Μια κάτοικος της Μάνδρας, περιγράφει τι συμβαίνει ένα χρόνο μετά την καταστροφή | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μια κάτοικος της Μάνδρας, περιγράφει τι συμβαίνει ένα χρόνο μετά την καταστροφή

Τα σοβαρά έργα που θα προστατεύσουν την περιοχή δεν έχουν γίνει ακόμα.


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, κατοίκου Μάνδρας, medlabnews.gr


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής με τον τραγικό απολογισμό των 24 νεκρών και οι κάτοικοι αγωνιούν διότι και φέτος το χειμώνα δεν θα προστατευτεί η περιοχή τους από δυνατές καταιγίδες.


Η οδός Κοροπούλη, ο κεντρικός δρόμος της πόλης που μετατράπηκε σε ποτάμι πριν ένα χρόνο, βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης, με τον φωτισμό ακόμα να λείπει με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται στις μετακινήσεις και στην ασφάλεια των κατοίκων. Τοποθετήθηκαν ωστόσο παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων στα πολύπαθα πεζοδρόμια, ξύλινα αυτή τη φορά (!), ενώ ακόμα αναμένεται με αγωνία η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που θα προστατέψουν την περιοχή.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ξανανοίξει κατά μήκος της Κοροπούλη έχουν φροντίσει να υψώσουν προστατευτικά τοιχία εν αναμονή μίας επόμενης πλημμύρας ενώ πολλοί κάτοικοι της οδού συνεχίζουν ακόμα να αφήνουν τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών αναμμένα το βράδυ ώστε να διευκολύνουν τη διέλευση οχημάτων και πεζών στο απόλυτο σκοτάδι του δρόμου.

Όσον αφορά την οικονομική βοήθεια των κατοίκων που πλήγηκαν, αναμένεται ακόμα η περαιτέρω οικονομική αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί (π.χ. κατεστραμμένοι λέβητες κλπ) ενώ επίσης ακόμα και οι διαβεβαιώσεις για διευκολύνσεις σε οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων βάλτωσαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ που όχι μόνο δεν υπήρξε ελάφρυνση αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέτος ήταν αυξημένος.


Τον περασμένο Ιούνιο, με τις μνήμες της καταστροφής ακόμα νωπές, οι κάτοικοι της Μάνδρας βρέθηκαν μπροστά στην απειλή μιας νέας τραγωδίας, αφού μερικά λεπτά καλοκαιρινής μπόρας ήταν αρκετά για να μετατρέψουν ξανά τους δρόμους της πόλης τους σε χειμάρρους.

Προς τα τέλη της Άνοιξης του 2019 αναμένεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στη περιοχή της Μάνδρας με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες. 

Η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε ρέματα του δήμου Μάνδρας.  
Συνολικά θα κατεδαφιστούν 27 κατασκευές, οι οποίες όλες καταγράφηκαν μετά την περυσινή τραγωδία. 



Το χρονικό της καταστροφής


Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μία «ξαφνική πλημμύρα»[1] έπνιξε τη Δυτική Αττική και περισσότερο της περιοχές Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα. Η πλημμύρα ονομάστηκε η τρίτη μεγαλύτερη στην Αττική βάσει νεκρών. 
Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμος, η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια. 









Στην κεντρική οδό Κοροπούλη, απ' όπου πέρασαν τα ορμητικά νερά, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, σπίτια και καταστήματα εγκαταλελειμμένα με τα στίγματα του νερού ακόμα σχηματισμένα σχεδόν ως τις οροφές τους και αυτοκίνητα κατεστραμμένα, μπάζα, δέντρα ξεριζωμένα, παρατημένα στην άκρη του δρόμου, αποτελούν την κληρονομιά μιας αποφράδας ημέρας.

Οι βροχές τον μήνα Νοέμβριο

Με αφορμή την τραγική επέτειο η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αναφέρει ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα από πλημμυρικά επεισόδια για την Αττική. 
Η Αττική είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς από πλημμύρες τον συγκεκριμένο μήνα, άλλες δύο φορές τα τελευταία 60 χρόνια: τον Νοέμβριο του 1961 και του 1977. 
Στις 5 προς 6 Νοεμβρίου του 1961 υπήρξαν περισσότερα από 40 θύματα σε Ταύρο, Περιστέρι, Αιγάλεω, Λιόσια, Μοσχάτο, Κοκκινιά και 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη, ενώ εκατοντάδες ήταν όσοι έμειναν άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. 
Στο μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας είχαν καταγραφεί 115 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό του Θησείου 80 χιλιοστά, ενώ όλο το χρόνο, κατά μέσο όρο, στην Αττική πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής. 


Στις 2 προς 3 Νοεμβρίου του 1977 το πλημμυρικό επεισόδιο επηρέασε μεγαλύτερη ένας έκταση της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και πάλι περιοχές της δυτικής Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω), αλλά και περιοχές του Πειραιά (Ρέντη) και του κέντρου της Αθήνας. Τα θύματα από την πλημμύρα ξεπέρασαν τα 30. Τότε, σχεδόν 1.000 υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ -όπως και φέτος- είχε προηγηθεί ένας σχετικά άνομβρος Οκτώβριος. 
Στο μετεωρολογικό σταθμό στην πλατεία Κοτζιά είχαν μετρηθεί περισσότερα από 160 χιλιοστά βροχής και στο σταθμό Θησείου 130 χιλιοστά. 


Τα αντιπλημμυρικά έργα 
Αρχές φθινοπώρου ξεκίνησαν οι εργασίες του αντιπλημμυρικού έργου της εκτροπής του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και της διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, μετά το «πράσινο φως», του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
Το έργο κρίσιμης σημασίας για την θωράκιση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας «ωρίμασε», δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 μήνες. 
Το έργο, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ (από ίδιους πόρους της Περιφέρειας), περιλαμβάνει εργασίες διευθέτησης στους χείμαρρους Σούρες σε συνολικό μήκος 1.780 μέτρων και της Αγίας Αικατερίνης, σε συνολικό μήκος 1.400 μέτρων. 
Ειδικότερα στον χείμαρρο Σούρες προβλέπεται επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια -υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, φύτευση της περιοχής πλησίον του ρέματος και κατασκευή τεχνικών έργων όπου το ρέμα διασταυρώνεται με οδούς. 
Στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης θα γίνει μερική εκτροπή της πλημμυρικής παροχής του με αγωγό ορθογωνικό, δια μέσου της οδού Κάλβου, ο οποίος θα εκβάλει στον χείμαρρο Σούρες και η υπόλοιπη πλημμυρική παροχή θα διοχετεύεται προς τον υφιστάμενο αγωγό Κοροπούλη. 
Ο διαχωρισμός αυτός των παροχών, θα επιτευχθεί με τεχνικό έργο μερισμού που θα κατασκευασθεί εντός της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και εκτός του Σχεδίου Πόλης Μάνδρας. 


Η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη της τραγωδίας, καθώς, όπως τονίζει, «έλλειψη σχεδιασμού, εξαιρετικά αργοί ρυθμοί υλοποίησης των έργων, λάθος προτεραιότητες και κλιματική αλλαγή δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό ο οποίος βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα παραμένει εκτεθειμένη στους ίδιους κινδύνους. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αργοί ρυθμοί δημοπράτησης των έργων έχουν ως συνέπεια να μην έχει υλοποιηθεί κανένα έργο μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς οι εργολάβοι ξεκίνησαν τις εργασίες τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».



Το νερό γυρεύει τα δικαιώματά του. Το νερό θυμάται. Το νερό βρίσκει τον δρόμο του, πάντα! Το ίδιο εύχομαι και για τους κατοίκους αυτής την πόλης που μετράει τις πληγές της. 
Καλό ταξίδι στις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Κουράγιο σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Δύναμη σε όσους έχασαν σπίτια και περιουσίες. 
Και γνώση σε όλους μας, ότι με τη φύση δεν πρέπει να παίζουμε, ΠΟΤΕ.
Γιατί στο τέλος βγαίνουμε εμείς χαμένοι, ΠΑΝΤΑ.

Διαβάστε επίσης

Μάνδρα, 15/11/2017. Δεν ξεχνώ. Μία κάτοικος τα λέει έξω από τα δόντια

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων