Μάιο του 2018.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διοργανώθηκαν δύο πάνελ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Στο πρώτο, με θέμα "Το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σε συνθήκες κρίσης", υπό το συντονισμό του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθ. Γιώργου Αργείτη με συμμετοχή των καθηγητών Χάρη Αθανασιάδη, Άρη Καζάκου και Ξενοφώντα Κοντιάδη, σημειώθηκε πως οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την υφιστάμενη ανασφάλεια στη εργασία και την ανεργία, και τονίστηκε ότι πρωταρχικός ρόλος των συνδικάτων στο μέλλον, θα πρέπει να είναι νέοι τρόποι δράσης κυρίως μέσα στους χώρους εργασίας, και να υπάρξει αναθεώρηση των σχέσεων με τα κόμματα. Επισημάνθηκε επίσης, πως η ψηφιοποίηση της εργασίας είναι ένας κίνδυνος για την εργασία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επίσης, έμφαση δόθηκε στη σημασία του 8ωρου που είναι ένα κρίσιμο διακύβευμα, όπως αναφέρθηκε, ενώ τονίστηκε και η σημασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονιστή το δημοσιογράφο Βασίλη.Σκουρή, με θέμα "Συνδικάτα και Πολιτικό Σύστημα", απόψεις κατέθεσαν από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Βρούτσης, από το ΚΙΝΑΛ ο Χρήστος Μέγας, από τη ΛΑΕ ο Δημήτρης Στρατούλης καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Φίλης άσκησε κριτική στη ΓΣΕΕ για τη στάση της στα μνημόνια, λέγοντας ότι ήταν απούσα, όπως επίσης και για τη στάση της στο δημοψήφισμα του 2015. Σχολίασε δε, πως αυτό που πρέπει να υπάρχει για τα συνδικάτα στο μέλλον, είναι ένα τρίπτυχο - ενότητα, αυτονομία και δημοκρατική λειτουργία - κάτι που καθιστά μια σύγχρονη μορφή ταξικών αγώνων.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε παθογένειες που πλήττουν κατά καιρούς το συνδικαλιστικό κίνημα και που το έκαναν να χάσει τη αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η κρίση του συνδικαλιστικού συστήματος σχετίζεται με την κρίση του πολιτικού συστήματος.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα σιγά-σιγά από τη "ζούγκλα", με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας σε ένα κλίμα δημοκρατίας σε αντίθεση με τον αυταρχισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως ανέφερε.

Από τη μεριά του, ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εργασίας και χαρακτήρισε τη ΓΣΕΕ ως έναν "θεσμό". Όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία επιβάλλεται να σέβονται τους θεσμούς και να συνομιλούν μαζί τους, σημείωσε ο πρώην υπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το πράττει. Δήλωσε επίσης, ότι τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ είναι μια ιστορική στιγμή, έχοντας συμβάλλει θετικά σε όσα την αφορούν πέραν των όσων αρνητικών υπήρξαν.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα όσα έλεγε προεκλογικά σε αντιδιαστολή με τις "21 περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις εισφορών" και ανέφερε ότι σημασία έχει πλέον το μέλλον, όπου πρέπει με τη διαφορετικότητα του ο καθένας να ενώσουν τις δυνάμεις τους.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων