Οι εκσκαφείς έχουν πιάσει δουλειά, οι τελευταίες λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του έργου έχουν ήδη υποστεί την τελική τους επεξεργασία και τα κατασκευαστικά υλικά αρχίζουν να δίνουν μορφή στο συγκοινωνιακό έργο, που αποτελεί ένα κομμάτι του μέλλοντος της Θεσσαλονίκης: το έργο του Μετρό της πόλης «μεταμορφώνεται» σε εμπειρία συγκοινωνιακού σχεδιασμού, μέσα από ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, ένα «παράθυρο» στον συναρπαστικό κόσμο της υπόγειας κατασκευής του έργου, αλλά και της υπερσύγχρονης λειτουργίας του.
Πρόκειται, όπως είπε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για ένα βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους μαθητές να περιηγηθούν στις υπόγειες διαδρομές του μετρό, να αντιληφθούν τη δομή και τον τρόπο κατασκευής του, αλλά και να γνωρίσουν τη χρησιμότητά του ως το νέο συγκοινωνιακό μέσο της Θεσσαλονίκης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Μετρό στην Πόλη μας» ξεκινά το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57) και, όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που έχει τρία ξεχωριστά στάδια. «Τα παιδιά σχεδιάζουν ένα υπόγειο μετρό, (οι εκπαιδευτές) τους δίνουν κάποιες βασικές αρχές και τους ζητούν να σχεδιάσουν ένα δίκτυο υπόγειων γραμμών, το οποίο είναι μια εισαγωγή στο συγκοινωνιακό μέρος του έργου», εξήγησε.
Στη συνέχεια, ζητείται από τα παιδιά να κατασκευάσουν έναν υπόγειο σταθμό μετρό και το κάνουν μόνα τους με διάφορα εργαλεία και υλικά (όπως τουβλάκια), κάνουν εκσκαφή, κάνουν τις ράγες, κατασκευάζουν ένα υπόγειο σταθμό και αντιλαμβάνονται μ' αυτόν τον τρόπο τι θα πει υπόγειο έργο, υπόγεια κατασκευή, πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος, εξηγώντας ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα είναι μία πλήρης προσομοίωση του έργου, από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας του.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από την «Αττικό Μετρό» στον Πειραιά «στη γραμμή που κατασκευάζουμε τώρα», σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η εταιρεία το προσάρμοσε στη Θεσσαλονίκη, το παρουσίασε πρόσφατα, στη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, και τώρα στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης».
Η «Αττικό Μετρό» απευθύνεται στους μελλοντικούς επιβάτες του Μετρό της Θεσσαλονίκης, στους σημερινούς μαθητές των σχολείων και μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισάγει στον σχεδιασμό των έργων μετρό και στην κατασκευή υπόγειων έργων και τους εκπαιδεύει στη χρήση ενός υπερσύγχρονου, υπόγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που παίρνει «σάρκα και οστά» στη Θεσσαλονίκη, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από σχολεία του νομού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου, Ειρήνη Κουτσούδη.
Επισήμανε δε ότι το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Μουσείου και θα «τρέχει» από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο για όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης (με έμφαση τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης).
Το Μετρό είναι ένα μέσο που επιδρά στο μέλλον της πόλης μας, είπε η κ. Κουτσούδη. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά της πόλης μας και να προσφέρουμε διαφορετικές γνώσεις μέσα από διάδραση, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση», σημείωσε.
ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου